Με ρυθμό περίπου πέντε φορές μεγαλύτερο αναπτύσσονται τα τυχερά παιχνίδια στην Ελλάδα σε σχέση με το ΑΕΠ, γεγονός που υποδηλώνει το πάθος των Ελλήνων με τη Θεά Τύχη.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων (ΕΕΕΠ), το 2024 τα έσοδα των παρόχων από τυχερά παίγνια (GGR) διαμορφώθηκαν στα 2,88 δισ. ευρώ έναντι 2,59 δισ. ευρώ το 2023 αυξημένα κατά 11%. έναντι ανόδου 2,1% - 2,3% του εκτιμώμενου ΑΕΠ για πέρσι.
Το αναμορφωμένο TGR, δηλαδή ο τζίρος της αγοράς τυχερών παιγνίων που είναι μια προσέγγιση του αθροίσματος των χρημάτων που εισέπραξαν οι παίκτες ως κέρδη και οι πάροχοι ως έσοδο, ανήλθε σε 15,6 δισ. ευρώ έναντι 14,4 δισ. ευρώ το 2023. Αυξήθηκε δηλαδή κατά 8,5%.
Τα συνολικά έσοδα του Δημοσίου από δικαιώματα και φόρους παικτών διαμορφώθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ στα 1,026 δισ. ευρώ το 2024 έναντι 885 εκατ. ευρώ το 2023 αυξημένα κατά 16%.
Προκύπτει δηλαδή πως, ενώ η αύξηση της αγοράς (GGR) ήταν 11%, η αύξηση των εσόδων του Δημοσίου ήταν πολύ μεγαλύτερη, κατά 16%. Απέδωσε 43 εκατ. περισσότερα από ότι θα απέδιδε αν είχε εξελιχθεί ανάλογα με τη μεγέθυνση της αγοράς.
Ο τζόγος πάει στο διαδίκτυο
Σχετικά με τα μεγέθη των επιμέρους κλάδων, διαπιστώνονται τα εξής:
α) Η αύξηση του GGR της αγοράς των διαδικτυακών εταιρειών ήταν πολύ μεγαλύτερη από τα συνολικά μεγέθη, Διαμορφώθηκε στο 23% έναντι 11% της συνολικής αγοράς.
β) Η αύξηση των εσόδων του δημοσίου από τη διαδικτυακή αγορά ήταν καθοριστική. Διαμορφώθηκε στο 22% έναντι 16% της συνολικής αγοράς.
γ) Για τον ΟΠΑΠ με τα πρακτορεία, τα Λαχεία και τον Ιππόδρομο η αύξηση στα GGR ήταν 4,4% και η μεταβολή στα έσοδα του δημοσίου 7%. Τα καζίνα εμφάνισαν αύξηση στο GGR 9,5% και στα έσοδα του δημοσίου 9,5%
Από τους τρεις τομείς που προαναφέρθηκαν σε επίπεδο GGR για το 2024 ο ΟΠΑΠ καλύπτει το 54%, οι διαδικτυακές εταιρείες το 37% και τα καζίνα το 9%. Σε επίπεδο φόρων προς το δημόσιο οι διαδικτυακές καλύπτουν το 62%, ο ΟΠΑΠ το 33% και τα καζίνα μόνο το 5%. Ο φόρος επί των GGR του διαδικτύου είναι 35%.

Η ΕΕΕΠ για τον απολογισμό του 2024 έκανε το εξής σχόλιο: «Μπορούν κατά συνέπεια όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς συμπεριλαμβανομένου του κράτους να αισθάνονται ικανοποιημένοι από τα αποτελέσματα παρότι εμφανίζουν σημαντικές ανισομέρειες.
Αυτή η θετική εικόνα όμως δεν πρέπει να συσκοτίζει τα σημαντικά προβλήματα και τις προκλήσεις που εμφανίζονται στην αγορά τυχερών παιγνίων. Γατί αυτά αν δεν αντιμετωπιστούν θα εκδηλωθούν αργά ή γρήγορα στα οικονομικά μεγέθη».