ΓΔ: 1955.83 -0.74% Τζίρος: 205.99 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Δημήτρης Μαρίνης δημόσια εμφάνιση
Ο Δημήτρης Μαρίνης απαντά σε ερωτήσεις στη συνέντευξη τύπου της κυβέρνησης.

Μαρινάκης: Το πρόστιμο για τον ΟΠΕΚΕΠΕ δεν θα το πληρώσουν οι πολίτες

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, επισήμανε πως προτεραιότητα αποτελεί η ανάκτηση των παράνομα καταβληθεισών αγροτικών επιδοτήσεων, ξεκινώντας τον έλεγχο από τα μεγαλύτερα ποσά με αυτοματοποιημένες διαδικασίες.

Σε κεντρικό σημείο του δημόσιου διαλόγου έχει βρεθεί η υπόθεση των παράνομων αγροτικών επιδοτήσεων μέσω ΟΠΕΚΕΠΕ, με την κυβέρνηση να δίνει ιδιαίτερη έμφαση στη διαδικασία ανάκτησης των αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, παρουσίασε τη στρατηγική που υιοθετεί η κυβέρνηση για την αποκάλυψη και επιστροφή των παράνομων αυτών ενισχύσεων, ξεκαθαρίζοντας ότι οι έλεγχοι ξεκινούν από τις υψηλότερες επιδοτήσεις.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, υπάρχουν περιπτώσεις που «κάποιος έχει πάρει 100, 200, 300, 400, 500 χιλιάρικα αγροτικές επιδοτήσεις, κάτι πρέπει να δεις εκεί». Σε τέτοιες περιπτώσεις, η επιστροφή των πόρων θα επιδιωχθεί με αυτοματοποιημένες διαδικασίες, αν και όπως σημείωσε «δεν είναι εύκολη διαδικασία».

Ευρωπαϊκά πρόστιμα και συμψηφισμός με επιδοτήσεις

Αναφορικά με το πρόστιμο που έχει επιβληθεί στη χώρα από την Ευρωπαϊκή Ένωση εξαιτίας των παράνομων επιδοτήσεων, ο κ. Μαρινάκης επισήμανε πως στόχος της κυβέρνησης είναι να μειωθεί το ύψος του και να εξασφαλιστεί παράλληλα επιμήκυνση στην αποπληρωμή του.

Επιδίωξη αποτελεί το οικονομικό αυτό βάρος να μη μετακυλιστεί στους Έλληνες φορολογούμενους συνολικά. «Θα εξετάσουμε τη δυνατότητα συμψηφισμού, ώστε να μην επιβαρυνθούν οι επιδοτήσεις», σημείωσε. Παράλληλα, διαχωρίστηκε η διαδικασία αναζήτησης των χρημάτων προς επιστροφή, όπου προτεραιότητα θα δοθεί στα μεγαλύτερα ποσά με στοχευμένους ελέγχους.

Διαχείριση του ποινικού σκέλους και πολιτικές ευθύνες

Για τη ποινική διάσταση της υπόθεσης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διευκρίνισε ότι «η ποινική αξιολόγηση γίνεται ατομικά και όχι συνολικά», υπογραμμίζοντας τη σημασία της τεκμηριωμένης δικαστικής εξέτασης κάθε περιπτώσης.

Για τις παραιτήσεις κυβερνητικών στελεχών, υποστήριξε πως αυτές σχετίζονται με πολιτικούς λόγους και όχι με ποινικές ευθύνες, ενώ επανέλαβε πως «οι τρεις υφυπουργοί δεν εμπλέκονται, καθώς ούτε καν ζητήθηκε η άρση της ασυλίας τους».

Ο κ. Μαρινάκης στάθηκε στη σημασία της διαφάνειας και της ευθυγράμμισης της Ελλάδας με τα ευρωπαϊκά πρότυπα περί νομιμότητας, επισημαίνοντας πως στη διάρκεια της θητείας της σημερινής κυβέρνησης πάνω από 5.200 φυσικά πρόσωπα οδηγήθηκαν στις αρχές για σοβαρά αδικήματα, με αρκετές υποθέσεις να βρίσκονται ήδη στα δικαστήρια.

Έδωσε μάλιστα ευρύτερη διάσταση στο ζήτημα σημειώνοντας πως «πάνω από 2.500 υποθέσεις ερευνώνται από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία σε περισσότερες από τις μισές χώρες της Ευρώπης», ξεκαθαρίζοντας ότι μια καταγγελία «δεν σημαίνει και ενοχή».

Αντιπολιτευτική τακτική και κυρίαρχα αφηγήματα

Από την πλευρά της κυβέρνησης διατυπώνεται έντονη κριτική στις τάσεις της αντιπολίτευσης, η οποία σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο επιχειρεί να αξιοποιήσει επικοινωνιακά το ζήτημα, διατυπώνοντας συχνά υπερβολές ή ανακρίβειες.

Ο κ. Μαρινάκης υποστήριξε ότι η κυβέρνηση έχει ήδη αντιμετωπίσει χρόνιες παθογένειες σε κρίσιμους τομείς όπως οι συντάξεις, η υγεία και τα δημόσια οικονομικά, επισημαίνοντας πως ο ΟΠΕΚΕΠΕ παραμένει «ανοιχτή πληγή» που η σημερινή διακυβέρνηση αντιμετωπίζει με διάθεση πλήρους διαφάνειας.

Κοινοβουλευτική διαχείριση και μελλοντικά βήματα

Σε ερώτηση για το πώς η κυβέρνηση θα διαχειριστεί ενδεχόμενη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής, ο Παύλος Μαρινάκης επισήμανε πως κάθε ενέργεια εξετάζεται με βάση τα πραγματικά δεδομένα των υποθέσεων και όχι με πολιτικά ή επικοινωνιακά κριτήρια. Διαβεβαίωσε ότι οι τελικές αποφάσεις για το ποινικό σκέλος θα ληφθούν τις επόμενες ημέρες, ενώ επανέλαβε την προσήλωση της κυβέρνησης στην απονομή δικαιοσύνης χωρίς άκριτα «κρεμάσματα» προσώπων στην κοινή γνώμη.

Σε ερώτηση σχετικά με την πρακτική ανάκτησης των παράνομων πληρωμών, ο κ. Μαρινάκης ξεκαθάρισε πως η διαδικασία δεν είναι απλή και απαιτεί διαχωρισμό μεταξύ όσων κακώς έλαβαν χρήματα και όσων δικαιούνται τις αγροτικές επιδοτήσεις. Σημείωσε ότι το υπουργείο προχωρά στο «μπλοκάρισμα» ΑΦΜ που ελέγχονται, ενώ ο ΟΠΕΚΕΠΕ έχει την ευθύνη να κάνει τη διάκριση μεταξύ «της ήρας από το στάρι».

Αντίστοιχα, έγινε αναφορά στην εξέλιξη σημαντικών μεταρρυθμίσεων όπως η ολοκλήρωση του Κτηματολογίου και η εφαρμογή διασταυρωτικών ελέγχων, ενέργειες που κατά τον κυβερνητικό εκπρόσωπο αποτελούν δείγματα προσπάθειας για εμβάθυνση της νομιμότητας στη διαχείριση των ευρωπαϊκών πόρων. Ήταν πάντως σαφής στην αυτοκριτική του, επισημαίνοντας ότι «οι προσπάθειες αυτές δεν ήταν αρκετές» και παραμένει ανοιχτός ο δρόμος για περαιτέρω βελτιώσεις.

Διεθνείς εξελίξεις και τοποθέτηση για το τουρκολιβυκό μνημόνιο

Ερωτώμενος σχετικά με το επικείμενο ταξίδι του υπουργού Εξωτερικών στη Λιβύη και το επίμαχο τουρκολιβυκό μνημόνιο, ο κ. Μαρινάκης υπογράμμισε την σαφή ευρωπαϊκή και ελληνική θέση ως προς την ακυρότητα του μνημονίου, σημειώνοντας ότι «δεν έχει καμία νομική ισχύ έναντι τρίτων» και δεν αναγνωρίζεται από διεθνείς ή ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Αναφερόμενος στο μεταναστευτικό, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξήρε το έργο των ελληνικών αρχών στην προστασία των συνόρων και στη διαχείριση των αυξημένων ροών από τη Βόρεια Αφρική, υπογραμμίζοντας τη στρατηγική συνεργασία με τη Λιβύη βάσει του Διεθνούς Δικαίου.

Οικονομικές εξελίξεις και διδάγματα από το πρόσφατο παρελθόν

Τέλος, ερωτηθείς για το δημοψήφισμα του 2015 και την οικονομική κρίση, ο κ. Μαρινάκης ανέτρεξε στην περίοδο των capital controls και του κύματος φυγής της νεολαίας στο εξωτερικό, τονίζοντας τις προκλήσεις εκείνης της περιόδου και την πρόοδο που έχει επιτευχθεί από τότε.

Η Ελλάδα διαθέτει πλέον το χαμηλότερο ποσοστό ανεργίας των τελευταίων 17 ετών και έχει προσελκύσει σημαντικές επενδύσεις, με το ελληνικό Χρηματιστήριο να προσελκύει το ενδιαφέρον σημαντικών διεθνών παικτών όπως η Euronext.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατέληξε πως, παρά τις προόδους, η Ελλάδα έχει ακόμα ανοιχτές πληγές, ειδικά λόγω της ακρίβειας. Τόνισε πως «δεν πανηγυρίζουμε, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε για να μην τα ξαναζήσουμε».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Υπουργός Δικαιοσύνης Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσιάρας: Δεν αποκλείονται δεσμεύσεις περιουσιών για αχρεωστήτως καταβληθέντα

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστας Τσιάρας, δήλωσε στο "ΟΡΕΝ" ότι δεν αποκλείεται δέσμευση περιουσιακών στοιχείων όπου διαπιστώνεται αδυναμία επιστροφής παράτυπα εισπραχθέντων χρημάτων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.