ΓΔ: 2104.21 -0.08% Τζίρος: 165.04 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Φωτο: ΑΠΕ

Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου: Απεβίωσε ο οινοποϊός Βασίλης Κουρτάκης

Όπως αναφέρει ο Σύνδεσμος σε ανακοίνωσή του τη δεκαετία του 60 ο Β. Κουρτάκης ήταν αυτός που «άνοιξε τον δρόμο» του εμφιαλωμένου κρασιού στην Ελλάδα.

Τον θάνατο ου Βασίλη Κουρτάκη, ο οποίος είχε συνδέσει άμεσα, μέσω της ομότιτλης εταιρείας, το όνομά του με τη ρετσίνα ανακοινωσε ο Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου. 

Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση «τη δεκαετία του '60 ο Βασίλης Κουρτάκης άνοιξε το δρόμο του εμφιαλωμένου κρασιού στην Ελλάδα, γυρνώντας από τη Γαλλία με σπουδές Οινολογίας και αναλαμβάνοντας την οικογενειακή οινοποιία της Αττικής που εξελίχθηκε σήμερα ως «Ελληνικά Κελλάρια Οίνων» στη μεγαλύτερη οινοποιία της χώρας μας.

Με άγρυπνο μάτι, ευφυής, με δημιουργικό και πηγαίο χιούμορ, με πλήρη γνώση της γεωγραφίας του Ελληνικού και παγκόσμιου αμπελώνα, υπήρξε ο βασικός θεμελιωτής του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου, Πρόεδρος του επί  δωδεκαετία και Επίτιμος Πρόεδρός του.

Κυρίαρχος της οινικής νομοθεσίας, πρωταγωνίστησε στη θεσμική θωράκιση του Ελληνικού κρασιού και στη διαμόρφωση της σύγχρονης οινικής μας πραγματικότητας. Εξόπλισε το Σύνδεσμο με οργανωτικές δομές κατά τομείς που έφεραν σπουδαία αποτελέσματα και ανέδειξαν νέα στελέχη. Σε συνεχή  επικοινωνία με το Ευρωπαϊκό οινικό γίγνεσθαι, απολάμβανε μεγάλη εκτίμηση από τους πρωταγωνιστές του Ευρωπαϊκού κρασιού.

Συνέβαλε αποφασιστικά στην ίδρυση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Επιχειρήσεων του Κρασιού (C.E.E.V), οργάνωσης με 7.000 οινοποιεία από 23 χώρες και με μεγάλο κύρος και ως εκ τούτου βασικό συνομιλητή των Ευρωπαϊκών θεσμών.

Διετέλεσε Πρόεδρος της C.E.E.V. επί οκταετία και ανακηρύχθηκε Επίτιμος Πρόεδρός της. Συμμετείχε στο ιδρυτικό Δ.Σ. της ΕΔΟΑΟ.

Ο Βασίλης Κουρτάκης αφιέρωσε στο Ελληνικό Κρασί απεριόριστο χρόνο εργασίας, επικοινωνίας με ανθρώπους του χώρου, και συνεχή ταξίδια στο εσωτερικό και στην Ευρώπη. Ο ΣΕΟ με μεσίστιες τις σημαίες, αποχαιρετά τον «Πρόεδρό» του και επίλεκτο μέλος του παγκόσμιου κρασιού. Εκφράζει δε, τα θερμότερα συλλυπητήριά του στην οικογένειά του».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κόκκινο κρασί και βαρέλια
ΑΓΟΡΕΣ

Η πρώτη μεγάλη δημοπρασία ελληνικών κρασιών: Απόλαυση και επένδυση

Η παγκόσμια αγορά κρασιού κινείται δυναμικά, με την κατανάλωση το 2024 να αγγίζει τα 214 εκατ. εκατόλιτρα. Οι δημοπρασίες πλέον αναδεικνύουν και τα κρασιά ως συλλεκτικά είδη με υψηλή πολιτιστική και οικονομική αξία.
Τρύγος σταφύλια αμπέλι
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η καλλιέργεια ελληνικών αμπελιών εξαπλώνεται από Γαλλία ως Αυστραλία

Ο Αυστραλός οινοποιός Πίτερ Μπάρι εμπνεύστηκε από το Ασύρτικο που δοκίμασε στη Σαντορίνη και φύτεψε στην Αυστραλία. Ελληνικές ποικιλίες αμπέλου κερδίζουν έδαφος παγκοσμίως, όμως προκλήσεις εμποδίζουν τις εξαγωγές τους.
Φιάλη κρασιού σε κελάρι
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Οινογαστρονομική προβολή της Πελοποννήσου στη Ρώμη με κρασιά και ελαιόλαδα

Η ελληνική πρεσβεία και η Περιφέρεια Πελοποννήσου παρουσίασαν στη Ρώμη τα κρασιά, τα ελαιόλαδα και τον τουριστικό πλούτο της περιοχής, προωθώντας συνεργασίες και νέες εξαγωγικές προοπτικές.
Κρασί σε ποτήρι
ΔΙΕΘΝΗ

Η Βουλγαρία εντάχθηκε στο Iter Vitis ανήμερα του Beaujolais Nouveau

Η Βουλγαρία εντάχθηκε επίσημα στην ευρωπαϊκή οινική διαδρομή Iter Vitis, ανήμερα της άφιξης του Beaujolais Nouveau, με παρουσία αξιωματούχων στη Σόφια. Η διαδικασία ξεκίνησε στο 9ο Συνέδριο ΟΗΕ για τον Οινοτουρισμό.
Φιάλη κρασιού σε κελάρι
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παραμένει χαμηλή η παγκόσμια παραγωγή οίνου το 2025 λόγω κλιματικών σοκ

Η παγκόσμια παραγωγή κρασιού αυξήθηκε ελαφρώς το 2025, φτάνοντας τα 232 εκατ. εκατόλιτρα, παραμένοντας όμως κάτω από τον μέσο όρο για τρίτη χρονιά λόγω ακραίων καιρικών φαινομένων, σύμφωνα με τον OIV.