ΓΔ: 1952.48 -0.91% Τζίρος: 30.78 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:21:33

Πώς έγινε η Ιταλία ρυθμιστής του ελληνικού ισοζυγίου ενέργειας

Η προσωρινή διακοπή της διασύνδεσης Ελλάδας – Ιταλίας αποτυπώνεται έντονα στο εμπορικό ισοζύγιο ρεύματος. Η νέα συμφωνία για δεύτερη διασύνδεση θα θωρακίσει τον ρόλο των δύο χωρών στον ευρωπαϊκό ενεργειακό χάρτη.

Ο κρίσιμος ρόλος της Ιταλίας στο ενεργειακό ισοζύγιο της Ελλάδας αναδείχθηκε τον Απρίλιο, σύμφωνα με νέα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ, τα οποία δείχνουν ότι η χώρα από εξαγωγική έγινε πάλι εισαγωγική τον περασμένο μήνα.

Σύμφωνα με δελτίο του ΑΔΜΗΕ, η Ελλάδα εισήγαγε ηλεκτρική ενέργεια 596 GWh και εξήγαγε 164 GWh, κάτι που σημαίνει ότι καταγράφηκε καθαρή εισαγωγική θέση της τάξεως των 432 GWh.

Σημειώνεται ότι από τον Οκτώβριο του 2024, η Ελλάδα εξάγει περισσότερη ενέργεια από αυτή που εισέρχεται στη χώρα, ωστόσο, η εικόνα αλλάζει τώρα που έχει διακοπεί η λειτουργία της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας - Ιταλίας.

Η Ιταλία είναι από τους καλύτερους «ενεργειακούς πελάτες» της Ελλάδας. Τον Ιανουάριο η Ιταλία απορρόφησε από την Ελλάδα τη μεγαλύτερη ποσότητα εξαγόμενης ενέργειας (308GWh) από όλες τις αγορές με τις οποίες συνδέεται η χώρα.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η διασύνδεση με τους Ιταλούς προγραμματίζεται να επαναλειτουργήσει στις αρχές Ιουνίου.

Νέα διασύνδεση με την Ιταλία

Σε κάθε περίπτωση, οι ενεργειακές σχέσεις των δύο χωρών ενισχύονται. Στις αρχές του μήνα, στη διάρκεια επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού στη Ρώμη, ο ΑΔΜΗΕ και η Terna, διαχειριστής του εθνικού συστήματος μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας της Ιταλίας, στο πλαίσιο της Διακυβερνητικής Συνόδου Ιταλίας - Ελλάδας, υπέγραψαν Μνημόνιο Συνεργασίας (MoU), ορίζοντας τους κύριους όρους και τις προϋποθέσεις για τον σχεδιασμό και την ανάπτυξη μιας νέας ηλεκτρικής διασύνδεσης μεταξύ των δύο χωρών.

Όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση, η νέα διασύνδεση συνεχούς ρεύματος (DC) μεταξύ Ιταλίας και Ελλάδας αποτελεί έργο στρατηγικής σημασίας που θα υποστηρίξει τις υφιστάμενες υποδομές, αλλά και τη μελλοντική ανάπτυξη των δικτύων.

Επιπλέον, θα συμβάλλει στην επίτευξη των στόχων απανθρακοποίησης, ενισχύοντας παράλληλα τη θέση των δύο χωρών ως ενεργειακοί κόμβοι στη Μεσόγειο.

Η νέα διασύνδεση θα λειτουργεί συμπληρωματικά προς την υπάρχουσα, ισχύος 500 MW, που ξεκίνησε τη λειτουργία της το 2002. Το έργο θα έχει μεταφορική ικανότητα 1.000 MW και συνολικό μήκος περίπου 300 χλμ. Το υποβρύχιο τμήμα θα εκτείνεται σε μήκος περίπου 240 χλμ. με μέγιστο βάθος πόντισης 1.000 μέτρων.

Τέλος, ο ΑΔΜΗΕ και η Terna αναμένεται να επενδύσουν στο έργο περίπου 1,9 δισ. ευρώ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στην τελική ευθεία η δεύτερη ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας με Ιταλία

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ Μ. Μανουσάκης συναντήθηκε με την Ιταλίδα ομόλογό του όπου και επισημάνθηκε ότι είναι απαραίτητο να τριπλασιαστεί η μεταφορική ικανότητα ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ των δύο χωρών.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σύνδεση της Ελλάδας με την ιταλική αγορά ρεύματος

Ακολουθούν η σύζευξη των Προημερήσιων Αγορών Ελλάδας και Βουλγαρίας (α’ τρίμηνο 2021) και η σύζευξη των ενδοημερήσιων της Ελλάδας με την Ιταλία. Στο τέλος του 2021 θα γίνει η ένταξη της Ελλάδας στις συνεχείς ενδοημερήσιες συναλλαγές της Ευρώπης.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Καλοκαίρι με ακριβό ρεύμα: Άνοδος 8% στις τιμές χονδρικής τον Ιούλιο

Αισθητά αυξημένη στο πρώτο 15θήμερο του Ιουλίου η μέση τιμή χονδρικής σε σχέση με τον Ιούνιο, αναμένονται νέες αυξήσεις τον Αύγουστο στα κυμαινόμενα τιμολόγια. Στροφή των καταναλωτών στα «μπλε»: τι προσφέρουν οι πάροχοι.
reyma-energeia
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τι αλλάζει στην αγορά του ρεύματος το μεγάλο deal ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ - Motor Oil

Η πρώτη μεγάλη ένωση δυνάμεων ανάμεσα σε δύο μεγάλους παρόχους της ελληνικής αγοράς ρεύματος. Πώς ωφελούνται οι δύο πλευρές και πώς αλλάζουν τα μερίδια αγοράς στη χαμηλή και μέση τάση.