ΓΔ: 1955.83 -0.74% Τζίρος: 205.99 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Φώτο: Shutterstock

Γιατί οι πύραυλοι Meteor βάζουν σε κρίση τις σχέσεις Ελλάδας - Γαλλίας

Ενδεχόμενη αποδέσμευση των πυραύλων στην Τουρκία ουσιαστικά θίγει άρθρα της ελληνογαλλικής αμυντικής συμφωνίας και δημιουργεί τριγμούς ανάμεσα στους δύο εταίρους.

Οι προσπάθειες που κάνει η Τουρκία για τον εκσυγχρονισμό της πολεμικής της αεροπορίας προχωρούν, με γρήγορα βήματα και σχέδια για την απόκτηση των ευρωπαϊκών μαχητικών αεροσκαφών Eurofighter Typhoon, εξοπλισμένων με τον προηγμένο πύραυλο αέρος - αέρος Meteor

Μια κίνηση που έχει δημιουργήσει εντάσεις με την Ελλάδα, τουλάχιστον σε επίπεδο δηλώσεων, και ήρθε μετά την «εκπαραθύρωση» της Τουρκίας από το πρόγραμμα των αεροσκαφών 5ης γενιάς F-35, καθώς είχε ενδώσει στην αγορά του ρωσικού συστήματος S-400.

Τα πρόσφατα δημοσιεύματα τουρκικών εφημερίδων, σύμφωνα με τα οποία η Βρετανία φέρεται να έχει πείσει τη Γαλλία να πει το «ναι» για τους Meteor, δεν έχουν έως τώρα επιβεβαιωθεί από καμία επίσημη πηγή, ωστόσο στην Τουρκία υπάρχει μια αισιοδοξία ότι βρισκόμαστε κοντά σε μια συμφωνία για την απόκτηση των Eurofighter Typhoon μαζί με τους πυραύλους Meteor.

Η Άγκυρα διεξήγαγε συνομιλίες με τη Βρετανία και την Ισπανία για να αγοράσει 40 Eurofighter και η Γερμανία έκανε ένα βήμα για να εγκρίνει τη συμφωνία, αφού είχε αρχικά αντιταχθεί σ’ αυτή.

«Το έγγραφο, το οποίο συντάχθηκε στο πλαίσιο της προμήθειας 40 αεροσκαφών Eurofighter Typhoon, εστάλη στο βρετανικό υπουργείο Άμυνας και στη σχετική εταιρεία», δήλωσε τουρκική πηγή στη διάρκεια ενημέρωσης στην Άγκυρα. «Περιμένουμε ότι η προσφορά τιμής θα έρθει σ’ εμάς μέσα στις επόμενες ημέρες», πρόσθεσε.

Τα αεροσκάφη Eurofighter Typhoon κατασκευάζονται από μια κοινοπραξία στην οποία μετέχουν η Γερμανία, η Βρετανία, η Ιταλία και η Ισπανία, που εκπροσωπούνται από τις εταιρείες Airbus, BAE Systems και Leonardo.

Από την πλευρά της η Αθήνα θεωρεί ότι αν τελικά η Γαλλία συμφωνήσει να πάρει η Τουρκία τους Meteor αυτό θα σημαίνει πιθανόν, ότι τίθεται υπό αμφισβήτηση η Ελληνογαλλική Αμυντική Συμφωνία, η οποία υπογράφηκε το 2021 μεταξύ του τότε υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Παναγιωτόπουλου και της Γαλλίδας ομολόγου του Φλοράνς Παρλί και του τότε υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια και του Γάλλου ομολόγου του, Ζαν-Υβ Λε Ντριαν. Ειδικότερα το Άρθρο 15 της Συμφωνίας με το οποίο προβλέπεται πως «η Ελλάδα και η Γαλλία εμβαθύνουν τη συνεργασία τους σε θέματα άμυνας ενώ συγχρόνως επιδιώκουν την ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας. Διαβουλεύονται μεταξύ τους, σε όλα τα επίπεδα, με στόχο τη διαμόρφωση κοινής αντίληψης σε όλες τις σημαντικές αποφάσεις που επηρεάζουν τα κοινά αμυντικά συμφέροντά τους και την κοινή δράση τους, όποτε είναι εφικτό».

