Οι 26 μήνες που ακολουθούν μέχρι τις επόμενες εθνικές εκλογές το 2027 θυμίζουν για την κυβέρνηση αγώνα δρόμου που θα κρίνει συνολικά όχι μόνο την επιβίωση της κυβερνητικής παράταξης, αλλά ακόμα και την ίδια της την υστεροφημία.
Ο ευρύς ανασχηματισμός στον οποίο προχωρά ο πρωθυπουργός, με αναδιάταξη δυνάμεων από το Μέγαρο Μαξίμου μέχρι και το «rotation» μεταξύ κορυφαίων υπουργών, έχει όλα τα χαρακτηριστικά ενός εκλογικού ανασχηματισμού, με επιστράτευση όλων των «φυλών» της κεντροδεξιάς παράταξης και απώτερο στόχο την πλήρη ανατροπή του δυσμενούς για την κυβέρνηση κλίματος.
Άλλωστε, η πολύμηνη συζήτηση για τις αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα οδήγησε στην πράξη σε «λευκή απεργία» εκ μέρους της πλειοψηφίας των υπουργών, προκαλώντας ένα ντόμινο δυσαρέσκειας σε ολόκληρη την αγορά, με σημαντικές αποφάσεις να μένουν «κλειδωμένες» στα υπουργικά συρτάρια από την απροθυμία κυβερνητικών παραγόντων, που επέλεξαν να κατεβάσουν τα μολύβια.
Για τον επιχειρηματικό κόσμο, το ζητούμενο είναι να επιταχυνθούν άμεσα οι αποφάσεις και παρεμβάσεις στο πεδίο της οικονομικής πολιτικής και να πάρουν ρυθμό οι μεταρρυθμίσεις που έμειναν πίσω ενόψει του ανασχηματισμού, ενώ οι νέοι υπουργοί δεν θα έχουν περίοδο χάριτος, αλλά θα κληθούν από την πρώτη ημέρα να αναλάβουν δράση.
Τελευταίο «καμπανάκι» για την κυβέρνηση, η δημοσκόπηση της Interview που εμφανίζει τη ΝΔ -στην εκτίμηση εκλογικού αποτελέσματος– να προηγείται με μόλις 25,8% και να την ακολουθεί στη δεύτερη θέση η Πλεύση Ελευθερίας με 15,2%, με το ΠΑΣΟΚ τρίτο κόμμα με 13,1% και τον ΣΥΡΙΖΑ μόλις στο 5%.
Μέσα σε αυτό το πιεστικό περιβάλλον οι συνεργάτες του πρωθυπουργού παραδέχονται ότι πολλά θα κριθούν από τον βαθμό υλοποίησης των κυβερνητικών δεσμεύσεων, τόσο στο πεδίο της οικονομίας, στα ζητήματα της καθημερινότητας των πολιτών, αλλά και την αναβάθμιση βασικών υποδομών, με φόντο και το σιδηροδρομικό δίκτυο μετά την τραγωδία των Τεμπών.
Ο στόχος για τον νέο ΟΣΕ
Με την υπόθεση των Τεμπών να κυριαρχεί στην πολιτική ατζέντα και τις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας να αποτελούν καθημερινό φαινόμενο, ο νέος υπουργός Υποδομών καλείται να κάνει πράξη μέχρι τις επόμενες εκλογές, την πρωθυπουργική δέσμευση για ένα ευρωπαϊκό σιδηροδρομικό δίκτυο μέχρι το 2027, με σύγχρονα τρένα και ανανέωση του τροχαίου υλικού.
«Αγκάθι» στην όλη διαδικασία παραμένει η τύχη της σύμβασης του ελληνικού δημοσίου με την Hellenic Train, σε μια συγκυρία όπου η πλειοψηφία των πολιτών σε ποσοστό 74% ζητά να φύγει η εταιρία από την Ελλάδα.
Για την ώρα η κυβέρνηση κρατά κλειστά τα χαρτιά της επικαλούμενη τις συμβατικές υποχρεώσεις με την ιταλική εταιρία και τις ρήτρες οι οποίες βρίσκονται ακόμα σε ισχύ.
Το βάρος στον νέο «τσάρο» της οικονομίας
Για πολλούς η δημοσκοπική ανάκαμψη της ΝΔ και η αλλαγή του κλίματος περνάει σε μεγάλο βαθμό από τα χέρια του νέου ενοίκου του υπουργείου Οικονομικών, που όλες οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα είναι Κυριάκος Πιερρακάκης, ο οποίος θα κληθεί να ισορροπήσει ανάμεσα στη δημοσιονομική πειθαρχία και στην ενίσχυση των εισοδημάτων και την ανάγκη περαιτέρω φοροελαφρύνσεων.
Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι μόλις πρόσφατα άρχισε να διακινείται η πληροφορία περί εισηγήσεων για επαναφορά της 13ης σύνταξης και για 13ο μισθό στους δημοσίους υπαλλήλους, ακόμα και για μείωση ορισμένων φόρων, με τους συνεργάτες του πρωθυπουργού να παραπέμπουν χρονικά στο φθινόπωρο για τις όποιες αποφάσεις.
Ωστόσο, καθοριστικό ρόλο σε μια τέτοια εξέλιξη αναμένεται να παίξει η τελική συμφωνία σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη «ρήτρα διαφυγής» για εξοπλιστικά προγράμματα και η δυνατότητα να εξαιρούνται από τους δημοσιονομικούς περιορισμούς οι επιπλέον αμυντικές δαπάνες.
Σε μια τέτοια περίπτωση, θα κρίνει και το περιθώριο που θα έχει η κυβέρνηση για επιπλέον μειώσεις φόρων και στοχευμένες εισοδηματικές ενισχύσεις, που θα αποτελέσουν σημαντικά «όπλα» στη φαρέτρα του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης τον προσεχή Σεπτέμβριο.