ΓΔ: 1967.02 0.57% Τζίρος: 274.26 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Έρευνα και ανάπτυξη
Φωτο: Shutterstock

Έκπτωση έως 315% για δαπάνες Έρευνας & Ανάπτυξης από το 2025

Αξιολογήθηκαν 436 αιτήματα για φοροαπαλλαγές Ε&Α ύψους €411,1 εκατ., ενώ οι επιχειρήσεις θα έχουν από το 2025 έκπτωση έως 315% όταν συνεργάζονται με ερευνητικούς φορείς.

Εντός μόλις δέκα μηνών, οι υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Καινοτομίας (ΓΓΕΚ) προχώρησαν στην αξιολόγηση 436 αιτημάτων επιχειρήσεων για φορολογικές απαλλαγές που αφορούσαν δαπάνες υλοποίησης έργων Έρευνας & Ανάπτυξης (Ε&Α), σύμφωνα με ανακοίνωση του Γενικού Γραμματέα Έρευνας και Καινοτομίας, Τάσου Γαϊτάνη.

Τα υποβληθέντα αιτήματα κάλυπταν προηγούμενες φορολογικές περιόδους, με τη συνολική αιτούμενη δαπάνη να φτάνει τα 573,8 εκατ. ευρώ και τη πιστοποιημένη δαπάνη να ανέρχεται σε 411,1 εκατ. ευρώ.

Οι επιχειρήσεις κάθε μεγέθους, από πολύ μικρές έως μεγάλες, κατέθεσαν αιτήσεις απαλλαγής για έργα Επιστημονικής και Τεχνολογικής Έρευνας, τα οποία αφορούσαν την ανάπτυξη νέων προϊόντων, υπηρεσιών και διαδικασιών. Στις επιλέξιμες δαπάνες περιλαμβάνονται αποσβέσεις εξοπλισμού, αμοιβές προσωπικού, λειτουργικά έξοδα, μετακινήσεις και άλλες κατηγορίες.

Σύμφωνα με την ενημέρωση της ΓΓΕΚ:

  • Το 2020, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας προχώρησε σε αύξηση του ποσοστού έκπτωσης των δαπανών από το 30% στο 100%.
  • Από το οικονομικό έτος 2025, η έκπτωση θα ξεκινά πλέον από το 200%, με δυνατότητα να φτάσει έως και το 250% όταν η επιχείρηση συνεργάζεται με Πανεπιστήμια, Ερευνητικά Κέντρα ή νεοφυείς επιχειρήσεις (startups).
  • Με τον νέο Νόμο 5162/2024, το ποσοστό φοροαπαλλαγής αυξάνεται ακόμη περισσότερο, φτάνοντας έως και το 315%, ανάλογα με το μέγεθος της εκάστοτε επιχείρησης.

Στην τοποθέτησή του, ο Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Καινοτομίας, Τάσος Γαϊτάνης, τόνισε ότι «τα τελευταία έξι χρόνια η Κυβέρνησή μας επενδύει με συνέπεια στην έρευνα και την καινοτομία».

 Όπως ανέφερε, οι φορολογικές απαλλαγές για δαπάνες Ε&Α αποτελούν «ισχυρό κίνητρο για τις επιχειρήσεις να επενδύσουν στο μέλλον τους». Παράλληλα, σημείωσε τον εκσυγχρονισμό των διαδικασιών αξιολόγησης, ώστε να πραγματοποιούνται πλέον «πιο γρήγορα και αποτελεσματικά».

Η ενίσχυση της έρευνας συμβάλλει καταλυτικά στη δημιουργία πιο ανταγωνιστικών επιχειρήσεων και ποιοτικότερων θέσεων εργασίας. Επιπλέον, ενδυναμώνεται η διασύνδεση των επιχειρήσεων με τα Πανεπιστήμια και τα Ερευνητικά Κέντρα της χώρας. Όπως υπογράμμισε ο κ. Γαϊτάνης, «η καινοτομία γίνεται υπόθεση όλης της κοινωνίας».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ομιλία Τάκη Θεοδωρικάκου σε συνέδριο
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Θεοδωρικάκος: Μειώνουμε τη γραφειοκρατία για τις επιχειρήσεις κατά 25%

Ο υπουργός Ανάπτυξης δήλωσε ότι η ισχυρότερη άμυνα της χώρας είναι μια παραγωγική οικονομία, στο 2ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Επιχειρηματικότητας, που επικεντρώθηκε στην καινοτομία και την ευημερία των ελληνικών ΜμΕ.