Παράλληλα στο άρθρο 24 αναφέρεται ξεκάθαρα ότι «τα Μέρη (Ελλάδα - Γαλλία) συνεργάζονται στον τομέα των εξοπλιστικών προγραμμάτων για τις Ένοπλες Δυνάμεις τους, καθώς και στον τομέα των βιομηχανιών άμυνας και ασφάλειας, κυρίως με σκοπό την βελτίωση των αμυντικών τους ικανοτήτων, την προώθηση της συνεργασίας μεταξύ των αμυντικών τους βιομηχανιών και την ενίσχυση της τυποποίησης και διαλειτουργικότητας του αμυντικού τους εξοπλισμού. Στο πλαίσιο αυτό, τα Μέρη εξετάζουν κατά προτεραιότητα κάθε ευρωπαϊκή συνεργατική προσέγγιση, που στοχεύει στην κάλυψη των ελλείψεων στις δυνατότητες που εντοπίζονται σε εθνικό επίπεδο. Η παρούσα Συμφωνία στηρίζεται στις διμερείς Συμφωνίες που ισχύουν μεταξύ των Μερών σχετικά με τη συνεργασία στον τομέα των εξοπλισμών, και δεν θίγει την ισχύ τους».   

Οπότε μία τέτοια κίνηση από την πλευρά της Γαλλίας ουσιαστικά θίγει άρθρα της συμφωνίας και δημιουργεί τριγμούς ανάμεσα στους δύο εταίρους.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Τετάρτη ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας συναντήθηκε με την πρέσβη της Γαλλίας στην Ελλάδα, Λορένς Αουέρ, στην οποία εξέφρασε την αντίθεση της χώρας μας σε ενδεχόμενη πώληση πυραύλων Meteor στην Τουρκία.

Όπως ανέφερε σε ανάρτησή του ο κ. Δένδιας, μετά την ενημέρωση του πρωθυπουργού και του υπουργού Εξωτερικών, ζήτησε από την κ. Αουέρ «επίσημη ενημέρωση σχετικά με τις πληροφορίες για πώληση πυραύλων Meteor στην Τουρκία, από consortium στο οποίο συμμετέχει η Γαλλία».

«Εξέφρασα στην Πρέσβη της Γαλλίας την έντονη αντίθεση της Ελλάδας σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, το οποίο δεν συνάδει με τις μέχρι τώρα άριστες στρατηγικές σχέσεις των δύο χωρών», τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, όπως όλα δείχνουν, η αποδέσμευση των πυραύλων αέρος-αέρος Meteor αποτελεί και το σημείο «κλειδί» που θα κρίνει αν η Τουρκία θα προχωρήσει τελικά στην απόκτηση του μαχητικού Eurofighter Typhoon, καθώς δεν θα έχει νόημα να αγοράσει ένα σύγχρονο αεροσκάφος, χωρίς όμως το στρατηγικό του όπλο.

Παράλληλα με την απόκτηση των Meteor από την Τουρκία χάνεται για την Αθήνα το στρατηγικό πλεονέκτημα που έχει μέχρι στιγμής, καθώς πρόκειται για έναν πύραυλο επόμενης γενιάς BVR (Πέραν του Οπτικού Πεδίου), τον οποίο και φέρουν τα 24 αεροσκάφη Rafale της Πολεμικής μας Αεροπορίας. 

