ΓΔ: 1955.83 -0.74% Τζίρος: 205.99 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Τα κεντρικά γραφεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Πηγή: ΕΚΤ

Έρχονται τα πρώτα stress test για επενδυτικά ταμεία και funds

Μπορεί και το επόμενο έτος να πραγματοποιηθούν τα stress test σε hedge funds και private equity, καθώς και συνταξιοδοτικά ταμεία. Ανησυχία πως μπορεί να υπάρξει αυστηρότερη εποπτεία και περιορισμούς λόγω των ρυθμίσεων.

Τα πρώτα stress test σε hedge funds και private equity σχεδιάζουν οι ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές με στόχο να εντοπίσουν αδυναμίες και να εξεταστούν οι επιπτώσεις που μπορεί να υπάρξουν αντικατοπτρίζοντας τους φόβους για την ταχεία ανάπτυξη λιγότερο ρυθμιζόμενων κλάδων στο χρηματοπιστωτικό σύστημα εκτός τραπεζών

Αξιωματούχοι των κύριων ευρωπαϊκών εποπτικών αρχών εξακολουθούν να συζητούν τις λεπτομέρειες μιας τέτοιας πανευρωπαϊκής άσκησης stress test για μη τραπεζικά ιδρύματα, αλλά είναι αισιόδοξοι ότι θα μπορούσε να ξεκινήσει το επόμενο έτος, όπως αναφέρουν οι Financial Times που επικαλούνται πηγές που συμμετέχουν στις συνομιλίες. Παρόμοια άσκηση είχε πραγματοποιήσει και πέρυσι η Τράπεζα της Αγγλίας, με τα stress test να αναμένεται να εξετάσουν επίσης και ταμεία συντάξεων καθώς και ασφαλιστικές εταιρείες.

Η κίνηση αυτή πιθανόν να προκαλέσει σοβαρές ανησυχίες σε hedge funds, Private equities, και ταμεία χρηματαγοράς, καθώς ενδέχεται να υπόκεινται σε αυξημένο έλεγχο και περιορισμούς από τους ευρωπαίους ρυθμιστές στο μέλλον.

Είναι χαρακτηριστικό πως μετά την οικονομική κρίση του 2008, η παροχή δανείων έχει μετατοπιστεί από τις τράπεζες προς άλλες εταιρείες που λειτουργούν σαν παραδοσιακοί δανειστές αλλά είναι λιγότερο ρυθμιζόμενες. Σήμερα οι μη τραπεζικές εταιρείες αντιπροσώπευαν περίπου το ένα τέταρτο από το συνολικό απόθεμα δανείων ύψους 19 τρισ. ευρώ στη ζώνη του ευρώ στο τέλος του 2023, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία ανέφερε ότι «όλο και περισσότερα δάνεια παρέχονται από ασφαλιστικές εταιρείες και ταμεία συντάξεων».

Αποτέλεσμα, να έχει αυξηθεί η ανησυχία των εποπτικών αρχών για την αδιαφάνεια και τους ενδεχόμενους κινδύνους που μπορεί να παρουσιάσουν αυτές οι εταιρείες, καθώς και για τους δεσμούς τους με το τραπεζικό σύστημα. Ο δανεισμός των τραπεζών της ευρωζώνης προς τέτοιες μη τραπεζικές εταιρείες έχει τριπλασιαστεί από το 1999 και φτάνοντας τα 6 τρισ. ευρώ στο τέλος του 2023.

Οι μη τραπεζικές εταιρείες ήταν στο επίκεντρο αρκετών περιόδων αναταραχής στις αγορές τα τελευταία χρόνια, συμπεριλαμβανομένης της απότομης αναζήτησης ρευστότητας στην αγορά ομολόγων όταν ξέσπασε η πανδημία, της κατάρρευσης του family office Archegos Capital Management πριν από τρία χρόνια, και της κρίσης ρευστότητας στους ενεργειακούς εμπόρους μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

«Έχουμε δει κάποια επεισόδια κρίσης όπου η μετάδοση ρευστότητας προήλθε από τον τομέα μη τραπεζικής χρηματοπιστωτικής διαμεσολάβησης», δήλωσε η Claudia Buch, πρόεδρος του εποπτικού συμβουλίου της ΕΚΤ, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τονίζοντας ότι «είναι σημαντικό αυτό να είναι καλά κατανοητό και σωστά ρυθμισμένο». Υπογράμμισε πως «δεν είναι όλα τα NBFIs (Non-Bank Financial Institutions) πιο επικίνδυνα από τις τράπεζες ή άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, αλλά πρέπει να αντιμετωπίσουμε τους κινδύνους σωστά και η ρύθμιση πρέπει να στοχεύει στους συγκεκριμένους κινδύνους».

