ΓΔ: 1955.83 -0.74% Τζίρος: 205.99 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Φωτο: Shutterstock

Δώρα και επίδομα αδείας στο Δημόσιο θα διεκδικήσει πάλι η ΑΔΕΔΥ

Αίτημα για διεξαγωγή πρότυπης δίκης θα υποβάλει στο Συμβούλιο της Επικρατείας η ΑΔΕΔΥ. Υποστηρίζει ότι η βελτίωση της δημοσιονομικής κατάστασης επιτρέπει την επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού.

Τη δικαστική διεκδίκηση της επαναφοράς του 13ου και 14ου μισθού στον δημόσιο τομέα αρχίζει ξανά η ΑΔΕΔΥ. Ακόμα και εντός Δεκεμβρίου, προτίθεται να υποβάλει αγωγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), για να ζητήσει τη διεξαγωγή πρότυπης δίκης για το συγκεκριμένο θέμα.

Η διεκδίκηση της ΑΔΕΔΥ, έχει τη στήριξη και της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, που είχαν επισκεφθεί προ διμήνου το υπουργείο Οικονομικών και είχαν υποβάλει το ίδιο αίτημα.

Βασικό επιχείρημα για να προχωρήσει η σχετική πρωτοβουλία είναι η αλλαγή, προς το καλύτερο, της οικονομικής πορείας της χώρας. Με βελτιωμένα τα δημοσιονομικά, εκτιμάται από συνδικαλιστικά στελέχη, θα μπορούσε το Ανώτατο Δικαστήριο να επανεξετάσει το ενδεχόμενο χορήγησης 13ου και 14ου μισθού στο Δημόσιο.

Πρόκειται βέβαια για ένα μέτρο, η ενδεχόμενη λήψη του οποίου, υπολογίζεται ότι δημιουργεί πρόσθετο δημοσιονομικό βάρος, που ανέρχεται το λιγότερο σε 1,7 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τα σημερινά επίπεδα των μισθών.

Σε κάθε περίπτωση, η συγκεκριμένη πρωτοβουλία για να λάβει «σάρκα και οστά» θα πρέπει να κριθεί από το αρμόδιο δικαστήριο. Αυτό σημαίνει ότι το ΣτΕ θα κληθεί να αποφασίσει, αν συντρέχει λόγος διεξαγωγής πρότυπης δίκης ή όχι. Στο παρελθόν, σε ανάλογο αίτημα της ΑΔΕΔΥ για άλλο θέμα, το Συμβούλιο της Επικρατείας είχε δώσει  αρνητική απάντηση.

Τώρα, θα πρέπει να στοιχειοθετηθεί με μεγαλύτερη σαφήνεια το αίτημα των εκπροσώπων των εργαζομένων στο Δημόσιο, ώστε να γίνει αποδεκτό. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, είναι πιθανό η πρότυπη δίκη να λάβει χώρα περίπου 6 – 8 μήνες αργότερα.

Υπενθυμίζεται ότι ανέρχονται στους 450.000 οι εργαζόμενοι στον δημόσιο τομέα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η ΑΔΕΔΥ. Η κατάργηση του 13ου και του 14ου μισθού, ήταν ένα μέτρο που ελήφθη στην περίοδο της βαθιάς οικονομικής κρίσης, ελέω μνημονίων. Την ίδια περίοδο καταργήθηκε,  συνδυαστικά, η 13η και η 14η σύνταξη.

Το 2019, το ΣτΕ έκρινε συνταγματικές τις σχετικές περικοπές στο Δημόσιο Τομέα, επικαλούμενο τη δυσμενή οικονομική συγκυρία και τα έντονα δημοσιονομικά προβλήματα που είχε η χώρα, το 2012, όταν ελήφθησαν οι συγκεκριμένες αποφάσεις.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Συμβούλιο της Επικρατείας
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αντιδρά η κυβέρνηση στο ενδεχόμενο επαναφοράς 13ου-14ου μισθού σε Δημόσιο

Συνεδρίαση το επόμενο διάστημα του ΣτΕ για το θέμα. Στα 2,3 δισ. το κόστος σύμφωνα με τον υφυπουργό οικονομικών, κ. Πετραλιά. «Εκτός πραγματικότητας» χαρακτήρισε ένα τέτοιο ενδεχόμενο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
ΤΤΕ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αύξηση των μισθών: Επιτάχυνση το 2024, έρχεται «φρενάρισμα» το 2025

Οι μισθοί στο σύνολο της οικονομίας αυξήθηκαν κατά 7,4% το 2024, ενώ η Τράπεζα της Ελλάδος προβλέπει ότι ο ρυθμός αύξησης θα υποχωρήσει στο 5,6% το 2025. Γιατί αυξήθηκαν οι αποδοχές πέρυσι, οι τρεις βασικοί παράγοντες.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Γενική Απεργία: Πώς θα κινηθούν τα μέσα μεταφοράς - Ποιοι σταθμοί είναι κλειστοί

Οι εργαζόμενοι στα μέσα μεταφοράς συμμετέχουν στη 24ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ και ΓΣΕΕ, διεκδικώντας μέτρα κατά της ακρίβειας και στεγαστικής κρίσης, αυξήσεις μισθών - συλλογικές συμβάσεις, νέες προσλήψεις, επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού, καθώς και ασφαλείς, δημόσιες συγκοινωνίες.