Υπενθυμίζεται ότι εδώ και πολλές δεκαετίες η Γαλλία δεν έχει πουλήσει όπλα στην Τουρκία, καθώς είναι σταθερός σύμμαχος της χώρας μας στην περιοχή, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που έχει έρθει σε ανοιχτή σύγκρουση με την Άγκυρα. Άλλωστε το 2020 δεν είναι πολύ μακριά όταν το γαλλικό αεροπλανοφόρο Σαρλ ντε Γκωλ είχε πλεύσει στην ανατολική Μεσόγειο. Μάλιστα η ανάπτυξη του γαλλικού πολεμικού ναυτικού στην Ανατολική Μεσόγειο τη συγκεκριμένη στιγμή ήρθε μετά τις δηλώσεις του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν πως «η Τουρκία καταλαβαίνει μόνο από πράξεις», ενώ ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν την ίδια ώρα απειλούσε ευθέως Ελλάδα και Γαλλία πως «θα πληρώσουν βαρύ τίμημα».

Γιατί κάνει τη διαφορά ο Meteor

O πύραυλος Meteor είναι αέρος - αέρος (BVRAAM) επόμενης γενιάς, και έχει σχεδιαστεί για να φέρει επανάσταση στις αερομαχίες του 21ο αιώνα.

Ο Meteor, όπως αναφέρει η ίδια η εταιρεία, αναπτύχθηκε από μια ομάδα ευρωπαίων εταίρων με επικεφαλής την MBDA για να καλύψει τις ανάγκες έξι ευρωπαϊκών κρατών: του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Γαλλίας, της Ισπανίας και της Σουηδίας. 

Ο κινητήρας «ramjet» παρέχει στον πύραυλο ώθηση σε όλη τη διαδρομή μέχρι και την αναχαίτιση του στόχου του, παρέχοντας τη μεγαλύτερη ζώνη απαγόρευσης διαφυγής από οποιοδήποτε σύστημα πυραύλων αέρος-αέρος, αρκετές φορές μεγαλύτερη από τα σημερινά MRAAM. Η θραυσματική κεφαλή εξασφαλίζει τη μέγιστη θνησιμότητα.

Έχει σχεδιαστεί για να είναι συμβατός με μια σειρά από σύγχρονα μαχητικά αεροσκάφη, συμπεριλαμβανομένου του Eurofighter Typhoon, αλλά και του Rafale και παρέχει ένα κρίσιμο πλεονέκτημα στην αεροπορική υπεροχή. Το εκτεταμένο βεληνεκές του πυραύλου, η εξαιρετική ακρίβεια και η αντοχή του στα αντίμετρα τον καθιστούν βασικό πλεονέκτημα για τις σύγχρονες αεροπορικές δυνάμεις.

Οι Meteor υποστηρίζουν σενάρια «no escape zone» («ζώνη μηδενικής διαφυγής»), εμβέλεια περί τα 200 χιλιόμετρα και φάσμα απόλυτης μηδενικής διαφυγής στα 60 χιλιόμετρα. Για τον λόγο αυτό, οι επιχειρησιακές δυνατότητές τους έχουν τεθεί στο στόχαστρο της Τουρκίας. 

Αναλυτικά, τα τεχνικά χαρακτηριστικά των BVR METEOR:

Πολεμική Κεφαλή: High Explosive Blast Fragmentation
Εμβέλεια: 200 km
Βάρος: 190 kg
Μήκος: 3.65 m
Διάμετρος: 17.8 cm
Ταχύτητα: ˃4 Mach
Τύπος Φέροντος Αεροσκάφους: Rafale

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Νίκος Δένδιας πορτραίτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νομοσχέδιο για τη στέγαση στελεχών Ενόπλων Δυνάμεων παρουσίασε ο Ν. Δένδιας

Ο Νίκος Δένδιας τόνισε ότι στόχος του νομοσχεδίου είναι η κάλυψη των στεγαστικών αναγκών των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, καλώντας τους βουλευτές να προτείνουν ιδέες για διαφάνεια και σωστή διαχείριση της περιουσίας τους.
Νίκος Δένδιας πορτραίτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δένδιας: Οι μεταρρυθμίσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις είναι εθνική ανάγκη

Οι μεταρρυθμίσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις είναι απαραίτητες για την εθνική επιβίωση, λόγω σημαντικών γεωπολιτικών και τεχνολογικών αλλαγών, τόνισε, δηλώνοντας έτοιμος να αναλάβει το πολιτικό κόστος.