Αύξηση σημείωσε ο συνολικός τζίρος του οργανωμένου λιανεμπορίου τροφίμων κατά το πρώτο εξάμηνο του 2025, με άνοδο 7,9% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους, όπως καταγράφει η NielsenIQ (YTD έως 29 Ιουνίου 2025).
Τη δυναμική αυτή τροφοδοτούν κατά κύριο λόγο τα ταχέως κινούμενα καταναλωτικά προϊόντα (FMCGs), τα οποία αντιπροσωπεύουν περίπου το 70% των πωλήσεων και παρουσίασαν ρυθμό ανάπτυξης 6,5%.
Η ανάλυση της τάσης δείχνει ότι η καθοριστική παράμετρος της αύξησης είναι η έντονη ζήτηση, η οποία συνέβαλε σε άνοδο των πωλήσεων κατά 5,4%, ενώ η μέση τιμή του καλαθιού αυξήθηκε με πιο συγκρατημένο ρυθμό, μόλις κατά 1,1% σε ετήσια βάση.
Αξιοσημείωτο θεωρείται το γεγονός ότι αύξηση της μέσης τιμής καταγράφεται μόνο στις υπερ-κατηγορίες των τυποποιημένων τροφίμων και ποτών (+2,4%). Αντίθετα, στα μη τρόφιμα παρατηρούνται πλέον αποπληθωριστικές πιέσεις, με τα προϊόντα φροντίδας σπιτιού να παρουσιάζουν μείωση της μέσης τιμής κατά -3,2% και εκείνα της προσωπικής υγιεινής και ομορφιάς κατά -2,6%.
Όπως σημειώνει η NielsenIQ, «Όσον αφορά στις προωθητικές ενέργειες και έχοντας πλέον διανύσει το πρώτο μισό της χρονιάς, είναι εμφανές ότι οι κυβερνητικές ρυθμίσεις μέσω του κώδικα δεοντολογίας έχουν σημαντική επίδραση στην προωθητική στρατηγική των προμηθευτών, με την προωθητική ένταση για το σύνολο των επώνυμων (branded) προϊόντων να έχει μειωθεί περαιτέρω, από το 68,6% που ήταν το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2024, στο 51,3%.
Μάλιστα η μείωση αυτή παρατηρείται κατ' αναλογία σε όλους τους προωθητικούς τύπους, όπως τους ορίζει η NielsenIQ, ήτοι TPR (Temporary Price Decrease), Bonus Pack & Gifton Pack».
Παρά τον περιορισμό των προωθητικών ενεργειών στα επώνυμα προϊόντα, το μερίδιο αγοράς των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας παραμένει σταθερό στο 24,5%, γεγονός που αναδεικνύει την ανθεκτικότητα των επωνύμων.
Σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση του Senior Customer Success Consultant της NielsenIQ, Δημήτρη Βελισσαρίδη, οι μάρκες ακολουθούν στρατηγικές EDLP (Every Day Low Price) και επιχειρούν να διατηρήσουν τις διαφορές τιμών σε ανταγωνιστικά επίπεδα με τα PLs (Private Labels).
Σε συγκεκριμένες κατηγορίες, όπως ο ελληνικός καφές, τα συσκευασμένα τυριά, οι μπύρες, τα μαλακτικά ρούχων και οι βρεφικές πάνες, που αθροιστικά αντιστοιχούν στο 50% του τζίρου των FMCGs, η μείωση των προωθητικών δράσεων συνοδεύεται από συρρίκνωση της διαφοράς των μέσων τιμών μεταξύ ιδιωτικής ετικέτας και επώνυμων προϊόντων, ενισχύοντας ακόμα περισσότερο τον ανταγωνισμό.