Ως «αχαρτογράφητα νερά» χαρακτήρισε τις επιπτώσεις της δημογραφικής αλλαγής στη νομισματική πολιτική ο γενικός διευθυντής Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Όσκαρ Άρθε, μιλώντας στο διεθνές συνέδριο «Οικονομικά της Μακροβιότητας και της Γήρανσης» που πραγματοποιείται στην Αθήνα στις 17 και 18 Ιουνίου.
Ο Άρθε επισήμανε ότι η γήρανση του πληθυσμού δεν έχει μόνο αποπληθωριστικές, αλλά και πληθωριστικές επιδράσεις, ειδικά στην αγορά εργασίας.
Ειδικά σε χώρες όπως η Γερμανία, οι επιχειρήσεις προσπαθούν να διατηρήσουν εργαζομένους κοντά στη συνταξιοδότηση, γεγονός που οδηγεί σε αύξηση του κόστους εργασίας και, κατ’ επέκταση, του πληθωρισμού.
Παράλληλα, η αυξημένη ζήτηση για υπηρεσίες, επηρεασμένη από τη λεγόμενη «ασημένια οικονομία», συντηρεί υψηλούς ρυθμούς πληθωρισμού.
Ο ίδιος σημείωσε πως παρά τις αρχικές εκτιμήσεις για αποπληθωριστική επίδραση, ιδίως λόγω αύξησης της αποταμίευσης και μείωσης επενδύσεων, τα δεδομένα μετά την πανδημία δείχνουν πιο περιορισμένη επίδραση στον πληθωρισμό.
Επισήμανε, επίσης, ότι η υψηλή αποταμίευση στην Ευρωζώνη αντανακλά και τη μειωμένη εμπιστοσύνη στα συνταξιοδοτικά συστήματα.
Από την πλευρά του, ο καθηγητής Ντέιβιντ Μάιλς υπογράμμισε ότι η δημογραφική αλλαγή αποτελεί μικρότερη πρόκληση για τη νομισματική σε σχέση με τη δημοσιονομική πολιτική.
«Τα προβλήματα στα δημόσια οικονομικά είναι πολύ πιο έντονα και πιθανόν να οδηγήσουν τις κυβερνήσεις να ζητήσουν στήριξη από τις κεντρικές τράπεζες», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Στην ίδια συζήτηση, ο καθηγητής Αντριάν Όκλερτ τόνισε πως η γήρανση οδηγεί σε αύξηση της ζήτησης για ασφαλή χρηματοοικονομικά προϊόντα, συμπιέζοντας τα επιτόκια.
Ο καθηγητής Αντρέα Φερέρο σημείωσε πως η φορολογική πολιτική διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στη σχέση μεταξύ δημογραφικών αλλαγών και νομισματικής πολιτικής, ενώ η τεχνολογική πρόοδος μπορεί να ανατρέψει τις πιέσεις, ενισχύοντας την παραγωγικότητα.
Το συνέδριο αποτελεί κοινή πρωτοβουλία σημαντικών ευρωπαϊκών και διεθνών φορέων και τελεί υπό την αιγίδα της Τράπεζας της Ελλάδος και της Περιφέρειας Αττικής.