Με φόντο τα πρόσφατα συλλαλητήρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό για την τραγωδία των Τεμπών, αλλά και την ομοβροντία των νέων ερωτημάτων από τον Τύπο και την αντιπολίτευση, η κυβέρνηση δίνει νέο ραντεβού στη Βουλή, προκειμένου να απαντήσει στις κατηγορίες περί συγκάλυψης.
Είχε προηγηθεί το αίτημα του ΚΚΕ, για τη διεξαγωγή προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων, ενώ ανάλογες προτάσεις κατέθεσαν ή πρόκειται να υποβάλουν και τα υπόλοιπα κόμματα, κατηγορώντας το Μέγαρο Μαξίμου για «επιχείρηση συγκάλυψης» και τον πρωθυπουργό ως «ενορχηστρωτή».
Το μόνο που απομένει είναι να οριστεί η ημερομηνία διεξαγωγής της σχετικής συζήτησης στην Ολομέλεια και οι συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη ξεκαθαρίζουν ότι «η κυβέρνηση θα ανταποκριθεί» και ότι «ο πρωθυπουργός δεν πρόκειται να κρυφτεί», χωρίς να δώσει τις απαραίτητες απαντήσεις.
Στο κύμα οργής, όπως καταγράφηκε και από τις ογκώδεις συγκεντρώσεις της περασμένης Κυριακής, ήρθαν να προστεθούν και οι πολιτικοί συνειρμοί από τις εξελίξεις στην γειτονική Σερβία, μετά την παραίτηση της κυβέρνησης Βούτσεβιτς, στη σκιά των αλλεπάλληλων συλλαλητηρίων για την σιδηροδρομική τραγωδία στην πόλη Νόβι Σαντ, που κόστισε τη ζωή σε 15 Σέρβους πολίτες.
Μέσα σε αυτό το κλίμα, στο πρωθυπουργικό γραφείο είναι διάχυτη η εκτίμηση ότι η πίεση στην κυβέρνηση για δικαιοσύνη στην υπόθεση των Τεμπών θα ενταθεί, ενόψει και της συμπλήρωσης δύο χρόνων – στις 28 Φεβρουαρίου - από την σιδηροδρομική τραγωδία που κόστισε τη ζωή 57 συμπολιτών μας.
Η γραμμή άμυνας της κυβέρνησης
Με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να δείχνουν ήδη τις προθέσεις τους, ακολουθώντας το κύμα οργής, στην κυβέρνηση έχουν αποφασίσει να μην αφήνουν καμία εναντίον τους κατηγορία αναπάντητη, δείχνοντας παράλληλα όμως και προς την κατεύθυνση της Δικαιοσύνης, ως του μόνου τελικού κριτή της υπόθεσης.
Ήδη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιχείρησε να απαντήσει στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης, περί προσπάθειας συγκάλυψης και παρέπεμψε στη σύσταση και στελέχωση από ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες από το εξωτερικό, του Εθνικού Οργανισμού Διερεύνησης Αεροπορικών και Σιδηροδρομικών Ατυχημάτων και Ασφάλειας Μεταφορών (ΕΟΔΑΣΑΑΜ), αλλά και στο νέο - τρίτο κατά σειρά - πόρισμα του ΕΜΠ, που αναμένεται να δώσει απάντηση για το τι προκάλεσε την έκρηξη στα βαγόνια της επιβατικής αμαξοστοιχίας.
Όλα αυτά αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο της συζήτησης στη Βουλή, με την στρατηγική των κομμάτων να εστιάζει και στην κατηγορία για επιχείρηση συγκάλυψης πολιτικών ευθυνών συγκεκριμένων προσώπων που κατείχαν θέσεις ευθύνης τη μοιραία νύχτα της 28ης Φεβρουαρίου του 2023.
Από το κυβερνητικό επιτελείο παραπέμπουν εκ νέου στη διαδικασία των ερευνών από τη Δικαιοσύνη, επαναλαμβάνοντας ότι «αν κάποιος έχει ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες ή βρεθεί το όνομά του στη δικογραφία, τότε εμείς κατευθείαν θα διευκολύνουμε τη Δικαιοσύνη», με τις διαδικασίες που προβλέπονται και την αμελητί αποστολή της δικογραφίας στη Βουλή.
Οι εξηγήσεις για την καθυστέρηση της δίκης
Την ίδια στιγμή, ο αρμόδιος υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης, στάθηκε στον τεράστιο όγκο των στοιχείων που καλείται να διαχειριστεί ο ειδικός εφέτης ανακριτής, με τις απαραίτητες εκθέσεις των εμπειρογνωμόνων που εστάλησαν σε Καναδά, Λονδίνο και Παρίσι, αλλά και τα 300 αιτήματα από την πλευρά των συγγενών των θυμάτων, εκ των οποίων 250 από αυτά τα έθεσε υπό έρευνα.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης, αναφορικά με την ύπαρξη 13ου βαγονιού στην αμαξοστοιχία ήταν κατηγορηματικός ότι από την έρευνα που έγινε από 5 ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες, από την πλευρά των συγγενών των θυμάτων, τέτοιο βαγόνι δεν υπήρξε ποτέ, παραπέμποντας και πάλι στον μόνο αρμόδιο να μιλήσει για την ουσία της υπόθεσης, τον εφέτη ανακριτή.