Στην πλήρη προσυμπλήρωση με τη χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης όλων των φορολογικών δηλώσεων θα προχωρήσουν από το 2026 το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και η ΑΑΔΕ, σε σημείο που θα είναι όλες έτοιμες προς υποβολή, ακόμη και χωρίς παρέμβαση του φορολογούμενου.
Απώτερος στόχος είναι, οι δηλώσεις όλων των φορολογουμένων να προσυμπληρώνονται από έναν «έξυπνο λογιστή» μέχρι την τελευταία τους λεπτομέρεια και οι διορθώσεις που θα χρειάζεται να κάνει ο υπόχρεος να είναι μηδαμινές ή ελάχιστες.
Κοντολογίς, από την προσυμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων, θα περάσουμε στην κανονική συμπλήρωση των δηλώσεων.
Την τελευταία διετία οι δηλώσεις περίπου 1,3 εκατ. φορολογουμένων, βασικά μισθωτών και συνταξιούχων και εισοδηματιών, προσυμπληρώνονται από την ΑΑΔΕ και υποβάλλονται αυτομάτως εντός ενός μηνός από την ημερομηνία που ανοίγει η πλατφόρμα των δηλώσεων. Μέχρι τη λήξη της προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων, ο φορολογούμενος μπορεί να προβεί σε τροποποιήσεις.
Η ίδια διαδικασία της προσυμπλήρωσης, θα επεκταθεί σε όλους τους φορολογούμενους, στους ελεύθερους επαγγελματίες και στις επιχειρήσεις, με τη διαφορά ότι πλέον η προσυμπλήρωση θα αφορά όλους τους κωδικούς των εντύπων Ε1, Ε2 και Ε3.
Ένα παράδειγμα: Οι κωδικοί που αφορούν στις τοκοχρεολυτικές δόσεις των δανείων που έχει λάβει ο φορολογούμενος δεν προσυμπληρώνονται αυτόματα. Στις σχετικές ενδείξεις των κωδικών του Ε1 ανοίγει παράθυρο, όπου υπάρχουν τα ποσά που έχουν διαβιβάσει οι τράπεζες, αλλά πρέπει ο φορολογούμενος να τα μεταφέρει τα ποσά στους κωδικούς.
Με τη χρήση της AI η εν λόγω διαδικασία θα απλοποιηθεί και οι συγκεκριμένοι κωδικοί θα προσυμπληρώνονται κανονικά.
Από πού θα αντλούνται τα στοιχεία
Το σύστημα του «έξυπνου λογιστή» της ΑΑΔΕ θα αντλεί στοιχεία που είναι απαραίτητα για την προ-συμπλήρωση των δηλώσεων, από τη δεξαμενή η οποία τροφοδοτείται από τους εργοδοτικούς φορείς, τις τράπεζες και άλλους φορείς, από το αρχείο του Taxisnet, αλλά θα λαμβάνει υπόψη και τα στοιχεία των φορολογικών δηλώσεων της προηγούμενης χρονιάς.
Σε ό,τι αφορά στους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις, θα γίνει πλήρης αξιοποίηση των δεδομένων που διαβιβάζονται στην πλατφόρμα myDΑΤΑ. Τα δεδομένα των εσόδων και των δαπανών, θα περνούν απευθείας στο έντυπο Ε3 (και στο Ε1), και μάλιστα θα είναι πλήρως κλειδωμένα που σημαίνει ότι δεν θα μπορούν οι υπόχρεοι να προβούν σε καμία τροποποίηση.
Το ίδιο θα ισχύει και για τα εισοδήματα από ακίνητα. Θα προσυμπληρώνονται και θα κλειδώνουν ταυτόχρονα στο Ε2 και τα έσοδα από ενοίκια, τα οποία θα μεταφέρονται στο Ε1, χωρίς καμία δυνατότητα παρέμβασης των ιδιοκτητών ακινήτων. Τα στοιχεία για τα ενοίκια θα αντλούνται από τις δηλώσεις ιδιοκτήτη και ενοικιαστή, από τις τράπεζες μέσω των οποίων καταβλήθηκαν και από τη νέα εφαρμογή τοπ Μητρώο Ιδιοκτησίας και Διαχείρισης Ακινήτων (ΜΙΔΑ).
Αυτόματοι και οι έλεγχοι
Η αυτοματοποίηση δεν σημαίνει μόνο ευκολία στη συμπλήρωση των φορολογικών ελέγχων. Η ταχύτητα επεξεργασίας των δεδομένων που θα γίνεται μέσω της AI, θα επιτρέπει και τις αυτόματες διασταυρώσεις των δεδομένων των φορολογικών δηλώσεων.
Έτσι, τα λάθη και οι ασυμφωνίες κωδικών θα εντοπίζονται πιο εύκολα και θα καλείται ο φορολογούμενος για εξηγήσεις και για την ορθή συμπλήρωση των κωδικών, ενώ αν βέβαια προκύπτει και ένδειξη φοροδιαφυγής, τότε διενεργείται φορολογικός έλεγχος.