Οι ρυθμιστές της ΕΕ ανησυχούν επίσης ότι η περιοχή έχει καθυστερήσει να αυστηροποιήσει τους κανόνες για τα ταμεία χρηματαγοράς, τα οποία αποτελούν σημαντική πηγή χρηματοδότησης για τις τράπεζες, αφήνοντάς τα με χαμηλότερες ελάχιστες απαιτήσεις ρευστότητας από αυτές των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ορισμένες εθνικές αρχές στην Ευρώπη έχουν ήδη ανακοινώσει ότι σκοπεύουν να ξεκινήσουν παρόμοια stress tests για τους λεγόμενους μη τραπεζικούς χρηματοπιστωτικούς διαμεσολαβητές, όπως στη Γαλλία. Η πανευρωπαϊκή άσκηση θα βασιστεί στις ήδη υπάρχουσες εξειδικευμένες ασκήσεις stress test για τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρείες, ταμεία χρηματαγοράς και κεντρικά αποθετήρια εκκαθάρισης.

Ο στόχος είναι να εξεταστεί πώς μια κρίση θα μπορούσε να εξαπλωθεί σε διάφορα τμήματα του χρηματοπιστωτικού συστήματος και εάν αυτό θα μπορούσε να εντείνει το σοκ αντί να το απορροφήσει.

Στις συζητήσεις συμμετείχαν η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (EBA), η Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών (ESMA), η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφαλίσεων και Επαγγελματικών Συντάξεων (EIOPA), η ΕΚΤ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Συστημικού Κινδύνου. Οι ρυθμιστικές αρχές και η Επιτροπή αρνήθηκαν να σχολιάσουν.

Η Επιτροπή δήλωσε την Παρασκευή ότι θα καθυστερήσει την εφαρμογή αυστηρότερων κεφαλαιακών απαιτήσεων για τις δραστηριότητες διαπραγμάτευσης τίτλων των τραπεζών κατά ένα έτος έως τις αρχές του 2027. Η καθυστέρηση αυτή θα επιτρέψει στις Βρυξέλλες να περιμένουν να δουν αν οι ΗΠΑ θα εφαρμόσουν τους κανόνες που έχουν συμφωνηθεί από την Επιτροπή της Βασιλείας για την Τραπεζική Εποπτεία.

Η Τράπεζα της Αγγλίας (BoE) είχε περιλάβει πάνω από 50 χρηματοπιστωτικά ιδρύματα του City του Λονδίνου στην επονομαζόμενη άσκηση «συστημικού σεναρίου εξερεύνησης», η οποία περιλάμβανε την θεωρητική χρεοκοπία ενός hedge fund, για να μοντελοποιήσει πώς μια περίοδος πίεσης θα διαπερνούσε τις μη τραπεζικές εταιρείες.

Οι εταιρείες του City ένιωσαν ανακούφιση όταν η BoE ανέφερε ότι η ανθεκτικότητα ήταν «συγκριτικά υψηλή» στα επενδυτικά ταμεία βασισμένα σε υποχρεώσεις (liability-driven investment funds) στα συνταξιοδοτικά σχήματα, που είχαν προκαλέσει κρίση στην αγορά κρατικών ομολόγων δύο χρόνια νωρίτερα.

Ωστόσο, προειδοποίησε επίσης ότι οι μαζικές πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων από ταμεία συντάξεων, hedge funds και άλλους επενδυτές θα μπορούσαν να επιδεινώσουν μια κρίση στην αγορά, ιδιαίτερα επειδή πολλοί είχαν «λανθασμένες προσδοκίες» για την ικανότητά τους να συγκεντρώσουν ρευστότητα σε περίπτωση κατάρρευσης.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Trapeza Peiraios, Vlachopoulos
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Θ. Βλαχόπουλος: Στα 2,5 δισ. ευρώ οι χρηματοδοτήσεις στον τουρισμό

Όπως επισημαίνει ο επικεφαλής Εταιρικής Τραπεζικής και Προϊόντων θα πρέπει να χρηματοδοτούνται και έργα που ενισχύουν το τουριστικό προϊόν της χώρας, όπως οι υποδομές αλλά και έργα ενεργειακής αυτάρκειας.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έτοιμες οι τράπεζες για την «επόμενη ημέρα»: Τι θα χρηματοδοτήσουν

Επαρκής η ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος για να στηρίξει τις επιχειρήσεις, τονίζουν κορυφαία τραπεζικά στελέχη. Στην πρώτη γραμμή για χρηματοδότηση επενδύσεων η ενέργεια και η πράσινη ανάπτυξη.