ΓΔ: 1960.82 -0.49% Τζίρος: 9.82 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:47:33
Ράφια σούπερ μάρκετ
Πτώση 0,35% στις τιμές των προϊόντων στα ράφια των σούπερ μάρκετ τον Ιούνιο

Σούπερ μάρκετ: Άλμα 6,7% στα ταχυκίνητα και στροφή στο ψηφιακό κανάλι

Σύμφωνα με τα στοιχεία της NielsenIQ, η αγορά των σούπερ μάρκετ ενισχύθηκε το 2025, δυναμική παρουσία online πωλήσεων και ισχυρή άνοδο σε φρέσκα προϊόντα και μη τρόφιμα.

Αύξηση 6,7% σε αξία και 5,2% σε όγκο κατέγραψαν τα ταχυκίνητα καταναλωτικά προϊόντα σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2024, επιβεβαιώνοντας την ανθεκτικότητα και την προσαρμοστικότητα του κλάδου σε ένα περιβάλλον που παραμένει ιδιαίτερα ανταγωνιστικό, αλλά και ευαίσθητο στα επίπεδα των τιμών.

Όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση, της NielsenIQ, το οργανωμένο λιανεμπόριο τροφίμων στην Ελλάδα συνεχίζει να επιδεικνύει αξιοσημείωτη δυναμική, με θετικά πρόσημα, τόσο σε αξία όσο και σε όγκο πωλήσεων, για το χρονικό διάστημα από την αρχή του έτους μέχρι και τις 11 Μαΐου 2025. Αυτό προκύπτει με βάση τα πιο ανανεωμένα στοιχεία, που υπάρχουν αυτή τη στιγμή διαθέσιμα στην αγορά, και τα οποία προέρχονται από τις μετρήσεις της NielsenIQ, ενώ επιλέχθηκε το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα της δημοσιοποίησης των στοιχείων, καθώς πλέον διαφαίνεται η «καθαρή» τάση της αγοράς, απαλλαγμένη από την επίδραση της εποχικότητας του Πάσχα και άλλων σημαντικών αργιών. 

Πιο συγκεκριμένα η κατηγορία των τροφίμων και ποτών αποτέλεσε τον βασικό μοχλό ανάπτυξης, με αύξηση 7,8% σε αξία και 5,3% σε όγκο. Τα φρέσκα και χύμα προϊόντα, που περιλαμβάνουν κρέας, ψάρια, λαχανικά κτλ., σημείωσαν την μεγαλύτερη ποσοστιαία άνοδο, με +11% σε αξία. Παράλληλα, τα προϊόντα Bazaar, που περιλαμβάνουν μη τρόφιμα όπως ρούχα, παιχνίδια και ηλεκτρικές συσκευές, κατέγραψαν ποσοστιαία αύξηση της τάξης του 10,8%.

Αξιοσημείωτη είναι και η ενίσχυση των ηλεκτρονικών πωλήσεων, οι οποίες αυξήθηκαν κατά 12,9% σε αξία, με το μερίδιό τους να φτάνει το 3,3% επί του συνόλου των πωλήσεων. Οι κατηγορίες με τη μεγαλύτερη διείσδυση στο online κανάλι περιλαμβάνουν παιδικά-βρεφικά προϊόντα, καθαριστικά, εμφιαλωμένο νερό και τυριά, επιβεβαιώνοντας τη στροφή των καταναλωτών, ειδικά για κάποιες κατηγορίες, προς την ευκολία και την ταχύτητα των ψηφιακών αγορών.

Σε επίπεδο καταστημάτων, όλα οι τύποι εμφάνισαν θετική πορεία, με τα Hypermarkets να καταγράφουν αύξηση 9,1%, ενώ οι Superettes (καταστήματα μεταξύ 100-400 τ.μ.) να παρουσιάζουν ακόμη πιο έντονη θετική τάση στο +10,6%. 

Η γεωγραφική ανάλυση δείχνει ότι η ανάπτυξη είναι ευρέως διασκορπισμένη, με την Κρήτη(+9,6%) και τα νησιά (+11,5%) να ξεχωρίζουν για τις υψηλότερες αυξήσεις, ενώ η Αττική, η οποία συγκεντρώνει το 43% της αξίας της κατανάλωσης, παρουσιάζει την πιο μετριοπαθή τάση στο +6,8%.

Η εικόνα των ιδιωτικών ετικετών παραμένει σταθερή, με μερίδιο 24,4% στο σύνολο των FMCGs, ενώ αξιοσημείωτη είναι η μείωση στην ένταση των προωθητικών ενεργειών για τα επώνυμα προϊόντα, ιδιαίτερα στις κατηγορίες  προσωπικής υγιεινής & φροντίδας (73% από 86,1%) αλλά και στα τρόφιμα και ποτά (33,8% από 41,9%), καταδεικνύοντας ότι οι κυβερνητικές ρυθμίσεις μέσω του κώδικα δεοντολογίας είχαν σημαντική επίδραση στην στρατηγική των προμηθευτών όσον αφορά στα προωθητικά. 

Τέλος, οι κατηγορίες που ξεχώρισαν για την ταχύτερη ανάπτυξη περιλαμβάνουν τα αντιηλιακά (+28,9%), τα έτοιμα γεύματα (+22,4%) και τις σοκολάτες (+19,4%), ενώ πτωτική πορεία σημειώθηκε σε προϊόντα όπως τα απολυμαντικά χεριών (-14,8%), τα εντομοκτόνα (-13,5%) και τα ελαιόλαδα (-9,7%). Ασφαλώς η τάση αυτή οφείλεται, κατά περίπτωση, στην αύξηση των τιμών των πρώτων υλών, στις διαφορετικές καταναλωτικές συνήθειες που αναδύονται, αλλά και στις καιρικές συνθήκες που επικράτησαν σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα το 2024.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

businessdaily-Super-Market
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΒΕΠ: Οι 9 τάσεις που θα χαρακτηρίσουν την ευρωπαϊκή αγορά λιανικού εμπορίου

Η λιανική αγορά στο τομέα των τροφίμων στην ΕΕ-27 καταγράφει συνεχή αύξηση στις πωλήσεις, παρά τις οικονομικές δυσκολίες και την ψυχολογική αβεβαιότητα που προκάλεσαν τα αμερικανικά τελωνειακά μέτρα ύψους 20%.
Ράφια σούπερ μάρκετ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αντεπίθεση των σούπερ μάρκετ για ΦΠΑ, πλαφόν κέρδους και χρεώσεις καρτών

Να μειωθεί ο ΦΠΑ στα τρόφιμα, που είναι από τους υψηλότερους στην Ευρώπη, ζητούν οι εκπρόσωποι των σούπερ μάρκετ, ενώ επιμένουν στην ανάγκη να καταργηθεί το πλαφόν κέρδους και να μειωθούν οι προμήθειες στις κάρτες.