Ισχυρό είναι το ενδιαφέρον των επενδυτών από την Τουρκία και τις ΗΠΑ για επενδύσεις σε παλιούς βιομηχανικούς χώρους που μετατρέπονται σε κατοικίες. Ωστόσο οι καθυστερήσεις στο νομικό πλαίσιο που διέπει τη Χρυσή Βίζα, την οποία διεκδικούν οι συγκεκριμένοι επενδυτές κοστίζουν ακριβά, αποθαρρύνοντας τις επενδύσεις στις νέες κατοικίες και την αξιοποίηση των εγκαταλελειμμένων κτιρίων της χώρας, αναφέρουν κύκλοι της αγοράς στο Business Daily.
Οι τελευταίες αλλαγές στους όρους της Χρυσής Βίζας ανακοινώθηκαν πριν από ένα χρόνο, όμως εκκρεμεί μια κρίσιμη Υπουργική Απόφαση που αφορά τους επενδυτές που τοποθετούνται τόσο σε ακίνητα με αλλαγή χρήσης όσο και σε διατηρητέα κτίρια.
Η απόφαση είναι του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, με τη συμμετοχή και άλλων υπουργείων, και θα ορίζει τα δικαιολογητικά που χρειάζεται να καταθέσουν οι επενδυτές ώστε να λάβουν την πολυπόθητη άδεια διαμονής.
Κάποιοι ξένοι επενδυτές, τονίζουν πηγές της αγοράς, έχουν φτάσει στο σημείο να καταθέσουν φακέλους στο υπουργείο για τη Χρυσή Βίζα μη γνωρίζοντας ακριβώς τα δικαιολογητικά που χρειάζεται να περιέχει ο φάκελος με την ελπίδα ότι έτσι θα επισπευσθεί η διαδικασία.
Άλλοι, σηκώνουν τα χέρια ψηλά λόγω αβεβαιότητας και έχουν αρχίσει να ακυρώνουν τα επενδυτικά τους σχέδια για την Ελλάδα.
«Η διαδικασία της βίζας δεν συνδέεται με την υλοποίηση της επένδυσης γεγονός που σημαίνει ότι πολλοί προχωρούν με τις προεργασίες που απαιτεί το ακίνητο κάνοντας υπομονή για την Υπουργική Απόφαση», αναφέρουν κύκλοι της αγοράς. «Υπάρχουν άλλοι όμως που παγώνουν την αγορά του ακινήτου. Επίσης, βλέπουμε και μια ακόμα μερίδα επενδυτών που απλώς κάνουν πίσω λόγω αβεβαιότητας», υπογραμμίζουν.
Συχνά εντοπίζεται το ακίνητο -κάτι που δεν είναι πάντα εύκολο καθώς ο νέος νόμος έχει συγκεκριμένες προδιαγραφές- και υπάρχει η χρηματοδότηση όμως το ενδιαφέρον χάνεται.
«Στην πορεία αλλάζουν γνώμη, όταν δεν μπορούμε να δώσουμε σαφή απάντηση για το θέμα της Χρυσής Βίζας. Με αποτέλεσμα να χάνουμε περίπου έναν στους πέντε ξένους επενδυτές. Όταν έρχονται οι επενδυτές και είναι ‘ζεστοί’ δεν μπορούν να περιμένουν να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες και ενα εξάμηνο για ένα τέτοιο θέμα», επισημαίνουν οι ίδιοι.
Ισχυρή ζήτηση
Πρόκειται για επενδύσεις που έχουν ιδιαίτερη σημασία διότι αξιοποιούν παρατημένα κτίρια, όπως βιομηχανικές εγκαταστάσεις, παλαιά γραφεία, ακόμα και κλειστά σχολεία, και τα μετατρέπουν σε κατοικίες που έχει ανάγκη η αγορά.
Τα κίνητρα που θέσπισε η κυβέρνηση πέρυσι, και ισχύουν από τις αρχές Σεπτεμβρίου, έχουν προσελκύσει ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον από επενδυτές από το Ισραήλ, την Τουρκία, τις ΗΠΑ, την Ινδία, τον Λίβανο και την Κίνα.
Με τη στεγαστική κρίση στη χώρα μας να επιδεινώνεται τα τελευταία χρόνια η κυβέρνηση προχώρησε πέρυσι σε αλλαγές της Χρυσής Βίζας. Την ίδια στιγμή στην Ισπανία καταργείται το αντίστοιχο πρόγραμμα ενώ στην Πορτογαλία δεν χορηγείται άδεια διαμονής για επενδύσεις σε real estate.
Στην Ελλάδα, με στόχο τη μετατόπιση της ζήτησης που προέρχεται από το εξωτερικό σε επενδύσεις που αυξάνουν την προσφορά ακινήτων -και δεν τη μειώνουν- δίνεται η δυνατότητα στους επενδυτές να πάρουν τη Χρυσή Βίζα επενδύοντας μόνο 250.000 ευρώ.
Παράλληλα, το ελάχιστο επίπεδο επένδυσης σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Μύκονο και Σαντορίνη και στα νησιά με πληθυσμό άνω των 3.100 κατοίκων, αυξήθηκε στα 800.000 ευρώ, ενώ στις υπόλοιπες περιοχές πλέον βρίσκεται στα 400.000 ευρώ.