Υποστηρίζουμε το ψηφιακό ευρώ και πρέπει να κινηθούμε γρήγορα, δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κυριάκος Πιερρακάκης, κατά την τοποθέτησή του στη σημερινή συνεδρίαση του ECOFIN στις Βρυξέλλες.
Τόνισε ότι διανοίγονται πέντε σημαντικές ευκαιρίες, μεταξύ των οποίων η ενίσχυση της νομισματικής κυριαρχίας της ΕΕ και η χρηματοπιστωτική ολοκλήρωση.
«Ευχαριστώ την Δανική προεδρία για την ένταξη αυτού του σημαντικού ζητήματος στην ατζέντα.
Υποστηρίζουμε τη δημιουργία του ψηφιακού ευρώ. Πρόκειται για ένα θέμα που στηρίξαμε από την αρχή, καθώς ειδικά στο σημερινό γεωπολιτικό περιβάλλον, είναι απαραίτητο να ενισχύσουμε περαιτέρω τη νομισματική μας κυριαρχία», σημείωσε.
Σύμφωνα με τον υπουργό, «έχουμε μπροστά μας μία απειλή και πέντε ευκαιρίες σε σχέση με το ψηφιακό ευρώ». Η απειλή, όπως είπε, είναι να μην κινηθεί η Ευρώπη αρκετά γρήγορα.
«Η ψηφιοποίηση στις πληρωμές και στο νομισματικό σύστημα θα συμβεί και πρέπει να συμβεί σύντομα.
Υποστηρίζουμε πλήρως τον καθορισμό στόχου για επίτευξη συμφωνίας μέχρι το τέλος του έτους. Οι τεχνικές συζητήσεις μπορούν να έχουν ολοκληρωθεί έως τότε», πρόσθεσε.
Οι πέντε ευκαιρίες, όπως τις ανέπτυξε ο κ. Πιερρακάκης, είναι:
Περαιτέρω ψηφιοποίηση των πληρωμών
Ο υπουργός υπογράμμισε ότι οι ψηφιακές πληρωμές δεν πρέπει να αντικαταστήσουν τα μετρητά αλλά να τις συμπληρώσουν. «Τα οφέλη είναι προφανή. Στην Ελλάδα, χάρη στην ψηφιακή μετάβαση, καταφέραμε να περιορίσουμε δραστικά τη φοροδιαφυγή και να επιτύχουμε πρωτογενές πλεόνασμα 4,8%», τόνισε.
Ενίσχυση νομισματικής κυριαρχίας
Σήμερα, η ΕΕ χρησιμοποιεί κυρίως μη ευρωπαϊκά συστήματα πληρωμών. «Πρέπει να δημιουργήσουμε τα δικά μας. Στην Ελλάδα έχουμε ήδη το σύστημα IRIS. Το ψηφιακό ευρώ προσφέρει και νομισματική διάσταση πέρα από την τεχνική πλευρά των πληρωμών», σημείωσε.
Χρηματοπιστωτική ολοκλήρωση
Το ψηφιακό ευρώ μπορεί να προσφέρει μια μηδενικού κόστους εναλλακτική στα ξένα συστήματα πληρωμών, κάτι που θα ενισχύσει την αυτονομία και τη συνοχή της ευρωπαϊκής αγοράς.
Ιδιωτικότητα και προστασία προσωπικών δεδομένων
Ο κ. Πιερρακάκης δήλωσε ότι το ψηφιακό ευρώ δεν απειλεί την ιδιωτικότητα αλλά την ενισχύει. «Δεν θα έχουμε πλήρη ανωνυμία, όπως με τα μετρητά, αλλά σίγουρα καλύτερη προστασία από τα υπάρχοντα μη ευρωπαϊκά συστήματα».
Κίνητρο για καινοτομία
Η υιοθέτηση του ψηφιακού ευρώ θα λειτουργήσει ως καταλύτης για καινοτομία και αποδοτικότητα στο τραπεζικό και τεχνολογικό σύστημα.
Ο υπουργός έκλεισε την παρέμβασή του λέγοντας πως «δεν πρόκειται για τεχνολογική συζήτηση, αλλά για μια στρατηγική επιλογή». Και γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, «πρέπει να προχωρήσουμε με ταχύτητα».