Εισαγωγική συζήτηση χωρίς παρουσίαση συγκεκριμένων διατάξεων του επικείμενου εργασιακού νομοσχεδίου πραγματοποιήθηκε σήμερα μεταξύ της Υπουργού Εργασίας και του Προεδρείου της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ), όπως ανακοινώθηκε από τη Συνομοσπονδία.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, η Υπουργός προέβη σε μια γενική αναφορά στο περιεχόμενο του σχεδίου νόμου, το οποίο, σύμφωνα με την ίδια, θα περιλαμβάνει ζητήματα όπως η κύρωση διεθνών συνθηκών, η ενίσχυση της υγείας και ασφάλειας στον χώρο εργασίας και η απλοποίηση διαδικασιών. Παράλληλα, κάλεσε τη ΓΣΕΕ να συμμετάσχει ενεργά στη διαδικασία διαβούλευσης.
Ωστόσο, οι εκπρόσωποι της ΓΣΕΕ ξεκαθάρισαν πως οποιαδήποτε συμμετοχή στον διάλογο προϋποθέτει την έγκαιρη πρόσβασή τους στο πλήρες κείμενο των διατάξεων. Όπως υπογράμμισαν, «δεν μπορεί να υπάρξει καμία ουσιαστική δέσμευση χωρίς γνώση του περιεχομένου του νομοσχεδίου».
Εστιάζοντας στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κόσμος της μισθωτής εργασίας – όπως η μείωση των εισοδημάτων, η εκτόξευση της ακρίβειας και η υποβάθμιση των εργασιακών συνθηκών, οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι τόνισαν πως ο καίριος και ουσιαστικός διάλογος αφορά την αποκατάσταση των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων.
Η ΓΣΕΕ υπενθύμισε την υποχρέωση της πολιτείας, που απορρέει από την πρόσφατη ευρωπαϊκή οδηγία για τους κατώτατους μισθούς, να ενισχύσει θεσμικά τις διαπραγματεύσεις μεταξύ εργαζομένων και εργοδοτών.
Όπως σημείωσαν, η αποκατάσταση του συλλογικού εργατικού δικαίου δεν μπορεί να γίνει με μονομερείς πρωτοβουλίες του υπουργείου, αλλά μόνο μέσω ουσιαστικής κοινωνικής διαπραγμάτευσης.
Σε αυτό το πλαίσιο, η Συνομοσπονδία ζήτησε από την Υπουργό να μην περιληφθούν στο νομοσχέδιο διατάξεις που αφορούν ζητήματα όπως οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας και ο χρόνος εργασίας, καθώς αυτά οφείλουν να είναι αντικείμενο διαλόγου και συναίνεσης μεταξύ των κοινωνικών εταίρων.
«Είναι ισχυρό το αίτημα του κόσμου της εργασίας για μια ευρεία κοινωνική συμφωνία, με στόχο την επαναφορά των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων, με καθολικότητα και επεκτασιμότητα των συμβάσεων, καθώς και με αποκατάσταση θεμελιωδών αρχών, όπως η συρροή και η μετενέργεια, που καταργήθηκαν με τους μνημονιακούς νόμους», υπογραμμίζει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση της ΓΣΕΕ.