ΓΔ: 1985.52 0.18% Τζίρος: 198.73 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Κυριάκος Μητσοτάκης συνέντευξη
Φωτο: Menelaos Myrillas / SOOC

Μητσοτάκης: Δράση για τις μεταναστευτικές ροές από τη Λιβύη ζητά η Ελλάδα

Ο Πρωθυπουργός από τη Σύνοδο Κορυφής ζήτησε δράση για τη Λιβύη, επανάληψη της εκεχειρίας στη Γάζα και σαφή καταδίκη του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου.

Την ανάγκη να σταλεί ένα ξεκάθαρο και αποφασιστικό μήνυμα προς την Τουρκία και τη Λιβύη για το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο, καθώς και τη σημασία διατήρησης της εκεχειρίας στη Μέση Ανατολή, επεσήμανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την άφιξή του στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Όπως ανέφερε, η Σύνοδος πραγματοποιείται σε συνέχεια της συνάντησης του ΝΑΤΟ, όπου αποφασίστηκε σημαντική αύξηση των αμυντικών δαπανών, και επομένως τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής θα βρεθούν στο επίκεντρο των συζητήσεων.

Ο πρωθυπουργός στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη διατήρησης της εκεχειρίας μεταξύ Ιράν και Ισραήλ και επανέναρξης διαπραγματεύσεων για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, με διπλωματικά μέσα. 

Παράλληλα, επανέλαβε την ελληνική θέση για άμεση εκεχειρία στη Γάζα και απελευθέρωση των ομήρων, προκειμένου να τερματιστεί η ανθρωπιστική κρίση.

Για τη Συρία, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στη «φρικιαστική τρομοκρατική επίθεση» κατά Ελληνορθόδοξων Χριστιανών, καλώντας την ευρωπαϊκή οικογένεια να καταδικάσει την πράξη και να ασκήσει πίεση στην μεταβατική κυβέρνηση της Συρίας για την προστασία των θρησκευτικών μειονοτήτων.

Ειδική αναφορά έκανε ο πρωθυπουργός στη Λιβύη, συνδέοντας τη χώρα με τις ευρωπαϊκές πολιτικές ασφάλειας και μετανάστευσης. Ενημέρωσε τους Ευρωπαίους εταίρους για την αύξηση των μεταναστευτικών ροών από την Ανατολική Λιβύη και κάλεσε την Κομισιόν να αναλάβει άμεσα πρωτοβουλίες.

Χαιρέτισε τη γρήγορη αντίδραση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς, όπως είπε, ο Επίτροπος Μετανάστευσης θα επισκεφθεί μαζί με υπουργούς από Ελλάδα, Ιταλία και Μάλτα τόσο την Ανατολική όσο και τη Δυτική Λιβύη στις αρχές Ιουλίου. 

Παράλληλα, αποκάλυψε ότι η Ελλάδα έχει ήδη αναπτύξει αποστολή επιτήρησης έξω από τα λιβυκά χωρικά ύδατα, στέλνοντας σαφές μήνυμα μηδενικής ανοχής στην παράνομη διακίνηση μεταναστών.

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε την πάγια ελληνική θέση κατά του τουρκολιβυκού μνημονίου του 2019, ζητώντας ρητή αναφορά στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. 

«Το μνημόνιο αυτό δεν έχει καμία νομική ή πρακτική αξία», τόνισε, καλώντας τους Ευρωπαίους ηγέτες να ενισχύσουν την ευρωπαϊκή αποδοκιμασία.

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε και την ανάγκη για μεγαλύτερη ενεργειακή ανεξαρτησία της Ευρώπης, μέσα από την ενίσχυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και τον εκσυγχρονισμό της ενιαίας ενεργειακής αγοράς. 

Τόνισε επίσης τη σημασία της μείωσης της γραφειοκρατίας και της απλοποίησης των διαδικασιών, ως μέτρα ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Λιβύη επιχειρεί να επαναφέρει το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο

Η Ελλάδα με επιστολή της που επιδόθηκε στον ΟΗΕ στις 17 Ιανουαρίου επαναλαμβάνει πως το τουρκολιβυκό μνημόνιο είναι παράνομο και αντίθετο προς το Διεθνές Δίκαιο και παράνομες όποιες κινήσεις γίνονται με βάση τις συντεταγμένες που αυτό προβλέπει.
businessdaily-Mitsotakis-Erdogan
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η αποτίμηση της επίσκεψης Ερντογάν: Τα deals και τα τετ α τετ του 2024

Μεγάλη αλλαγή του Τούρκου ηγέτη «βλέπει» το Μαξίμου. Η πολιτική βαρύτητα της Διακήρυξης Φιλίας και η δέσμευση της Άγκυρας για ειρηνική επίλυση διαφορών. Ποιες είναι οι 15 διμερείς συμφωνίες που υπογράφηκαν.
mitsotakis-erdogan
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης και Ερντογάν κοντά σε συμφωνία για την Πολιτική Προστασία

Η θετική ατζέντα θα κυριαρχήσει στη σημερινή συνάντηση των δύο ηγετών στη Νέα Υόρκη, στόχος η υπογραφή συμφωνιών συνεργασίας στο τέλος του έτους. Την εμπέδωση του καλού κλίματος επιδιώκει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.