ΓΔ: 1985.52 0.18% Τζίρος: 198.73 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Κατρίνης
Φωτογραφία ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Κατρίνης

Κατρίνης: Η Τουρκία δεν μπορεί να είναι μέρος της ευρωπαϊκής άμυνας

Ξεκάθαρο «όχι» από τον Μιχάλη Κατρίνη σε κοινή άμυνα με την Τουρκία, όσο απειλεί την Ελλάδα. Ζήτησε στρατηγική συνέπεια και πολιτική βούληση από την Ε.Ε.

Σαφές μήνυμα ότι δεν μπορεί να υπάρξει κοινή ευρωπαϊκή άμυνα με τη συμμετοχή της Τουρκίας όσο η τελευταία συνεχίζει να απειλεί την Ελλάδα, έστειλε ο τομεάρχης Εθνικής Άμυνας του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Κατρίνης.

 Μιλώντας στην κοινή συνεδρίαση της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, κατά την οποία παρουσιάστηκαν οι προτεραιότητες της Δανικής Προεδρίας της Ε.Ε. από τον πρέσβη της Δανίας Per Fabricius Andersen, ο κ. Κατρίνης άσκησε έντονη κριτική στη στάση της Ένωσης.

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ υπογράμμισε ότι η στρατηγική αυτονομία που προβάλλεται ως στόχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν μπορεί να οικοδομηθεί πάνω σε σιωπηρές υποχωρήσεις ή επιλεκτικές ευαισθησίες.

 Αντίθετα, όπως είπε, απαιτεί συνέπεια, σταθερότητα και κοινές αξίες, αν η Ένωση θέλει να παραμείνει αξιόπιστος γεωπολιτικός παράγοντας.

Στην τοποθέτησή του, έθεσε στο επίκεντρο τη στάση της Τουρκίας, τονίζοντας ότι δεν μπορεί να παραμένει εκτός αξιολόγησης.

 Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι η Άγκυρα εξακολουθεί να απειλεί με πόλεμο την Ελλάδα, διατηρεί στρατεύματα κατοχής στην Κύπρο, αρνείται να εφαρμόσει το Δίκαιο της Θάλασσας και δεν ευθυγραμμίζεται με τις κυρώσεις της Ε.Ε. κατά της Ρωσίας.

«Η υπεράσπιση των αρχών της Ένωσης δεν μπορεί να είναι επιλεκτική», σημείωσε με έμφαση ο κ. Κατρίνης, επισημαίνοντας ότι κάθε παραβίαση κατά κράτους-μέλους υπονομεύει τη συνοχή και την αξιοπιστία του ευρωπαϊκού εγχειρήματος. 

Κάλεσε δε την Ε.Ε. να πάψει να λειτουργεί με δύο μέτρα και δύο σταθμά απέναντι στις διεθνείς προκλήσεις.

Αναφερόμενος στη γενικότερη γεωπολιτική παρουσία της Ε.Ε., ο κ. Κατρίνης υποστήριξε ότι η Ένωση παρουσιάζει υστέρηση τόσο στον πόλεμο της Ουκρανίας, όπου τον κυρίαρχο ρόλο έχουν οι Ηνωμένες Πολιτείες, όσο και στη Μέση Ανατολή, όπου η στάση της Ευρώπης παραμένει αποσπασματική και χωρίς σαφές στρατηγικό αποτύπωμα.

Κλείνοντας, προειδοποίησε πως η εποχή των «εύκολων συμβιβασμών» έχει τελειώσει. Τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να απαντήσει με σαφήνεια στο ερώτημα αν θέλει να είναι ενεργός παίκτης στη διεθνή σκακιέρα ή να παραμείνει στο περιθώριο των εξελίξεων. «Το διακύβευμα», όπως είπε χαρακτηριστικά, «δεν είναι μόνο η ισχύς της Ένωσης, αλλά η ίδια της η ταυτότητα».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