Με ιδιαίτερη επιτυχία εγκαινιάστηκε στην Καβάλα η διημερίδα με θέμα «ΕΣΠΑ: Ευκαιρίες Ανάπτυξης και Στήριξη της Τοπικής Κοινωνίας». Η διοργάνωση πραγματοποιήθηκε από τη Γενική Γραμματεία ΕΣΠΑ στο πλαίσιο μιας σειράς ενημερωτικών εκδηλώσεων που υλοποιούνται σε όλη τη χώρα με στόχο τη διάδοση των δυνατοτήτων και των οφελών των νέων προγραμμάτων του ΕΣΠΑ 2021-2027.
Την εναρκτήρια τοποθέτηση έκανε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης, ο οποίος, μέσω διαδικτυακού μηνύματος, υπογράμμισε τη σημασία της αποτελεσματικής απορρόφησης των ευρωπαϊκών πόρων για την ενίσχυση της τοπικής επιχειρηματικότητας, αλλά και για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των περιφερειών.
Ο Υπουργός αναφέρθηκε εμφατικά στην ανάγκη συνεργασίας ανάμεσα σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς ώστε να επιτευχθεί η ουσιαστική αξιοποίηση των διαθέσιμων χρηματοδοτήσεων και να αναβαθμιστεί η ποιότητα ζωής, ακόμη και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές.
Στο πάνελ συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, η Γενική Γραμματέας ΕΣΠΑ Βασιλική Παντελοπούλου, ο Γενικός Γραμματέας Διαχείρισης Τομεακών Προγραμμάτων ΕΤΠΑ, ΤΣ και ΕΚΤ Βασίλης Σιαδήμας, ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χριστόδουλος Τοψίδης, εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Πρόεδρος της ΜΟΔ Α.Ε. Κωνσταντίνος-Παναγιώτης Καραλής (μέσω διαδικτύου), καθώς και δήμαρχοι και εκπρόσωποι φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Κατά τη διάρκεια της διημερίδας παρουσιάστηκε η πρόοδος υλοποίησης του ΕΣΠΑ 2021-2027 και αναλύθηκαν οι μηχανισμοί που διευκολύνουν την ισόρροπη ανάπτυξη και την κάλυψη περιφερειακών αναγκών.
Όπως τονίστηκε, η επιτυχία του ΕΣΠΑ δεν μετριέται μόνο με δείκτες απορροφητικότητας, αλλά κυρίως από τον πραγματικό κοινωνικό και οικονομικό του αντίκτυπο: στη βελτίωση της καθημερινότητας, στη μείωση ανισοτήτων, στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης προς τους θεσμούς.
Ένα σημαντικό μέρος της συζήτησης επικεντρώθηκε στην αξιοποίηση των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ για τη στήριξη των πολιτών και κυρίως των νέων, μέσα από δράσεις για την απασχόληση, την εκπαίδευση, την επιχειρηματικότητα, το περιβάλλον και την κοινωνική συνοχή.
Ειδική αναφορά έγινε σε πολιτικές εξατομικευμένης στήριξης για ανέργους, ιδιαίτερα τους νέους, σε προγράμματα αναβάθμισης δεξιοτήτων για εργαζόμενους, αλλά και σε κοινωνικές παρεμβάσεις για ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.
Παρουσιάστηκαν επίσης σύγχρονα εργαλεία που στηρίζουν τόσο τις παραδοσιακές όσο και τις καινοτόμες επιχειρήσεις, με στόχο την ενδυνάμωση της ανταγωνιστικότητας και της βιώσιμης ανάπτυξης σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο οικονομικό περιβάλλον.
Ξεχωριστή έμφαση δόθηκε στη συμβολή των χωρικών εργαλείων του ΕΣΠΑ στην υλοποίηση του στρατηγικού οράματος των δήμων και των περιφερειών, τόσο για τις αστικές όσο και τις αγροτικές περιοχές.
Αναδείχθηκε η σημασία της “συνδιαμόρφωσης” πολιτικών με τη συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών, αλλά και της ευελιξίας στην προσαρμογή των παρεμβάσεων με βάση τις πραγματικές ανάγκες των κατοίκων.
Η Γενική Γραμματέας ΕΣΠΑ, Βασιλική Παντελοπούλου, σημείωσε: «Το ΕΣΠΑ 2021-2027 συνεχίζει μια μακρόχρονη πορεία στην ισόρροπη ανάπτυξη των περιφερειών της χώρας.
Αποτελεί τη διαχρονική συμβολή της Πολιτικής Συνοχής, στην αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων και στην αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι Περιφέρειες της Ευρώπης και έχει συνδράμει με σημαντικούς πόρους και αναπτυξιακή στόχευση σε κάθε περιφέρεια της χώρας».
Η Γενική Γραμματεία ΕΣΠΑ θα συνεχίσει τον κύκλο των ενημερωτικών εκδηλώσεων σε όλες τις περιφέρειες της Ελλάδας, στοχεύοντας στην περαιτέρω ενίσχυση της εξωστρέφειας και της άμεσης επαφής με τις τοπικές κοινωνίες, για την ορθή διάχυση της πληροφορίας και την πραγματική ενδυνάμωση του αναπτυξιακού τους ρόλου.