Βαλίτσες για τις Βρυξέλλες ετοιμάζουν οι ηγέτες των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου αύριο συγκαλείται η πιο κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής των τελευταίων ετών για το μέλλον της ευρωπαϊκής οικογένειας, στη σκιά της απόφασης του Ντόναλντ Τραμπ να αποσύρει την αμερικανική βοήθεια από την Ουκρανία και των απειλών του για αποχώρηση και από την ευρωατλαντική συμμαχία.
Είναι η πρώτη φορά όπου οι 27 της Ευρώπης θα καθίσουν στο ίδιο τραπέζι, μετά τη ρήξη στις σχέσεις του Ντόναλντ Τραμπ με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, αναζητώντας κοινό βηματισμό στο ουκρανικό ζήτημα, με αβέβαιη ωστόσο κατάληξη, λόγω των ισχυρών ερεισμάτων του Αμερικανού προέδρου σε ορισμένες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, όπως είναι η Ουγγαρία.
Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι στο παρά πέντε της Συνόδου Κορυφής, ο Ούγγρος πρωθυπουργός, Βίκτορ Όρμπαν, κάλεσε την ηγεσία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να ακολουθήσει το παράδειγμα του Ντόναλντ Τραμπ για απευθείας διαπραγματεύσεις με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, με στόχο την κατάπαυση του πυρός και τη βιώσιμη ειρήνη στην Ουκρανία, σε αντίθετη περίπτωση, απειλεί να τινάξει τη συνάντηση της Πέμπτης στον αέρα.
Η στάση της Ελλάδας και το τηλεφώνημα Μητσοτάκη – Ζελένσκι
Ο πρωθυπουργός μεταβαίνει την Πέμπτη στις Βρυξέλλες, για να συμμετάσχει στις εργασίες του έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τις τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία και την ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας, με στόχο να επαναλάβει την ανάγκη ενίσχυσης της ευρωπαϊκής συλλογικής άμυνας και ασφάλειας, που θα καταστήσουν την Ευρώπη υπολογίσιμο γεωπολιτικό παίκτη στην περιοχή.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επαναφέρει στο τραπέζι την ελληνική πρόταση για κοινή ευρωπαϊκή χρηματοδότηση μεγάλων επενδύσεων που αφορούν στην άμυνα, όπως, για παράδειγμα, μια κοινή ευρωπαϊκή αντιπυραυλική ασπίδα, τονίζοντας παράλληλα ότι «σε ένα τόσο σημαντικό ζήτημα – όπως είναι το Ουκρανικό - είναι πολύ σημαντικό η Ε.Ε. να μιλά με μία και ενιαία φωνή».
Επιπλέον, ο πρωθυπουργός αναμένεται να επιμείνει στην ανάγκη για δίκαιη κατανομή των βαρών, όσον αφορά τις εγγυήσεις ασφαλείας, υπενθυμίζοντας ότι η Ελλάδα έχει αυξημένες αμυντικές δαπάνες, άνω του 3% του ΑΕΠ και επαναλαμβάνοντας την πρότασή του οι πρόσθετες αμυντικές δαπάνες να μην περιλαμβάνονται σε οποιαδήποτε ανώτατα όρια δαπανών, ώστε να δοθεί κίνητρο στα κράτη να επενδύσουν στην άμυνα.
Το σχέδιο της φον Ντερ Λάιεν
Την ίδια στιγμή, η Πρόεδρος της Κομισιόν ανακοίνωνε σχέδιο ύψους έως και 800 δισεκατομμυρίων ευρώ για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας, με παράλληλη χαλάρωση των δημοσιονομικών κανόνων για την προώθηση των επενδύσεων στον τομέα της Άμυνας.
Η πρότασή της, που φέρει τον τίτλο «επανεξοπλισμός της Ευρώπης» (REARM Europe) και θα συζητηθεί από τους ηγέτες της Ε.Ε. στην έκτακτη συνεδρίαση της Πέμπτης, προβλέπει μεταξύ άλλων, μεγαλύτερο δημοσιονομικό χώρο στα κράτη μέλη, για αμυντικές επενδύσεις, παράλληλα με την «άμεση» χορήγηση βοήθειας στην Ουκρανία.
Είναι χαρακτηριστικό δε, ότι στο προσχέδιο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής, η Ρωσία χαρακτηρίζεται ως «υπαρξιακή απειλή για την Ευρώπη», ενώ τονίζεται η ανάγκη συνέχισης της παροχής ευρωπαϊκής στρατιωτικής βοήθειας με όπλα και πυρομαχικά προς την Ουκρανία.