Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε το «πράσινο φως» για την αναθεώρηση του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», εισηγούμενη θετικά την πρόταση της χώρας μας προς έγκριση από το Συμβούλιο της ΕΕ.
Η πρόταση αναθεώρησης δεν περιλαμβάνει καμία χρηματοδοτική μείωση, αλλά στοχεύει στην πλήρη και αποτελεσματική αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης.
Η τροποποίηση του σχεδίου αφορά αναπροσαρμογές σε υφιστάμενες δράσεις, λόγω τεχνικών ή διαχειριστικών λόγων, καθώς και προσθήκες νέων έργων που κρίθηκαν αναγκαία λόγω αυξημένης ζήτησης ή αλλαγών στις συνθήκες υλοποίησης.
Τα νέα έργα επικεντρώνονται στην ενίσχυση της ασφάλειας, της βιωσιμότητας, της ψηφιακής μετάβασης και της κοινωνικής ωφέλειας.
Μεταξύ των νέων έργων περιλαμβάνονται η αναβάθμιση των υποδομών ασφαλείας σε δέκα μεγάλα σιδηροδρομικά τούνελ του ΟΣΕ, η τοποθέτηση έξυπνων διαβάσεων σε σχολεία, η εγκατάσταση αυτόνομων φωτιστικών συστημάτων στους δρόμους, η προμήθεια 175 ηλεκτροκίνητων λεωφορείων για Αθήνα και Θεσσαλονίκη και η προμήθεια 2 αεροσκαφών για την Πολιτική Προστασία.
Στον τομέα της Εκπαίδευσης, το σχέδιο περιλαμβάνει την προμήθεια 2.900 διαδραστικών πινάκων για τα δημόσια σχολεία, ενώ στον πολεοδομικό σχεδιασμό εντάσσεται ένα νέο σύστημα εντοπισμού αυθαίρετης δόμησης μέσω τεχνολογίας.
Επιπλέον, θα αναπτυχθεί πολυμεσικό σύστημα εξυπηρέτησης πολιτών από δημόσιες υπηρεσίες.
Οι διαθέσιμοι πόροι για τη χρηματοδότηση των παραπάνω έργων προέρχονται από τη μεταφορά άλλων δράσεων, οι οποίες είτε μεταφέρονται σε διαφορετικά χρηματοδοτικά εργαλεία λόγω δυσκολιών στην υλοποίηση, είτε ακυρώθηκαν μετά από αποτυχημένους διαγωνισμούς.
Ενδεικτικά παραδείγματα αποτελούν τα 13 Περιφερειακά Κέντρα Πολιτικής Προστασίας, η αναβάθμιση Canadair και το φράγμα Αλμωπαίου.
Στον τομέα της ηλεκτροκίνησης, η χαμηλή ανταπόκριση της αγοράς οδήγησε στην ακύρωση των δράσεων «Πράσινα Ταξί» και «Φορτίζω παντού», οι οποίες αντικαταστάθηκαν από την προμήθεια περισσότερων ηλεκτρικών λεωφορείων.
Η Ελλάδα υπέβαλε την αναθεωρημένη πρόταση στις 14 Μαΐου 2025, ανταποκρινόμενη στις οδηγίες της Επιτροπής προς όλα τα κράτη μέλη για επικαιροποίηση των σχεδίων τους, ώστε να διασφαλιστεί η έγκαιρη απορρόφηση των διαθέσιμων πόρων.
Το επόμενο βήμα είναι η τελική έγκριση από το ECOFIN, η οποία αναμένεται να δοθεί μέσα στον Ιούλιο. Μετά την έγκριση, το αναθεωρημένο σχέδιο θα τεθεί σε πλήρη εφαρμογή.