ΓΔ: 1985.52 0.18% Τζίρος: 198.73 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Κυριάκος Πιερρακάκης πορτρέτο
Φωτο: Dimitris Kapantais / SOOC

Πιερρακάκης: Η Θεσσαλονίκη γίνεται διεθνής κόμβος ανθρωπιστικών logistics

«Το Κέντρο του ΔΟΜ θα ενισχύσει τη θέση της Θεσσαλονίκης ως κόμβου logistics και θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας», τόνισε ο Υπουργός Κ. Πιερρακάκης.

Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ) επέλεξε τη Θεσσαλονίκη ως έδρα για το νέο του Διεθνές Κέντρο Διαχείρισης Εφοδιαστικής Αλυσίδας (Supply Chain Management Centre), επενδύοντας στην ενίσχυση της επιχειρησιακής του παρουσίας στην Ευρώπη. Η πρωτοβουλία αυτή εντάσσεται στην ευρύτερη στρατηγική του ΔΟΜ να υποστηρίζει, με τον βέλτιστο δυνατό τρόπο, πληθυσμούς που δοκιμάζονται από ανθρωπιστικές κρίσεις.

Το Κέντρο θα διαδραματίσει βασικό ρόλο στον συντονισμό των παγκόσμιων εφοδιαστικών δραστηριοτήτων του Οργανισμού, ενισχύοντας σημαντικά την ικανότητά του να ανταποκρίνεται σε σύνθετες προκλήσεις με έγκαιρη και αποτελεσματική διάθεση ανθρωπιστικής βοήθειας. Το εγχείρημα προϋποθέτει στενή συνεργασία με σημαντικούς διεθνείς φορείς, μεταξύ των οποίων ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών, διασφαλίζοντας την ταχεία, αδιάλειπτη και αξιόπιστη αποστολή προμηθειών.

Η επιλογή της Ελλάδας επισφραγίστηκε με την υπογραφή Μνημονίου Κατανόησης (MoU) μεταξύ του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών, Κυριάκου Πιερρακάκη, και της SungAh Lee, Αναπληρώτριας Γενικής Διευθύντριας του ΔΟΜ για τη Διοίκηση και τη Μεταρρύθμιση. Το MoU καθορίζει την ίδρυση και λειτουργία του Κέντρου, το οποίο αναλαμβάνει κομβικές υπηρεσίες σε τομείς προμηθειών, logistics και κατάρτισης, προς όφελος των διεθνών δραστηριοτήτων του ΔΟΜ. Παράλληλα, εξειδικεύονται οι όροι παραχώρησης εγκαταστάσεων από το ελληνικό κράτος και το θεσμικό καθεστώς των εργαζομένων του Οργανισμού.

Μετά την υπογραφή του MoU, ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κυριάκος Πιερρακάκης, τόνισε:

«Η σημερινή συμφωνία για τη δημιουργία του Διεθνούς Κέντρου Διαχείρισης Εφοδιαστικής Αλυσίδας στη Θεσσαλονίκη είναι επιστέγασμα μεθοδικής δουλειάς.

Το Κέντρο θα ενισχύσει τη θέση της Θεσσαλονίκης ως διεθνούς κόμβου logistics και θα έχει άμεσα και έμμεσα οφέλη για την τοπική και εθνική οικονομία. Θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και θα ενισχύσει τη ζήτηση από την ελληνική αγορά για προμήθειες και ανθρωπιστικό υλικό.

Ο ΔΟΜ θα διαχειρίζεται ετησίως προμήθειες ύψους έως και 1,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Αυτό δημιουργεί τεράστια περιθώρια επωφελούς συμμετοχής για την τοπική αγορά της Θεσσαλονίκης, με σημαντικές ευκαιρίες για όλες τις ελληνικές επιχειρήσεις.

Η επιλογή της Ελλάδας από τον ΔΟΜ αντανακλά την πολιτική και οικονομική σταθερότητα της χώρας, τις ποιοτικές της υποδομές και τη γεωστρατηγική της θέση. Με αυτή τη συμφωνία, η Ελλάδα αναβαθμίζει τη διεθνή της παρουσία και τη θέση της ως κέντρο logistics.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τα στελέχη του ΔΟΜ και τις υπηρεσίες των Υπουργείων Οικονομικών και Εξωτερικών για την ουσιαστική και συντονισμένη τους συμβολή.

