ΓΔ: 1951.31 -0.97% Τζίρος: 17.30 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:01:33
businessdaily-ADMHE-kalodio
Φωτο: ΑΔΜΗΕ

Κερδίζει έδαφος το Gregy Interconnector για τη διασύνδεση με την Αίγυπτο

Διπλωματικές επαφές υψηλού επιπέδου την Τετάρτη με την Αίγυπτο για την προώθηση της ενεργειακής διασύνδεσης. Συγκρατημένη αισιοδοξία για το Great Sea Interconnector μετά το ταξίδι Γεραπετρίτη στην Κωνσταντινούπολη,.

Επανέρχονται στο προσκήνιο αυτήν την εβδομάδα δύο σημαντικά έργα ηλεκτρικής διασύνδεσης για τη χώρα: το GREGY, που αφορά την υποθαλάσσια διασύνδεση ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου, και το Great Sea Interconnector (GSI), που θα ενώνει την Ελλάδα με την Κύπρο.

Την Τετάρτη αναμένεται να διεξαχθεί στην Αθήνα η πρώτη συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας (ΑΣΣ) Ελλάδας – Αιγύπτου υπό την προεδρία του Κυριάκου Μητσοτάκη και του προέδρου της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι.

Πρόκειται για έργα διασύνδεσης που αποκτούν νέο ενδιαφέρον για την ενεργειακή ασφάλεια όχι μόνο της περιοχής αλλά και της Ευρώπης μετά τα μπλακάουτ της Ισπανίας και της Πορτογαλίας την περασμένη εβδομάδα.

Αν και η ατζέντα του συμβουλίου των δύο χωρών θα καλύπτει μια σειρά από θέματα, όπως η οικονομία και το μεταναστευτικό, η ενέργεια αναμένεται να απασχολήσει σε μεγάλο βαθμό τους δύο ηγέτες.

Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας - Αιγύπτου, GREGY Interconnector, ένα έργο που φαίνεται να βρίσκεται σε καλό δρόμο.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα υπεγράφη συμφωνία χρηματοδότησης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) και της εταιρείας ELICA INTERCONNECTOR, μέλος του Ομίλου Κοπελούζου, για τη χρηματοδότηση των πρώτων μελετών του GREGY.

Πρόκειται για ένα έργο ύψους 4,2 δισ. ευρώ το οποίο επιθυμούν και οι δύο πλευρές.

Προβλέπει την κατασκευή υποθαλάσσιου καλωδίου μήκους περίπου 1.400 χιλιομέτρων, που θα μεταφέρει έως και 3 GW πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας, κυρίως από ηλιακά και αιολικά πάρκα στην Αίγυπτο, στο ελληνικό δίκτυο και, από εκεί, στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Ένα βήμα προς, δύο βήματα πίσω

Στο μεταξύ, αναζητούνται τρόποι από το κυβερνητικό επιτελείο ώστε να επανέλθει το καλώδιο Ελλάδας-Κύπρου σε τροχιά υλοποίησης.

Αν και το έργο δεν αφορά άμεσα την Αίγυπτο, έχει μεγάλη σημασία για την Ανατολική Μεσόγειο και πιθανόν να συζητηθεί την Τετάρτη.

Παρατηρητές της αγοράς σχολιάζουν ότι ο φόβος για νέα κατάρρευση του ηλεκτρικού συστήματος αναδεικνύει την ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ σε επείγουσα προτεραιότητα και ότι ίσως δούμε νέες πρωτοβουλίες από τις Βρυξέλλες για το έργο, φορέας υλοποίησης του οποίου είναι ο ΑΔΜΗΕ. 

Κάποιο σινιάλο για την πορεία του καλωδίου ίσως έχουμε και αύριο στην τηλεδιάσκεψη που έχει προγραμματίσει η ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών, στην οποία ανήκει ο ΑΔΜΗΕ, με αφορμή την παρουσίαση των οικονομικών της αποτελεσμάτων για το 2024.

Σε μια προσπάθεια να στείλουν ένα πιο θετικό μήνυμα, ελληνικές διπλωματικές πηγές αναφέρουν μετά την πρόσφατη τριήμερη ανεπίσημη επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη στην Κωνσταντινούπολη ότι το έργο θα επανεκκινήσει σίγουρα και ότι δεν θα υπάρξει κανένα εμπόδιο από πλευράς Τουρκίας.

Λίγα εικοσιτετράωρα αργότερα όμως, δηλαδή το  Σαββατοκύριακο που μας πέρασε, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στα κατεχόμενα εδάφη της Κύπρου από τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, γεγονός που θεωρείται αρνητική εξέλιξη για τις σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας.

Υπενθυμίζεται ότι κατά την επίσκεψή του ο Ερντογάν ισχυρίστηκε μεταξύ άλλων ότι «εμείς, το τουρκικό έθνος και οι Τουρκοκύπριοι, είμαστε οι ιδιοκτήτες αυτής της γης. Όποιος δεν το ξέρει, πρέπει να το μάθει. Όποιος δεν το έχει ακούσει, πρέπει να το ακούσει».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