Αισιοδοξία για την οικονομική ανθεκτικότητα της Ελλάδας, αλλά και αυστηρά μηνύματα για διαφάνεια και αποφασιστικότητα στον αγροτικό τομέα, εξέπεμψε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στο OPEN για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και την εσωτερική επικαιρότητα.
Αναφερόμενος στη σύγκρουση Ιράν–Ισραήλ και τις επιπτώσεις της, ο κ. Χατζηδάκης τόνισε πως εάν οι εχθροπραξίες δεν κλιμακωθούν περαιτέρω, οι επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία θα είναι ελεγχόμενες: «Στο πετρέλαιο θα υπάρξει μια σχετική ομαλοποίηση. Αν υπάρξει σταθερότητα, δεν θα έχουμε σοβαρή επίπτωση».
Επισήμανε όμως πως οι πρώτες συνέπειες είναι ήδη ορατές στον τουρισμό, κυρίως από την ισραηλινή αγορά, με αυξημένες ακυρώσεις. «Αν εμπεδωθεί αίσθημα ασφάλειας, η καλή χρονιά μπορεί να συνεχιστεί», εκτίμησε.
Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να γίνουν ανεκτές αθέμιτες αυξήσεις στις τιμές καυσίμων: «Οι έλεγχοι στην αγορά θα συνεχιστούν αυστηρά. Δεν είναι νοητό οι όποιες αυξήσεις να μετακυλίονται άμεσα στις αντλίες».
Ο κ. Χατζηδάκης επανέλαβε τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης για ειρήνη και αποκλιμάκωση στη Μέση Ανατολή.
Υπενθύμισε ότι η Ελλάδα δεν αποδέχεται την απόκτηση πυρηνικών όπλων από το Ιράν, ωστόσο υπογράμμισε πως η απάντηση δεν μπορεί να είναι ο πόλεμος: «Από την πρώτη στιγμή, και ως μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, ξεκαθαρίσαμε ότι η λύση είναι η αυτοσυγκράτηση και η ειρηνική διπλωματία».
Σχολιάζοντας τις εξελίξεις, παραδέχθηκε την ανωτερότητα του Ισραήλ σε στρατιωτικό επίπεδο, σημειώνοντας: «Υπήρξε επίδειξη ισχύος από το Ισραήλ, στήριξη από τις ΗΠΑ, και αντίδραση από το Ιράν με επιθέσεις στο Ισραήλ και στο Κατάρ – όπου όμως υπήρξε ειδοποίηση. Είναι προφανές πως το Ισραήλ έχει το πλεονέκτημα».
Για το σκάνδαλο στον ΟΠΕΚΕΠΕ, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης σημείωσε πως η κυβέρνηση δεν έχει πρόθεση συγκάλυψης, αλλά ούτε και να λειτουργήσει με ελαφρότητα: «Πρώτα θα μελετήσουμε τη δικογραφία και, όπου υπάρχουν βάσιμες ενδείξεις, θα κινηθούμε αποφασιστικά. Δεν θα πάμε όμως σε ατεκμηρίωτο λαϊκισμό».
Υπενθύμισε ότι η κακοδιαχείριση στις αγροτικές επιδοτήσεις δεν είναι νέο φαινόμενο ούτε ελληνική ιδιαιτερότητα: «Το φαινόμενο υπάρχει από τη δεκαετία του ’80. Αντίστοιχα ζητήματα αντιμετωπίζουν πολλές μεσογειακές χώρες. Γι’ αυτό και η ευρωπαϊκή εισαγγελία διενεργεί έρευνες σε 17 κράτη».
Αναφέρθηκε και στις παρεμβάσεις που έγιναν μετά το 2019: «Καταργήσαμε την επιδότηση για βοσκοτόπια χωρίς ζωικό κεφάλαιο, προχωρήσαμε σε οργανωτικές βελτιώσεις. Αλλά δεν φτάνει. Με απόφαση του πρωθυπουργού, ο ΟΠΕΚΕΠΕ περνά στην ΑΑΔΕ για αποτελεσματικότερο έλεγχο».
Τέλος, για τα μέτωπα φωτιάς στη Χίο, ο κ. Χατζηδάκης μίλησε για «περίεργη κατάσταση» αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο δόλου: «Είχαμε πολλά μέτωπα σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Δεν θέλω να προτρέχω, αλλά είναι αυτονόητο ότι η κρατική μηχανή κινητοποιήθηκε από την πρώτη στιγμή».