Σαφές μήνυμα για την ανάγκη θεσμικών εγγυήσεων και αυστηρού ελέγχου στη διαχείριση της ακίνητης περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων έστειλε ο Μιχάλης Κατρίνης, τομεάρχης Εθνικής Άμυνας του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ.
Κατά την τοποθέτησή του στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής, άσκησε κριτική στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Άμυνας, αφήνοντας αιχμές για ελλείψεις σε διαφάνεια και κοινοβουλευτικό έλεγχο.
Ο κ. Κατρίνης υπογράμμισε ότι το ΠΑΣΟΚ αναγνωρίζει τη σημασία της ορθολογικής αξιοποίησης της αμυντικής περιουσίας, όμως ξεκαθάρισε πως «δεν πρόκειται να δοθεί λευκή επιταγή» για μεταβιβάσεις και διαχείριση χωρίς σαφείς δικλείδες ασφαλείας, θεσμικά αντίβαρα και δημόσια λογοδοσία.
Με σειρά τροπολογιών, ο εισηγητής της μειοψηφίας πρότεινε:
- Τη μετατροπή του Φορέα Αξιοποίησης Αμυντικής Εθνικής Περιουσίας (ΦΑΑΕΔ) από νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου (ΝΠΙΔ) σε νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου (ΝΠΔΔ),
- Την ετήσια κατάθεση ισολογισμού και απολογισμού στη Βουλή,
- Τον ορισμό του προέδρου του Δ.Σ. μετά από ακρόαση στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, κατόπιν εισήγησης του Υπουργού Άμυνας,
- Τον αποκλεισμό από τη θέση του προέδρου όσων έχουν διατελέσει σε ανταγωνιστική ιδιωτική θέση τα τελευταία δύο έτη.
Το ΠΑΣΟΚ ζητά τουλάχιστον το 60% των εσόδων του ΤΑΕΘΑ και του ΦΑΑΕΔ να διατίθεται σε στεγαστικές πολιτικές για τα στελέχη των ΕΔ, ενώ ζήτησε την απόσυρση του άρθρου 36 που – όπως υποστηρίζει – πλήττει το εφάπαξ των στρατιωτικών.
Παράλληλα, προτείνει οι νέοι φορείς που συστήνονται να διοικούνται από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ και όχι από τον εκάστοτε Υπουργό, ενώ ζήτησε και πλήρη κατάλογο των ακινήτων προς μεταβίβαση και των στρατοπέδων που πρόκειται να κλείσουν.
Ο κ. Κατρίνης άσκησε επιπλέον κριτική στον Υπουργό Άμυνας Νίκο Δένδια, εγείροντας ερωτήματα σχετικά με το κατά πόσο είχαν ενημερωθεί οι Αρχηγοί των Επιτελείων για τις αλλαγές στη στρατιωτική θητεία.
Εξέφρασε επιφυλάξεις για τις προαναγγελίες μισθολογικών αυξήσεων, οι οποίες, όπως επεσήμανε, ανακοινώνονται μήνες πριν από την εφαρμογή τους.
Τέλος, κάλεσε τον Υπουργό να τοποθετηθεί σχετικά με τις εξοπλιστικές συμφωνίες της Τουρκίας, τόσο για τους πυραύλους Meteor όσο και για τη συμμετοχή της στο πρόγραμμα Eurofighter, και να διευκρινίσει αν η ελληνική πλευρά προτίθεται να αναλάβει σχετικές πρωτοβουλίες.
«Καμία μεταρρύθμιση χωρίς διαφάνεια, κανένας θεσμός χωρίς λογοδοσία. Η αξιοποίηση της αμυντικής περιουσίας δεν είναι εργαλείο εξυπηρετήσεων, αλλά ζήτημα εθνικής αξιοπιστίας και σεβασμού στους ανθρώπους που υπηρετούν», κατέληξε ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ.