ΓΔ: 1985.52 0.18% Τζίρος: 198.73 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Πάυλος Μαρινάκης πορτραίτο
Φωτο: Dimitris Kapantais / SOOC

Μαρινάκης: Εθνική στρατηγική με διαφάνεια και διεθνή ενεργοποίηση

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέδειξε τη διεθνή στρατηγική της Ελλάδας, τις τομές στον ΟΠΕΚΕΠΕ και τις εθνικές προτεραιότητες σε Άμυνα, ΕΕ και Δικαιοσύνη.

Με έμφαση στην ενεργό συμμετοχή της Ελλάδας στη διεθνή σκηνή, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, ανέδειξε τη θετική συμβολή της χώρας στην εξωτερική πολιτική, τονίζοντας ότι η νέα προσέγγιση της Αθήνας φέρει το αποτύπωμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οδηγεί σε αντιδράσεις, χωρίς όμως να προκύπτουν ουσιαστικά αποτελέσματα. 

Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στη ρηματική διακοίνωση της Λιβύης, επισημαίνοντας ότι αποτελεί εκδήλωση των πάγιων θέσεων ενός "διαιρεμένου κράτους", η οποία θυμίζει το "άκυρο και ανυπόστατο τουρκολιβυκό μνημόνιο" που, όπως είπε, ουδέποτε αναγνωρίστηκε διεθνώς.

Ο κ. Μαρινάκης ανέλυσε τις στοχευμένες ενέργειες της χώρας σε κρίσιμα ζητήματα, επισημαίνοντας το νέο πλαίσιο στη διαχείριση εθνικών θεμάτων. 

Η αναφορά του στον Εθνικό Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό, στις συμφωνίες για θαλάσσιες ζώνες με Ιταλία και Αίγυπτο και στις επενδύσεις σε υδρογονάνθρακες (με έμφαση στη σταθερή συνεργασία με διεθνείς ενεργειακούς κολοσσούς όπως η Chevron) αποτυπώνει τη στρατηγική επιλογή για αξιοποίησης όλων των εργαλείων που προσφέρει το Δίκαιο της Θάλασσας. 

Παράλληλα, ανέδειξε τις προσπάθειες για την ενίσχυση της εθνικής άμυνας, μέσω σύγχρονου εξοπλισμού, και την αποτελεσματική αντιμετώπιση προκλήσεων, όπως η υβριδική απειλή στον Έβρο.

Σχετικά με τη λειτουργία του ΟΠΕΚΕΠΕ και την πρόταση για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι για την κυβέρνηση δεν τίθεται θέμα διαπραγμάτευσης, καθώς η διερεύνηση όλων των πτυχών της υπόθεσης θεωρείται επιβεβλημένη για τη διασφάλιση της νομιμότητας και της διαφάνειας.

 Απαντώντας στην κριτική του ΠΑΣΟΚ, αναφέρθηκε στη σταθερή βούληση της κυβέρνησης για πλήρη διαλεύκανση σε όλα τα επίπεδα, συμπεριλαμβανομένης της "τεχνικής λύσης και του ρόλου της Αυτοδιοίκησης".

Για τη ποινική δίωξη που ενδεχομένως άσκησε η κ. Τυχεροπούλου, ο κ. Μαρινάκης τόνισε πως εάν αποδειχθεί ότι υπήρξε στοχοποίηση λόγω καταγγελίας, οι υπαίτιοι πρέπει να αντιμετωπίσουν τις ανάλογες κυρώσεις, δηλώνοντας ωστόσο ότι αυτό μένει να ερευνηθεί.

Όσον αφορά την πιθανότητα παραγραφής αδικημάτων στην υπόθεση ΟΠΕΚΕΠΕ, ο εκπρόσωπος απέρριψε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο, υπενθυμίζοντας τη συνταγματική μεταρρύθμιση της κυβέρνησης Μητσοτάκη που εξάλειψε τη σχετική αποσβεστική προθεσμία. Χαρακτήρισε τις αναφορές περί παραγραφής "εκτός νομικής και λογικής", κατηγορώντας την αντιπολίτευση για μικροπολιτική εκμετάλλευση μιας σοβαρής υπόθεσης.

Σε ό,τι αφορά τις διεργασίες για το Δημοσιονομικό Πλαίσιο της ΕΕ, ο κ. Μαρινάκης επισήμανε πως βρισκόμαστε στις αρχές ενός μεγάλου κύκλου διαπραγματεύσεων, με την Ελλάδα να διατηρεί προτεραιότητα στην κοινωνική συνοχή και την Κοινή Αγροτική Πολιτική

Σημείωσε τη διαρκή επιδίωξη για περισσότερους οικονομικούς πόρους και την ανάγκη για τολμηρότερες πολιτικές παρεμβάσεις. Εξέφρασε ικανοποίηση για τη δημιουργία του Ταμείου Ανταγωνιστικότητας, υιοθετώντας τις προτάσεις Ντράγκι και Λέτα, ενώ χαρακτήρισε θετικές τις εξελίξεις στο μεταναστευτικό και την ευρωπαϊκή άμυνα.

Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης αναφέρθηκε στα ευρήματα των δημοσκοπήσεων, σημειώνοντας ότι η Νέα Δημοκρατία διατηρεί αντοχή, αλλά αναγνώρισε την ανάγκη ταχύτερης υλοποίησης των στόχων της κυβερνητικής ατζέντας. 

Τέλος, σχολιάζοντας την απόφαση της πρώην υπουργού Ζέττας Μακρή, έκανε λόγο για "σωστή κίνηση" και τόνισε τη σημασία του θάρρους στη διεκδίκηση της δικαιοσύνης, στέλνοντας μήνυμα προς κάθε πολίτη "να μην φοβάται να διεκδικήσει το δικαίωμά του όταν πιστεύει ότι αδικήθηκε".

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θάνος Πλεύρης πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Πόρτα» στην ευρωπαϊκή αντιπροσωπεία για το μεταναστευτικό από την Λιβύη

Οι υπουργοί Εσωτερικών Ιταλίας, Μάλτας, Ελλάδας και ο Επίτροπος Μετανάστευσης αναγκάστηκαν να φύγουν αμέσως μόλις έφτασαν στη Βεγγάζη, καθώς κατηγορήθηκαν ότι αγνόησαν την εθνική κυριαρχία της Λιβύης.