ΓΔ: 1948.08 -1.13% Τζίρος: 21.27 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:05:33
αιολικό πάρκο-υπεράκτιο αιολικό πάρκο-ανεμογεννήτρια
Φώτο: Shutterstock

Γιατί δεν παίρνουν μπροστά οι επενδύσεις σε υπεράκτια αιολικά πάρκα

Μεγάλες προσδοκίες, ελάχιστη πρόοδος στα υπεράκτια αιολικά πάρκα. Νόμος υπάρχει, αλλά ακόμη δεν εφαρμόζεται, ενώ οι επενδυτές εμφανίζονται διστακτικοί.

Σε μια περίοδο όπου η ενεργειακή μετάβαση αποτελεί μονόδρομο και η εγκατεστημένη ισχύς των χερσαίων αιολικών πάρκων ξεπερνά τα 5 GW, οι επενδύσεις σε υπεράκτια αιολικά πάρκα παραμένουν ένα μάλλον μακρινό όνειρο. 

Κι αυτό, παρά το γεγονός ότι τα τελευταία μπορούν να συμβάλουν καθοριστικά στην ενεργειακή μετάβαση, ιδιαίτερα σε χώρες με εκτεταμένη ακτογραμμή όπως η Ελλάδα, ιδίως αν αναλογιστούμε ότι προσφέρουν συνεχή παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας και σε υψηλή ισχύ, σε αντίθεση με τα χερσαία.

Ο Γενικός Διευθυντής της Ελληνικής Επιστημονικής Ένωσης (ΕΛΕΤΑΕΝ), Παναγιώτης Παπασταματίου, παρουσίασε πρόσφατα στον Βόλο, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας SIRENES, την υφιστάμενη κατάσταση και τις προοπτικές της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ελλάδα διαθέτει όχι μόνο πλούσιο αιολικό δυναμικό, αλλά και τις γεωγραφικές και βιομηχανικές προϋποθέσεις για να καταστεί κόμβος καινοτομίας στη Μεσόγειο. Η δημιουργία ενός κέντρου δοκιμών για πλωτές ανεμογεννήτριες, καθώς και η σχεδίαση ελληνικής πλατφόρμας προσαρμοσμένης στις ιδιαίτερες συνθήκες των ελληνικών θαλασσών, είναι ανάμεσα στις προτάσεις που έχουν ήδη κατατεθεί.

Ωστόσο, η εφοδιαστική αλυσίδα για τα υπεράκτια αιολικά έργα παραμένει ένα αχαρτογράφητο πεδίο στη χώρα. Μάλιστα, από τις μελέτες που πραγματοποίησε η ΕΛΕΤΑΕΝ προκύπτουν σοβαρές ελλείψεις σε υποδομές λιμένων και τεχνογνωσία συναρμολόγησης. Παρόλα αυτά υπάρχουν ισχυρά θετικά σημεία, όπως η στρατηγική γεωγραφική θέση αλλά και η εμπειρία από την χερσαία αιολική ενέργεια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η αξιοποίηση αυτών των δυνατοτήτων αναμένεται να δημιουργήσει πάνω από 8.000 νέες θέσεις εργασίας υψηλής εξειδίκευσης και να προσελκύσει επενδύσεις άνω των 6 δισ. ευρώ έως το 2030.

Τη δυσκολία μίας τέτοιας επένδυσης στην χώρα μας επιβεβαίωσε και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου AKTOR, Αλέξανδρος Εξάρχου, στην τελευταία Γενική Συνέλευση.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα υπεράκτια αιολικά πάρκα αντιμετωπίζουν σημαντικές προκλήσεις, όπως το υψηλό κόστος, τα γεωγραφικά χαρακτηριστικά της Ελλάδας, αλλά και την τεχνολογική ωριμότητα, που προς το παρόν τα καθιστούν μη ελκυστικά για επενδύσεις.

