ΓΔ: 1955.83 -0.74% Τζίρος: 205.99 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
dendias-defea

Kαινοτομία και εξωστρέφεια στο επίκεντρο της αμυντικής έκθεσης DEFEA

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ν. Δένδιας χαρακτήρισε την DEFEA ως μια διοργάνωση διεθνούς κύρους, η οποία συγκεντρώνει κορυφαίους εκπροσώπους και επιχειρήσεις από όλο τον κόσμο.

Παρουσία χιλιάδων επισκεπτών άνοιξαν σήμερα οι πύλες της Διεθνής Έκθεση Άμυνας, Ασφάλειας και Τεχνολογίας DEFEA 2025, που διεξάγεται υπό την αιγίδα του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και διοργανώνεται από τη ROTA Α.Ε. σε συνεργασία με τον ΣΕΚΠΥ (Σύνδεσμος Ελλήνων Κατασκευαστών Αμυντικού Υλικού).

Στην εναρκτήρια ομιλία του, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ν. Δένδιας που έκανε και τα εγκαίνια χαρακτήρισε την DEFEA ως μια διοργάνωση διεθνούς κύρους, η οποία συγκεντρώνει κορυφαίους εκπροσώπους και επιχειρήσεις του τομέα της αμυντικής τεχνολογίας από όλο τον κόσμο.

«Η εγχώρια αμυντική βιομηχανία, μαζί με την επιστημονική έρευνα και την καινοτομία, αποτελούν βασικούς άξονες της εθνικής στρατηγικής άμυνας. Το υπουργείο θεωρεί την ενίσχυση της ελληνικής βιομηχανίας σε αυτόν τον τομέα ως μοχλό οικονομικής ανάκαμψης και τεχνολογικής προόδου», επεσήμανε χαρακτηριστικά.

Ο υπουργός υπογράμμισε τους δύο βασικούς στρατηγικούς στόχους της έκθεσης: την αυξημένη εμπλοκή των ελληνικών εταιρειών στα εξοπλιστικά προγράμματα και τη δημιουργία ενός ισχυρού και καινοτόμου οικοσυστήματος.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στον ρόλο του Ελληνικού Κέντρου Αμυντικής Καινοτομίας (ΕΛΚΑΚ), το οποίο, όπως τόνισε, ενώνει για πρώτη φορά τις ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων με καινοτόμες ιδέες και τη δυναμική της πανεπιστημιακής έρευνας. Μάλιστα όπως σημείωσε, αυτή την περίοδο «τρέχουν» δέκα ερευνητικά έργα, ενώ μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται η προκήρυξη άλλων έντεκα. «Μέσω του ΕΛΚΑΚ, η Ελλάδα διεκδικεί ενεργό ρόλο στις ευρωπαϊκές τεχνολογικές εξελίξεις», σημείωσε ο κ. Δένδιας.

Σε σχέση με τα εξοπλιστικά προγράμματα, υπογράμμισε πως στόχος είναι η συμμετοχή της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας κατά 25%, τονίζοντας ότι η ενίσχυση της αποτρεπτικής ικανότητας της χώρας οφείλει να γίνεται με πλήρη διαφάνεια και σεβασμό στις θυσίες των πολιτών. Το ζητούμενο, πρόσθεσε, είναι η δημιουργία ενός εύρωστου, εξαγωγικού και παραγωγικού οικοσυστήματος.

Κατά την τελετή των εγκαινίων, ο Γενικός Διευθυντής της DEFEA, Βασίλης Μπάρκας, ανέφερε ότι η φετινή διοργάνωση συγκαταλέγεται στις μεγαλύτερες εκθέσεις του είδους στην Ευρώπη. Η DEFEA έχει πλέον καθιερωθεί ως ένας σημαντικός θεσμός στον χώρο της άμυνας, προσφέροντας ευκαιρίες συνεργασιών και παρουσίασης καινοτόμων τεχνολογιών.

«Η έκθεση αποτελεί διεθνές σημείο συνάντησης και πολύτιμο εργαλείο εξωστρέφειας για την ελληνική αμυντική βιομηχανία», δήλωσε.

Ο πρόεδρος του ΣΕΚΠΥ, Τάσος Ροζολής, υπογράμμισε πως πρόκειται για τη μεγαλύτερη διοργάνωση στο είδος της στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Όπως ανέφερε, ο αριθμός των ελληνικών εταιρειών που συμμετέχουν φέτος ξεπέρασε τις 200, σε σύγκριση με τις 140 της προηγούμενης διοργάνωσης.

Η DEFEA 2025 φιλοξενεί 436 εκθέτες από 37 διαφορετικές χώρες, με 18 εθνικά περίπτερα και 98 επίσημες αποστολές από 45 χώρες. Κορυφαίες διεθνείς εταιρείες παρουσιάζουν νέες τεχνολογίες στους τομείς της άμυνας και ασφάλειας σε ξηρά, θάλασσα, αέρα, αλλά και στον κυβερνοχώρο και το διάστημα.

Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, στο πλαίσιο της έκθεσης, έχει προσκαλέσει ηγεσίες από χώρες που συμμετέχουν στην έκθεση, ενώ προγραμματίζονται συνέδρια και ενημερωτικές δράσεις με γεωπολιτικό προσανατολισμό. Παράλληλα, το ΕΛΚΑΚ και η Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων θα πραγματοποιήσουν επαφές με υφιστάμενους και νέους συνεργάτες.

Στην DEFEA 2025 θα παρουσιαστούν, για πρώτη φορά, προηγμένα οπλικά συστήματα και εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης που ανταποκρίνονται στις ανάγκες των σύγχρονων επιχειρήσεων, δίνοντας έμφαση στη διαλειτουργικότητα και την ευελιξία.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Belharra, Fregates, Gallia, France
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τα σούπερ όπλα στο νέο εξοπλιστικό και η ελληνική αμυντική βιομηχανία

Με αιχμή την «Ασπίδα του Αχιλλέα», τις φρεγάτες Belharra και τους πυραύλους Scalp Naval, η Ελλάδα στήνει ένας τείχος αποτροπής με οπλικά συστήματα υψηλής τεχνολογίας. Ο ρόλος της ελληνικής βιομηχανίας στο εξοπλιστικό των 28 δισ.
Φρεγάτα Ψαρά στο Αιγαίο
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ποιες εταιρείες «φλερτάρουν» με το νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα των 7 δισ.

Νέα εποχή για το ελληνικό οικοσύστημα της αμυντικής και ναυπηγικής βιομηχανίας της χώρας με το 12ετές εξοπλιστικό πρόγραμμα. Η ΕΑΒ, τα τρία ναυπηγεία και οι εταιρείες που πρωταγωνιστούν σε αεράμυνα - drones.