ΓΔ: 1950.16 -1.03% Τζίρος: 27.83 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:15:33
Κυριάκος Πιερρακάκης πορτραίτο
Φωτο: Aris Oikonomou / SOOC

Πιερρακάκης: Στοχευμένα και με πλάνο τα μέτρα στήριξης στη ΔΕΘ

Ο Κ. Πιερρακάκης τόνισε ότι στη ΔΕΘ θα παρουσιαστούν στοχευμένα μέτρα που θα έχουν αναπτυξιακή κατεύθυνση και όχι παροχές. Υπογράμμισε την οικονομική ανθεκτικότητα της χώρας.

Μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη παραχώρησε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκος Πιερρακάκης, τονίζοντας τη στρατηγική της κυβέρνησης απέναντι στις διεθνείς προκλήσεις και τονίζοντας ότι η φετινή ΔΕΘ θα έχει χαρακτήρα αναπτυξιακής στήριξης και όχι παροχών.

Σχετικά με το πακέτο μέτρων στη ΔΕΘ, ο υπουργός ξεκαθάρισε πως στόχος δεν είναι οι παροχές αλλά η αναπτυξιακή ώθηση, στο πλαίσιο των κανόνων δαπανών της ΕΕ. Σημείωσε πως η κυβέρνηση δεν μπορεί να δαπανήσει όλο το πλεόνασμα, καθώς οι πόροι αυτοί κατευθύνονται και στην εξυπηρέτηση του χρέους. Αντίστοιχα όμως, σε μια κακή χρονιά, θα διατηρηθούν σταθερές οι δαπάνες για στήριξη της οικονομίας.

«Κάθε χρόνο θα ερχόμαστε να δαπανάμε ένα συγκεκριμένο ποσό το οποίο συμφωνούμε με την Κομισιόν, που είναι μια αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Αν μια χρονιά πάει καλά, όπως φέτος με το μεγάλο πλεόνασμα, δεν μπορείς να ξοδέψεις όλο αυτό το πλεόνασμα, καμία ευρωπαϊκή χώρα.

 Γιατί; Γιατί πρέπει να εξυπηρετήσεις το χρέος σου. Ποια είναι όμως η ανάποδη πλευρά του νομίσματος; Σε μια κακή χρονιά θα ξοδέψεις ακριβώς τα ίδια για να στηρίξεις την οικονομία, ακριβώς τα ίδια όμως. Ακριβώς για αυτόν τον λόγο, η ΔΕΘ την έχουμε σχεδιάσει όχι με όρος παροχών αλλά με όρους αναπτυξιακής στήριξης, για να μπορέσουμε στοχευμένα με ένα πλάνο να πετύχουμε ακόμα περισσότερα πράγματα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Υπογράμμισε δε ότι τα μέτρα θα είναι στοχευμένα προς τη μεσαία τάξη και υπενθύμισε πως τα τελευταία έξι χρόνια η κυβέρνηση έχει μειώσει 70 φόρους, ενισχύοντας την ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας. «Η Ελλάδα σήμερα καταγράφει πλεονάσματα, ενώ άλλες χώρες όπως η Αυστρία μπαίνουν σε διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος», επισήμανε.

«Έχουμε μειώσει τα τελευταία 6 χρόνια 70 φόρους. Ποια άλλη κυβέρνηση στη Μεταπολίτευση είχε μειώσει τόσους φόρους συγκεντρωμένα για να στηρίξει και την οικονομία και τις επιχειρήσεις και τη μεσαία τάξη; Αυτή είναι η συνθήκη της αυξημένης ανθεκτικότητας. Πριν από 10 χρόνια συζητούσαμε για τον τρόπο χρεοκοπίας της χώρας και καταφέραμε σήμερα να σταθούμε όρθιοι. Στο τελευταίο ECOFIN που ήμουν, η Ελλάδα είχε πλεόνασμα 4,8% και η Αυστρία μπήκε σε διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος».

Υπογράμμισε πως «η ελληνική οικονομία προσέρχεται σε αυτήν την κρίση μέσα από μια συνθήκη αυξημένης ανθεκτικότητας: έχουμε τα πλεονάσματα, έχουμε τον ρυθμό ανάπτυξης που έχουμε. Η Ελλάδα του σήμερα ως οικονομία δεν είναι η Ελλάδα 5 ή 10 χρόνια πίσω. Τα πράγματα έχουν αλλάξει πάρα πολύ σημαντικά, ο στόχος μας είναι να πάμε για ακόμη περισσότερη ανάπτυξη παρά όλες τις προβληματικές διεθνείς συνθήκες και νομίζω ότι μπορούμε να το κατακτήσουμε».

Αναφερόμενος στις γεωπολιτικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, ο κ. Πιερρακάκης σημείωσε πως η διεθνής αβεβαιότητα ανησυχεί τις κυβερνήσεις, ωστόσο η Ελλάδα προσέρχεται σε αυτή τη συγκυρία με αυξημένη ανθεκτικότητα. «Έχουμε πλεονάσματα, έχουμε ρυθμούς ανάπτυξης, η Ελλάδα του σήμερα δεν θυμίζει σε τίποτα τη χώρα προ δεκαετίας», ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι οι τιμές στο πετρέλαιο παραμένουν χαμηλές σε σύγκριση με την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ελληνική οικονομία χρήματα
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πακέτο μέτρων ύψους 1,5 δισ. ευρώ ο στόχος της κυβέρνησης για τη ΔΕΘ

Στόχος της κυβέρνησης παραμένει η ανακοίνωση πακέτου μέτρων 1,5 δισ. ευρώ από τον πρωθυπουργό στη ΔΕΘ, με 1 δισ. από υπεραπόδοση προϋπολογισμού και 500 εκατ. μέσω ρήτρας διαφυγής για τις αμυντικές δαπάνες.