Συμπληρώνονται το ένα μετά το άλλο τα κομμάτια του παζλ για να γίνει πραγματικότητα το πρώτο τεχνολογικό πάρκο 4ης γενιάς της χώρας, το Thess INTEC στη Θεσσαλονίκη. Πριν λίγες ημέρες, βγήκε σε διαβούλευση ως τις 23/04/2025 η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για την ίδρυση του επιχειρηματικού πάρκου, που θα φιλοξενήσει έξι Mega Projects, νεοφυείς επιχειρήσεις, καθώς και ξενοδοχείο, συνεδριακό κέντρο, αλλά και θεματικό πάρκο.
Πρόκειται για μία επένδυση στα πρότυπα των πιο επιτυχημένων Innovation Districts διεθνώς, που αναμένεται να προσελκύσει εγχώριες και ξένες επενδύσεις ύψους 11,2 δισ. ευρώ σε ορίζοντα 20 ετών. Το οικονομικό αποτύπωμα των εγκατεστημένων επιχειρήσεων εκτιμάται ότι από 500 εκατ. ευρώ στη δεκαετία θα εκτοξευθεί σε 1,5 δισ. ευρώ στην εικοσαετία.
Σε πρώτη φάση, το κόστος για την ανάπτυξη του πάρκου καινοτομίας μπορεί να φτάσει ως τα 70 εκατ. ευρώ. Πόροι ύψους 35 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από το Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ ακόμα 20 εκατ. ευρώ έχουν εξασφαλιστεί από τους εμπλεκόμενους φορείς και επιχειρήσεις.
Αφού ολοκληρωθεί η πρώτη φάση, με τον ορίζοντα να προσδιορίζεται το 2027, τότε θα ξεκινήσει το κυρίως μενού των επενδύσεων, αφού κάθε εταιρεία που επιθυμεί να εγκατασταθεί θα βάζει μπρος το δικό της πλάνο. Σε αυτό το στάδιο, θα γίνει η σταδιακή μακροχρόνια παραχώρηση οικοδομικών τετραγώνων για την εγκατάσταση τεχνολογικών – επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, καθώς και για το ξενοδοχείο, το συνεδριακό – εκθεσιακό κέντρο, το θεματικό πάρκο με ενυδρείο και τη ζώνη τουρισμού – αναψυχής, που θα περιλαμβάνει καφέ, εστιατόρια, καταστήματα.
Το επενδυτικό ενδιαφέρον έχει ήδη διαφανεί, καθώς υπάρχει προσύμφωνο συνεργασίας με το ισραηλινό fund JTLV, που προβλέπεται ότι θα κατασκευάσει κτήρια ως και 70.000 τ.μ. για δικούς τους πελάτες. Μία επένδυση που σε βάθος δεκαετίας εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 100 εκατ. ευρώ, και σε πρώτη φάση αφορά 15.000 τ.μ., όμως μέχρι στιγμής οι γεωπολιτικές συνθήκες έχουν θολώσει τον ορίζοντα.
Το όραμα
Το Thess INTEC θα αποτελέσει έναν πυρήνα καινοτομίας για εγχώριες και ξένες επιχειρήσεις, επενδυτές, φορείς και ακαδημαϊκά ιδρύματα, με προσανατολισμό την αγορά. Αυτό αποτυπώνεται και στη μετοχική σύνθεση της εταιρείας ανάπτυξης και διαχείρισης του επιχειρηματικού πάρκου, καθώς το 58% βρίσκεται στα χέρια του ιδιωτικού τομέα (ΣΒΕ, ΣΕΒΕ, επιχειρήσεις) και το υπόλοιπο 42% σε δημόσιους φορείς (ΑΠΘ, ΠΑΜΑΚ, Διεθνές Πανεπιστήμιο, ΕΚΕΤΑ, Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας, Δήμος Θερμαϊκού).
Έτσι, επιδιώκεται να διαφοροποιηθεί από μικρότερης εμβέλειας επιστημονικά πάρκα της χώρας, πχ. Πατρών και Ιωαννίνων, που επί της ουσίας ισοδυναμούν με θερμοκοιτίδες, ενώ ακόμα και στα μεγαλύτερα, Θεσσαλονίκης και Κρήτης, πάνω από το 90% του χώρου καταλαμβάνεται από δημόσια ερευνητικά ινστιτούτα.