Με το Διεθνές Κέντρο της Θεσσαλονίκης, ο ΔΟΜ θα συμβάλλει καλύτερα στην υποστήριξη ανθρώπων που παραμένουν στις χώρες τους και δοκιμάζονται από ανθρωπιστικές κρίσεις.»

Η SungAh Lee, Αναπληρώτρια Γενική Διευθύντρια του ΔΟΜ για τη Διοίκηση και τη Μεταρρύθμιση, ανέφερε:

«Το νέο αυτό Κέντρο αντικατοπτρίζει τη φιλοδοξία του ΔΟΜ να επαναπροσδιορίσει τον τρόπο με τον οποίο υλοποιείται η ανθρωπιστική εφοδιαστική αλυσίδα», επισημαίνοντας τη δημιουργία ενός κόμβου όπου «τεχνογνωσία, καινοτομία και συνεργασία συναντώνται για να ενισχύσουμε τον τρόπο με τον οποίο ανταποκρινόμαστε στις ανάγκες των ανθρώπων». Η ένταση στην καινοτομία και τον ανθρώπινο παράγοντα αναμένεται να φέρει ουσιαστικές αλλαγές στον τρόπο υλοποίησης ανθρωπιστικών αποστολών.

Η ίδρυση και λειτουργία του Κέντρου στη Θεσσαλονίκη εκτιμάται ότι θα αποφέρει σειρά σημαντικών οικονομικών και στρατηγικών πλεονεκτημάτων:

  • Αύξηση ανθρωπιστικών προμηθειών από την εγχώρια αγορά, καθώς το Κέντρο θα διαχειρίζεται μέρος των ετήσιων προμηθειών του ΔΟΜ, ύψους έως 1,7 δισ. δολαρίων, δίνοντας προτεραιότητα σε τοπικούς προμηθευτές και παραγωγούς.
  • Δημιουργία νέων θέσεων εργασίας – εκτιμάται ότι σε πλήρη ανάπτυξη το Κέντρο θα απασχολεί τουλάχιστον 100 εργαζόμενους, κυρίως από τη Θεσσαλονίκη, δημιουργώντας θετικά πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα στην οικονομία της πόλης.
  • Ενίσχυση του επιχειρηματικού οικοσυστήματος με αυξημένη ζήτηση για υπηρεσίες, προμήθειες, καθώς και έσοδα από τη μόνιμη εγκατάσταση οικογενειών των στελεχών του ΔΟΜ.
  • Αναβάθμιση της Ελλάδας ως κόμβου προμηθειών του ΟΗΕ, δεδομένου ότι φιλοξενώντας την έδρα του Κέντρου, η χώρα αποκτά σημαντικότητα στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα, προσεγγίζοντας τους κορυφαίους προμηθευτές του ΟΗΕ.
  • Νέες συνεργασίες με ακαδημαϊκά και ερευνητικά ιδρύματα, με έμφαση στη βιωσιμότητα. Προβλέπεται η δημιουργία μονάδας Sustainability Center με επίκεντρο την Αθήνα, ενισχύοντας το ρόλο της χώρας στην ανθρωπιστική και τεχνολογική καινοτομία.
  • Διεθνής προβολή της Θεσσαλονίκης ως logistics hub, χάρη στη γεωγραφική της θέση, τις σύγχρονες υποδομές, την άμεση πρόσβαση στην Ενιαία Ευρωπαϊκή Αγορά και τις υψηλού επιπέδου υπηρεσίες μεταφορών.

Η παρουσία του ΔΟΜ στη Θεσσαλονίκη δημιουργεί θετικό προηγούμενο για την προσέλκυση και άλλων μεγάλων διεθνών οργανισμών και επιχειρηματικών δράσεων.

Η Ελλάδα, μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης με ισχυρό ρυθμό ανάπτυξης, προσφέρει σταθερό πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον. Η Θεσσαλονίκη, ως μεγάλο διεθνές λιμάνι με άμεση πρόσβαση στη βαλκανική ενδοχώρα και γεωγραφική εγγύτητα στη Γενεύη, η οποία φιλοξενεί τα κεντρικά γραφεία του ΔΟΜ και του ΟΗΕ, ενισχύει τη θέση της χώρας στην περιφερειακή και διεθνή αλυσίδα εφοδιασμού.

Η αποτελεσματική διαχείριση τεχνικών και θεσμικών ζητημάτων από την ελληνική κυβέρνηση υπήρξε καταλυτική στην τελική επιλογή της Ελλάδας ως έδρας του νέου Κέντρου του ΔΟΜ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