Ο Πιέρ Μοσκοβισί, ένας από τους πλέον αναγνωρίσιμους πρωταγωνιστές της ευρωπαϊκής οικονομικής κρίσης, συνεχίζει να συγκεντρώνει το ενδιαφέρον στις επισκέψεις του στην Αθήνα, παρά το πέρασμα των χρόνων.
Ως πρώην Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, έπαιξε καθοριστικό ρόλο στα χρόνια των μνημονίων, ενώ σήμερα διατηρεί το αξίωμα του προέδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου της Γαλλίας.
Σε πρόσφατη συνέντευξή του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, στο πλαίσιο του συνεδρίου Economist Impact, ο κ. Μοσκοβισί σχολίασε τη σαφή βελτίωση της ελληνικής οικονομίας, δέκα χρόνια μετά τη δραματική περίοδο των capital controls και του φόβου για Grexit. «Όταν περπατώ στην Αθήνα, νιώθω χαρούμενος που σήμερα δεν υπάρχει ούτε ίχνος από την αγωνία εκείνων των ημερών», τονίζει χαρακτηριστικά.
Εντυπωσιακή πορεία, αλλά και προκλήσεις που παραμένουν
Ο κ. Μοσκοβισί αναφέρεται σε συγκεκριμένα επιτεύγματα, όπως η επαναφορά της χώρας στην επενδυτική βαθμίδα, τα χαμηλά spreads που συγκρίνονται με αυτά της Γαλλίας, καθώς και η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος. Τονίζει, βέβαια, ότι «υπάρχουν σαφή περιθώρια βελτίωσης» και επισημαίνει την ανάγκη συνέχισης των μεταρρυθμίσεων. Οι άξονες που ξεχωρίζει για τη βιώσιμη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας περιλαμβάνουν την αντιμετώπιση του κρίσιμου δημογραφικού προβλήματος και την ενίσχυση της εξαγωγικής δραστηριότητας.
«Τα αποτελέσματα είναι πολύ σταθερά σε οικονομικό επίπεδο, με μια ανάπτυξη που πιστεύω ότι θα μπορούσε να βελτιωθεί ακόμη περισσότερο, αλλά που είναι ήδη ισχυρή σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο», επισημαίνει, προσθέτοντας ότι η πρόοδος της χώρας είναι αδιαμφισβήτητη, παρά τις υφιστάμενες ανισότητες και το ακόμα υψηλό ποσοστό φτώχειας.
Η πρόκληση των ανισοτήτων και η άνοδος της ακροδεξιάς
Ο κ. Μοσκοβισί εκφράζει τον προβληματισμό του για το υψηλό ποσοστό φτώχειας και τις γενικότερες κοινωνικοοικονομικές ανισότητες που ενισχύουν το αίσθημα ανασφάλειας κυρίως στα μεσαία και χαμηλότερα στρώματα. Αυτό, όπως τονίζει, δημιουργεί πρόσφορο έδαφος για τη ρητορική και την άνοδο της ακροδεξιάς. Ενώ αναγνωρίζει πως πρέπει να βρεθούν λύσεις προσαρμοσμένες στις ανάγκες των πολιτών, υπογραμμίζει ότι οι ευρωπαϊκές πολιτικές δυνάμεις οφείλουν να ανακτήσουν την εμπιστοσύνη της κοινωνίας, μέσα από ουσιαστικές προτάσεις αντί της απλής καταγγελίας των ακραίων φωνών.
Όπως εξηγεί, «αν πάρα πολλοί συμπολίτες μας, όχι μόνο στις λαϊκές τάξεις, αλλά και στη μεσαία τάξη, έχουν την αίσθηση ότι τραβιούνται προς τα κάτω αντί να φιλοδοξούν να ανέβουν», τότε δημιουργείται ένα αίσθημα παρακμής, το οποίο με τη σειρά του τροφοδοτεί τον φόβο, και ο φόβος ενισχύει τους ακροδεξιούς σχηματισμούς.
Ανθεκτικότητα της Ευρώπης και η αναγκαία ενότητα
Ο πρώην Επίτροπος τοποθετεί τη συζήτηση σε ευρύτερο γεωπολιτικό πλαίσιο, σημειώνοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να αναδειχθεί σε οικονομική και γεωπολιτική δύναμη για να επιβιώσει εν μέσω διεθνών προκλήσεων: «Ο μόνος τρόπος να υπάρξουμε, είναι να οικοδομήσουμε την Ευρώπη ως δύναμη. Μια ειρηνική δύναμη, μια δημοκρατική δύναμη, μια δύναμη που υπερασπίζεται αξίες, αλλά παρ’ όλα αυτά μια δύναμη, μια οικονομική δύναμη. Μια γεωπολιτική δύναμη».
Ωστόσο, διαπιστώνει ότι η ευρωπαϊκή ενότητα δεν είναι αυτονόητη αλλά διαμορφώνεται κυρίως υπό το βάρος κρίσεων. «Η ΕΕ προοδεύει όταν πιέζεται από έκτακτες συνθήκες, όχι όταν βρίσκεται σε κατάσταση ηρεμίας», τονίζει, επισημαίνοντας τη σημασία του σεβασμού στις εθνικές ταυτότητες και την ανάγκη η Επιτροπή να λειτουργεί ως συντονιστικό και καταλυτικό όργανο, χωρίς να υποκαθιστά τους εθνικούς φορείς.
Συμπερασματικά, ο κ. Μοσκοβισί εμφανίζεται συγκρατημένα αισιόδοξος για το μέλλον της ευρωπαϊκής και της ελληνικής οικονομίας, με την προϋπόθεση της σταθερής προσήλωσης στις μεταρρυθμίσεις και της ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής. Η Ελλάδα, κατά τον ίδιο, παραμένει «μια χώρα ευκαιριών», που με σύνεση και σωστό σχεδιασμό μπορεί να εδραιώσει τη θέση της στον ευρωπαϊκό και διεθνή χάρτη.