ΓΔ: 1985.52 0.18% Τζίρος: 198.73 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Κυριάκος Μητσοτάκης συνέντευξη
Φωτο; Aris Oikonomou / SOOC

Μητσοτάκης – Λαμπίμπ: Εστίαση στην πρόληψη και τις κρίσεις

Συνάντηση του πρωθυπουργού με την Επίτροπο Λαμπίμπ για την πολιτική προστασία, τις υβριδικές απειλές και την ενίσχυση της ευρωπαϊκής στρατηγικής ετοιμότητας.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου με την Ευρωπαία επίτροπο Ισότητας, Ετοιμότητας και Διαχείρισης Κρίσεων, Χάτζα Λαμπίμπ.

 Στο επίκεντρο της συνομιλίας βρέθηκαν η ενίσχυση της πολιτικής προστασίας, η αξιοποίηση της τεχνολογίας για την πρόληψη και διαχείριση κρίσεων, καθώς και ο ρόλος της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης μπροστά σε νέες και διαρκώς εξελισσόμενες απειλές.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι από το 2019, η ενίσχυση της πολιτικής προστασίας και του μηχανισμού ετοιμότητας αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα για τη χώρα, επισημαίνοντας πως η Ελλάδα, ως μια από τις χώρες που πλήττονται ιδιαίτερα από την κλιματική κρίση, επενδύει συστηματικά στη θωράκιση απέναντι σε φυσικές καταστροφές. 

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, η ίδρυση αρμόδιου υπουργείου, αλλά και η συνεπής αναβάθμιση των διαδικασιών ετοιμότητας, προσδίδουν σημαντικό πλεονέκτημα στη διαχείριση ακραίων φαινομένων.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο πρωθυπουργός στη στήριξη από ευρωπαϊκές χώρες μέσω της προεγκατάστασης δυνάμεων πυροσβεστών κάθε καλοκαίρι στην Ελλάδα, καθώς και στην πρόσφατη κινητοποίηση στήριξης από τη Μολδαβία για την αντιμετώπιση δασικής πυρκαγιάς στη Βόρεια Ελλάδα, ως “εξαιρετικό παράδειγμα ευρωπαϊκής αλληλεγγύης”. 

Παράλληλα, υπογράμμισε τη σημασία της κοινής διαχείρισης των πόρων σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, σημειώνοντας: “Ελπίζουμε ότι οι πυροσβέστες θα βρίσκονται εδώ μόνο για διακοπές, αλλά αν χρειαστεί, θα μας βοηθήσουν”.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στον κρίσιμο ρόλο της τεχνολογίας στην πρόληψη των κινδύνων, υπογραμμίζοντας τα θετικά αποτελέσματα του συστήματος παρακολούθησης με drones για την έγκαιρη ανίχνευση δασικών πυρκαγιών, και την αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης για την πρόγνωση των καιρικών συνθηκών. 

Επισήμανε, επίσης, τη σημασία του ευρωπαϊκού δορυφορικού συστήματος Copernicus και πρότεινε την ανάπτυξη μιας κοινής ευρωπαϊκής πλατφόρμας για την αντιμετώπιση πλημμυρών και ακραίων καιρικών φαινομένων, δεδομένης της πολυπλοκότητας και συχνότητας αυτών των καταστάσεων.

Στη συνάντηση τονίστηκε πως, μπροστά στη νέα πραγματικότητα της κλιματικής κρίσης, απαιτείται αυξημένη εστίαση όχι μόνο στη μετρίαση, αλλά και στην προσαρμογή στις επιπτώσεις της. 

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο πρωθυπουργός, “πρέπει να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τα ακραία καιρικά φαινόμενα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο”.

Η επίτροπος Λαμπίμπ, από την πλευρά της, εξήρε τόσο τις ελληνικές πρωτοβουλίες στον τομέα της ετοιμότητας, όσο και τη λειτουργία των ERCC (κέντρα αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών), υπογραμμίζοντας τη σημασία μιας συντονισμένης στρατηγικής στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Ειδική αναφορά έγινε στη νέα Στρατηγική Ετοιμότητας της Ε.Ε. που παρουσιάστηκε τον Μάρτιο, στην υιοθέτηση αυξημένου προϋπολογισμού για επενδύσεις στην καινοτομία και την έρευνα, αλλά και στην ανάγκη συνεχούς επαγρύπνησης για υβριδικές απειλές και κυβερνοεπιθέσεις.

Η χρηματοδότηση ύψους10,7 δισ. ευρώ για την ολοκληρωμένη ευρωπαϊκή Στρατηγική Ετοιμότητας, σύμφωνα με την επίτροπο, έχει στόχο να ενισχύσει την πρόληψη και την ετοιμότητα έναντι πολυπαραγοντικών κρίσεων, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται όχι μόνο οι φυσικές καταστροφές, αλλά και οι υβριδικές και γεωπολιτικές απειλές.

Παράλληλα, η κυρία Λαμπίμπ επισήμανε τη σημασία της επένδυσης στην έρευνα και τα ιατρικά αντίμετρα, υπογραμμίζοντας ότι “είναι σημαντικό να προλαβαίνουμε την επόμενη πανδημία πριν εκδηλωθεί”, ώστε να αποφευχθούν σενάρια ανάλογα με αυτά της περιόδου της Covid-19.

Κεντρικό σημείο της συνάντησης αποτέλεσαν επίσης η χρηματοδότηση της ανθρωπιστικής βοήθειας για μεγάλες κρίσεις, όπως η κατάσταση στο Σουδάν και τη Γάζα, καθώς και οι πολιτικές ισότητας

Η επίτροπος ανακοίνωσε τη δημιουργία του Agora Fund για την ενίσχυση της ισότητας των φύλων και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, αναφέροντας: “η ισότητα των φύλων συνδέεται άμεσα με την ανταγωνιστικότητα, καθώς αξιοποιεί το σύνολο των δεξιοτήτων της κοινωνίας“.

Συμπερασματικά, η συνάντηση ανάδειξε τον ρόλο της Ελλάδας ως ενεργού μέλους της ευρωπαϊκής κοινότητας στην αντιμετώπιση προκλήσεων που απαιτούν διατομεακή προσέγγιση, επενδύσεις στην τεχνολογία και στην καινοτομία αλλά και διασυνοριακή συνεργασία για την ασφάλεια και την ευημερία των πολιτών.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