Με κεντρικό στόχο τη στήριξη της μεσαίας τάξης και την αποτελεσματικότερη λειτουργία της φορολογικής και τελωνειακής διοίκησης, η κυβέρνηση προχωρά σε νέες θεσμικές παρεμβάσεις, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Γιώργος Κώτσηρας,
Ο κ. Κώτσηρας σε συνέντευξη του στο powergame, επισήμανε ότι από το 2019 μέχρι σήμερα η κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε σειρά φορολογικών ελαφρύνσεων, που ωφελούν και τη μεσαία τάξη. Ανέδειξε ως παραδείγματα τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, την κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης και του τέλους επιτηδεύματος, τη μείωση των φορολογικών συντελεστών για φυσικά και νομικά πρόσωπα και τη διεύρυνση του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών.
«Από το 2019 έως σήμερα, έχουμε εφαρμόσει σειρά φορολογικών μέτρων που, αναμφισβήτητα, ενισχύουν και τη μεσαία τάξη, όπως η κατάργηση φόρου για γονικές παροχές και δωρεές έως 800.000 ευρώ, η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 35% και επιπλέον 20% εφόσον το ακίνητο ασφαλίζεται για φυσικές καταστροφές, η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για όλα τα φυσικά πρόσωπα, η κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης και η μείωση του συντελεστή φορολογίας των επιχειρήσεων, ανεξαρτήτως μεγέθους, που λειτουργούν ως νομικά πρόσωπα, από το 29% στο 22%» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, υπογράμμισε τη σταδιακή αύξηση του κατώτατου και του μέσου μισθού, καθώς και τις αυξήσεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, μετά από 14 χρόνια στασιμότητας. Όπως σημείωσε «από το 2019 έως σήμερα, ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε από τα 650 στα 880 ευρώ, ενώ ο μέσος μισθός για εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης έχει ξεπεράσει τα 1400 ευρώ. Πρόκειται για αυξήσεις που υπερβαίνουν τον πληθωρισμό. Το 2024 έγιναν οι πρώτες αυξήσεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων μετά από 14 χρόνια. Αύξηση έχουν δει οι μισθωτοί στις καθαρές αποδοχές τους και λόγω της σταδιακής μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών. Ιδίως για μισθωτούς με παιδιά ισχύουν αυξημένες μειώσεις φόρου».
Αναφερόμενος στο ζήτημα της στέγασης, ο υφυπουργός ανέλυσε τις δράσεις ύψους 6,5 δισ. ευρώ που υλοποιεί η κυβέρνηση, με στόχο την αύξηση της προσφοράς κατοικιών και τη στήριξη των ενοικιαστών και των νέων που επιθυμούν να αποκτήσουν δική τους στέγη. Ιδιαίτερη μνεία έκανε στα προγράμματα «Σπίτι μου 1 και 2», στη μείωση του ΕΝΦΙΑ και στη φορολογική απαλλαγή για όσους ανοίγουν κλειστά ακίνητα ή μετατρέπουν βραχυχρόνιες σε μακροχρόνιες μισθώσεις. Αναφέρθηκε επίσης και στα δύο επιπλέον μέτρα που έχουν κατατεθεί στη Βουλή που αφορούν την επιστροφή ενός ενοικίου κάθε Νοέμβριο και η παράταση της έκπτωσης φόρους έως 16.000 ευρώ για δαπάνες ανακαίνισης κατοικιών.
Τόνισε επίσης την πρόοδο στη μείωση του κενού ΦΠΑ κάτω από το 10% και την επιτυχία στη συλλογή επιπλέον 2 δισ. ευρώ από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής το 2024. Όπως δήλωσε, ο νέος τελωνειακός κώδικας, που βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση, στοχεύει στη διευκόλυνση των πολιτών και των επιχειρήσεων μέσω της ψηφιοποίησης, της απλοποίησης των διαδικασιών και της ενίσχυσης των ελέγχων κατά του λαθρεμπορίου. Προβλέπει, μεταξύ άλλων, αυστηρότερες ποινές για υποτιμολόγηση εισαγωγών, διεύρυνση της χρήσης ψηφιακών υπογραφών και διασύνδεση με άλλες δημόσιες αρχές.
Επισήμανε ότι «οι μεταρρυθμίσεις που εφαρμόσαμε για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της αδήλωτης εργασίας απέφεραν επιπλέον έσοδα το 2024 που ξεπέρασαν τα 2 δισ. ευρώ» και εξέφρασε την αισιοδοξία πως θα φέτος θα είναι ακόμα καλύτερα τα αποτελέσματα καθώς λειτουργεί πλήρως η διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές, ενώ παράλληλα διευρύνεται η χρήση των ηλεκτρονικών πληρωμών.
Στο νέο πλαίσιο περιλαμβάνονται ρυθμίσεις με κοινωνική διάσταση, όπως οι βελτιώσεις στις απαλλαγές για τρίτεκνους και πολύτεκνους στο τέλος ταξινόμησης ΙΧ, η απαλλαγή εθελοντικών πυροσβεστικών οχημάτων και η ταχύτερη επιστροφή φόρων στους συνεπείς φορολογούμενους. Ο υφυπουργός σημείωσε ότι η κυβέρνηση επιδιώκει με συνέπεια τη φορολογική δικαιοσύνη και την επιστροφή των οφελών στους πολίτες.