«Επί του παρόντος είναι εξαιρετικά ασύμφορα. Αν υπάρξει κάποιο σχήμα επιδότησης που να παρουσιάζει οικονομικό ενδιαφέρον ή αν εντοπιστούν περιοχές όπου η εγκατάστασή τους δεν θα προκαλεί όχληση, τότε θα το εξετάσουμε στο μέλλον», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Το πρόβλημα είναι ότι δεν εφαρμόζεται ο νόμος»

Σύμφωνα με όσα είπε στο Business Daily ο κ. Παπασταματίου, το ζητούμενο αυτή τη στιγμή δεν είναι το κόστος, αλλά η εφαρμογή του σχετικού νόμου. Όπως εξήγησε, η χώρα αυτή τη στιγμή ξεκινά από το μηδέν, διότι δεν έχουμε κανένα έργο σε εξέλιξη. «Πρέπει να κάνουμε μελέτες, να δοθούν αδειοδοτήσεις, διαδικασίες που αν ξεκινήσουν τώρα, θα ωριμάσουν το 2032 και μετά». Γι' αυτό, όπως τόνισε, το κόστος δεν πρέπει να απασχολεί προς το παρόν, αφού καμία επενδυτική απόφαση δεν πρόκειται να ληφθεί άμεσα.

Πάντως, το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι παρά την ψήφιση του νόμου 4964/2022, που άνοιξε τη σχετική αγορά, η Ελλάδα εμφανίζει σημαντική καθυστέρηση στην υλοποίηση του Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων (NDP-OWF). Το πρόγραμμα, το οποίο αναμένεται να εγκριθεί με Κοινή Υπουργική Απόφαση, καθορίζει τις περιοχές όπου δύνανται να αναπτυχθούν υπεράκτια αιολικά πάρκα (OWFODA).

Η διαδικασία περιλαμβάνει χορήγηση αδειών εξερεύνησης, με αυστηρά κριτήρια τεχνικής και οικονομικής επάρκειας, περιβαλλοντικές μελέτες και ανταγωνιστικές δημοπρασίες για την παροχή λειτουργικής ενίσχυσης μέσω 20ετών Συμβάσεων Διαφοράς (CfD). «Ψηφίστηκε ένας νόμος που δεν εφαρμόζεται. Αν εφαρμοστεί, θα γίνουν μελέτες και θα τρέξουν οι πρώτοι διαγωνισμοί», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σημαντικές και οι τεχνολογικές προκλήσεις

Ο κ. Παπασταματίου αναφέρθηκε κυρίως στην τεχνολογία των πλωτών ανεμογεννητριών, που είναι αυτή στην οποία βασίζεται το ελληνικό σχέδιο, λόγω του μεγάλου βάθους των θαλασσών μας. Σύμφωνα με τον ίδιο, στους ελληνικούς πυθμένες μπορούν να γίνουν λίγα έργα, αλλά το 90%-95% του σχεδιασμού αφορά πλωτά θαλάσσια πάρκα.

«Αυτή είναι μια τεχνολογία που παγκοσμίως τώρα περνάει από τη φάση των δοκιμών σε εμπορική εφαρμογή. Δεν έχει ακόμη βιομηχανοποιηθεί πλήρως άρα είναι ακριβή. Την τελευταία δεκαετία έχει σημειωθεί μεγάλη πρόοδος. Πλέον υπάρχει η τεχνολογική δυνατότητα για πλωτές ανεμογεννήτριες και χώρες όπως η Γαλλία και άλλες στη Μεσόγειο έχουν ήδη ξεκινήσει». Παρά τις δυσκολίες, ο ίδιος σημείωσε ότι η χώρα έχει λόγο να επενδύσει σ’ αυτή την τεχνολογία. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

PPC Trading- ΔΕΗ
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΔΕΗ: Ενισχύει την παρουσία της στις αγορές ενέργειας με τη θυγατρική PPC Trading

Η νέα, 100% θυγατρική της ΔΕΗ, PPC Trading, θα αναλάβει την κεντρική εκτέλεση δραστηριοτήτων χονδρικής εμπορίας ενέργειας και τη βελτιστοποίηση του ενοποιημένου χαρτοφυλακίου ενέργειας της ΔΕΗ.
Ενέργεια
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Motor Oil και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ενώνουν δυνάμεις σε νέα εταιρεία ενέργειας

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Motor Oil ενώνουν δυνάμεις δημιουργώντας την UtilityCo που θα εξυπηρετεί περίπου 550.000 πελάτες ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου και θα διαθέτει χαρτοφυλάκιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 1,5 GW.