ΓΔ: 2104.21 -0.08% Τζίρος: 165.04 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Φιάλη κρασιού σε κελάρι
Κρασί σε κελάρι με φιάλες αποθηκευμένες σε ξύλινα ράφια, έτοιμο για επιλογή.

Μικρή άνοδος 6% στην ελληνική οινοπαραγωγή για την περίοδο 2025-2026

Η ελληνική οινοπαραγωγή εκτιμάται σε 1,52 εκατ. εκατόλιτρα για το 2025-2026, σημειώνοντας άνοδο 6%, με αύξηση στους οίνους χωρίς γεωγραφική ένδειξη και σταθερά προβλήματα στις αμπελοκαλλιέργειες.

Ελαφρά αύξηση καταγράφει η ελληνική οινοπαραγωγή για την περίοδο 2025-2026, σύμφωνα με τα στοιχεία που διαβίβασε το Τμήμα Αμπέλου, Οίνου και Αλκοολούχων Ποτών στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η συνολική παραγωγή εκτιμάται σε 1.516.639 εκατόλιτρα, σημειώνοντας άνοδο 6,01% σε σύγκριση με τα 1.430.666 εκατόλιτρα του 2024.

Όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση της Κεντρικής Συνεταιριστικής Ένωσης Αμπελοοινικών Προϊόντων (ΚΕΟΣΟΕ), τα στοιχεία αυτά αποτελούν αρχική εκτίμηση, βασισμένη στις προβλέψεις των Διευθύνσεων Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ). Η εκτίμηση θεωρείται επισφαλής, καθώς ο τρύγος συνεχίζεται σε ορισμένες περιοχές και ο τελικός όγκος παραγωγής, που θα προκύψει από τις Δηλώσεις Παραγωγής, ενδέχεται να διαφοροποιηθεί, συνήθως προς τα κάτω.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η περσινή οινοπαραγωγή (2023-2024) είχε καταγράψει ιστορική πτώση κατά 35,27% σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο. Για τις επόμενες χρονιές, η άνοδος παραμένει οριακή, χωρίς να ανατρέπεται η γενικότερη τάση μείωσης.

Σημαντική αύξηση καταγράφουν οι οίνοι χωρίς γεωγραφική ένδειξη (ΓΕ), με την παραγωγή τους να εκτιμάται αυξημένη κατά 10,66%. Οι συγκεκριμένοι οίνοι καλύπτουν το 51,45% του συνόλου, ενώ οι οίνοι με Γεωγραφική Ένδειξη (ΠΟΠ και ΠΓΕ) αντιπροσωπεύουν το 35,29% της παραγωγής.

Η διαχρονική πορεία της ελληνικής οινοπαραγωγής, βάσει στοιχείων από το 1990 και μετά, δείχνει συνεχή μείωση της συνολικής παραγωγής. Το φαινόμενο αυτό αποδίδεται όχι μόνο στην κλιματική κρίση, αλλά και στην εγκατάλειψη αμπελοκαλλιεργούμενων εκτάσεων.

Σύμφωνα με την ΚΕΟΣΟΕ, οι πραγματικά εγκαταλελειμμένες εκτάσεις είναι περισσότερες από όσες καταγράφονται επίσημα, καθώς πολλοί αμπελουργοί έχουν στραφεί σε άλλες καλλιέργειες χωρίς να δηλώσουν τις αλλαγές στο Αμπελουργικό Μητρώο.

Η μείωση της εγχώριας παραγωγής έχει ως συνέπεια την αύξηση των εισαγωγών οίνων, κυρίως από την Ιταλία, σε χαμηλές τιμές. Το γεγονός αυτό επηρεάζει αρνητικά την ανταγωνιστικότητα και τη βιωσιμότητα του ελληνικού οινοπαραγωγικού τομέα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μανώλης Κεφαλογιάννης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κεφαλογιάννης: Διασφαλίζονται οι ευρωπαϊκές ενισχύσεις για τους αγρότες

Ο ευρωβουλευτής Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης χαιρέτισε τις προτάσεις της Κομισιόν για το νέο δημοσιονομικό πλαίσιο, σημειώνοντας ότι διασφαλίζονται οι πόροι της ΚΑΠ και ενισχύεται η ύπαιθρος.
Τρακτέρ με ελληνική σημαία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΟΠΕΚΕΠΕ: Διαρκής η ενημέρωση κομμάτων, απόλυτη διαφάνεια στο έργο μας

Ο ΟΠΕΚΕΠΕ τονίζει ότι η ενημέρωση των κομμάτων αποτελεί πάγια υποχρέωση και διαβεβαιώνει πως λειτουργεί με πλήρη διαφάνεια, τεχνική επάρκεια και ανοιχτή επικοινωνία με το Κοινοβούλιο.
Σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης
ΔΙΕΘΝΗ

Κομισιόν: Φυσιολογική η διαδικασία επανυποβολής του ελληνικού σχεδίου για το SAFE

Η Κομισιόν χαρακτηρίζει φυσιολογική την επιστολή προς την Ελλάδα για επανυποβολή του αμυντικού σχεδίου στο SAFE, τονίζοντας ότι η διαδικασία είναι συνήθης και ότι κανένα εθνικό σχέδιο δεν έχει απορριφθεί έως σήμερα.
Μελισσοκόμος και μέλισσες
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στη μελισσοκομία της Ελλάδας

Η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις κορυφαίες χώρες της Ευρώπης στην παραγωγή μελιού, με 20.000 μελισσοκόμους και 2,2 εκατ. κυψέλες. Το ελληνικό μέλι ξεχωρίζει διεθνώς και στηρίζει ιδιαίτερα ορεινές, νησιωτικές κι απομακρυσμένες περιοχές.