«Το Thess-INTEC παρέχει μια μοναδική ευκαιρία για τη Θεσσαλονίκη και την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας να συγκεντρώσει το ισχυρότερο βιομηχανικό, επιχειρηματικό, ερευνητικό και καινοτομικό της δυναμικό σε ένα συντονισμένο, κορυφαίο, καινοτόμο συνεργατικό μοντέλο», περιγράφεται στη μελέτη. Στην πλήρη ανάπτυξή του, θα στεγάζει 7.000 εργαζόμενους, θα αποδίδει 180 εκατ. ευρώ ετησίως στο δημόσιο από ΦΠΑ και φόρους και θα συμβάλλει στην αύξηση κατά 6% του τοπικού ΑΕΠ.
Θερμοκοιτίδα για startups και υπερσύγχρονα εργαστήρια
Το νέο τοπόσημο της Θεσσαλονίκης θα αναπτυχθεί σε μία έκταση 760 στρεμμάτων δίπλα στο αεροδρόμιο «Μακεδονία», για να υποδεχθεί ερευνητικά κέντρα από τουλάχιστον 70 εταιρείες, που έχουν υπογράψει συμφωνίες συνεργασίας με 17 ακαδημαϊκά ή ερευνητικά εργαστήρια στο πλαίσιο των έξι Mega Projects. Αυτά στην πρώτη φάση του πρότζεκτ αφορούν:
- Προηγμένα υλικά και διαδικασίες βιομηχανικής παραγωγής
- Εφαρμογές εύκαμπτων οργανικών υλικών Νανοτεχνολογίας
- Τεχνητή Νοημοσύνη και εφαρμογές προσομοίωσης
- Καινοτόμες λύσεις καθαρής ενέργειας
- Ανάπτυξη δεξιοτήτων για ένταξη καινοτόμων λύσεων στις επιχειρήσεις και την εφοδιαστική αλυσίδα
- Τεχνολογίες και εφαρμογές κινητικότητας του μέλλοντος
Αυτά θα φιλοξενηθούν στις κτηριακές εγκαταστάσεις της πρώτης φάσης ανάπτυξης του τεχνολογικού πάρκου, που αφορούν 5.500 τ.μ. γραφειακών χώρων και 5.000 τ.μ. εργαστηρίων για τη στέγαση της διοίκησης, της Θερμοκοιτίδας Επιχειρήσεων και των Mega Projects. Ουσιαστικά, η πρώτη φάση περιλαμβάνει την ολοκλήρωση των διαδικασιών πολεοδόμησης και αδειοδότησης, καθώς και τα έργα υποδομής του επιχειρηματικού πάρκου (δίκτυα, δρόμοι κλπ.). Οι πρόδρομες εργασίες έχουν ήδη ξεκινήσει, με στόχο ως το τέλος του έτους να ξεκινήσουν τα έργα.
Στην έκταση, της οποίας αποκλειστικό δικαίωμα επιφανείας έχει για 99 χρόνια ο φορέας ανάπτυξης του Thess INTEC, θα αναπτυχθούν τρεις διακριτές ζώνες. Η ζώνη Α θα είναι αυτή του Τεχνολογικού Πάρκου, η ζώνη Β αντιστοιχεί σε χρήσεις τουρισμού και αναψυχής και η ζώνη Γ που εκτείνεται κατά μήκος του βόρειου παράκτιου τμήματος του ακινήτου θα είναι κοινόχρηστος χώρος πρασίνου.
Ειδικότερα, η συνολική έκταση προς πολεοδόμηση είναι 725.866,78 τ.μ., με τους κοινόχρηστους χώρους να καταλαμβάνουν 215.129,21 τ.μ., δηλαδή σχεδόν 30% της προς πολεοδόμηση έκτασης και 28,42% του ακινήτου. Ακόμη, 90 στρέμματα αφορούν αστικό πράσινο στο βόρειο τμήμα του ακινήτου, ενώ περιλαμβάνουν και πεζόδομο πρόσβασης μήκους 300 μέτρων και πλάτους 25 μέτρων στα ανατολικά.
Σημειώνεται ότι 31.101,60 τ.μ. της συνολικής έκτασης θα καταλαμβάνουν τα έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης της περιοχής. Φορέας υλοποίησης και χρηματοδότησης τόσο των αντιπλημμυρικών έργων όσο και των έργων εξωτερικής οδοποιίας, που περιλαμβάνονται στην υπό διαβούλευση ΜΠΕ, είναι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.