ΓΔ: 1967.02 0.57% Τζίρος: 274.26 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Σφύρα δικαστηρίου
Φώτο: Shutterstock

ΔΣΑ: Σοβαρά ερωτήματα για δικαίωμα δίκαιης δίκης από απόφαση Εφετείου

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών εκφράζει ανησυχία για τη διασφάλιση του δικαιώματος δίκαιης δίκης, μετά απόφαση Εφετείου που θέτει νέες απαιτήσεις στους δικηγόρους.

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών (ΔΣΑ) προχώρησε στην αποστολή αναφοράς προς την πρόεδρο του Αρείου Πάγου, Σταυρούλα Παπαδοπούλου, και την πρόεδρο του Τριμελούς Συμβουλίου Επιθεώρησης, αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου, Αλεξάνδρα Αποστολάκη, σχετικά με πρόσφατη απόφαση του Εφετείου Αθηνών για πλειστηριασμό ακινήτου.

 Η υπόθεση εγείρει σοβαρά ερωτήματα ως προς τη διασφάλιση του συνταγματικού δικαιώματος των πολιτών για δίκαιη δίκη και τη δυνατότητα ουσιαστικής εκπροσώπησης από τους δικηγόρους.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του ΔΣΑ, ύστερα από έγγραφη αναφορά δικηγόρου αναφορικά με απόφαση του Μονομελούς Εφετείου Αθηνών, προκύπτουν κρίσιμα θέματα για την προστασία του δικαιώματος σε δικαστική προστασία και για τις πρακτικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει το δικηγορικό σώμα κατά την εκπλήρωση του λειτουργήματός του. 

Όπως τονίζεται, η προεδρεία του Συλλόγου διαβίβασε τη σχετική τεκμηρίωση στα αρμόδια όργανα της Δικαιοσύνης.

Η επίμαχη υπόθεση αφορούσε αίτηση αναστολής πλειστηριασμού κατ’ άρθρο 938 παρ. 4 ΚΠολΔ, συνοδευόμενη από αίτημα επαναφοράς των πραγμάτων στην προτέρα κατάσταση, μαζί με άσκηση Έφεσης κατά οριστικής απόφασης του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών.

 Η πρωτοβάθμια απόφαση είχε ήδη απορρίψει ανακοπή κατά αναγκαστικής κατάσχεσης, ορίζοντας ως ημερομηνία πλειστηριασμού τις 16.07.2025. Το διατακτικό της εν λόγω απόφασης αναρτήθηκε στο solon.gov.gr το μεσημέρι της 8.07.2025, την τελευταία δυνατή μέρα άσκησης Έφεσης με συνημμένη Αίτηση Αναστολής.

Η απόφαση υπ’ αριθμ. 207/2025 του Εφετείου Αθηνών προέβη στα εξής συμπεράσματα:

  • Ο πληρεξούσιος δικηγόρος όφειλε «να παρακολουθεί ανελλιπώς την πορεία της υπόθεσης, ώστε να πληροφορηθεί αμέσως τη δημοσίευση της απόφασης και να μεριμνήσει ακόμη και με υπερένταση των προσπαθειών του για τη σύνταξη και την κατάθεση της έφεσης και της αίτησης αναστολής εντός της 8-7-2025», ώστε να διασφαλιστεί η έγκαιρη άσκηση των ενδίκων μέσων.
  • Το δικαστήριο έκρινε ότι «παρά την έκδοση της εκκαλουμένης την τελευταία ημέρα της προθεσμίας, η τήρησή της κρίνεται εν προκειμένω εφικτή», δεδομένου ότι υπήρχε η δυνατότητα κατάθεσης των σχετικών δικογράφων έως τις 7 μ.μ. της ημέρας εκείνης, ενώ η σύνταξή τους δεν παρουσίαζε ιδιαίτερη δυσκολία – σύμφωνα πάντα με το σκεπτικό της απόφασης.

Όπως επισημαίνεται στην τοποθέτηση του ΔΣΑ, η συγκεκριμένη εφετειακή κρίση καταλήγει στην απαίτηση ο δικηγόρος:

  • Να ανταποκρίνεται άμεσα, ακόμα και όταν η γραμματεία του δικαστηρίου είναι κλειστή και απουσιάζουν αξιόπιστες ηλεκτρονικές υπηρεσίες κατάθεσης.
  • Να διαθέτει προπαρασκευασμένα δικόγραφα χωρίς να έχει λάβει γνώση του πλήρους σκεπτικού της απόφασης – αφού το Σύστημα Solon δημοσιεύει μόνο το διατακτικό, με το πλήρες κείμενο να αναρτάται μέρες αργότερα.
  • Να παραμένει διαρκώς συνδεδεμένος στην πλατφόρμα για την άμεση ανίχνευση της ανάρτησης απόφασης εγείροντας ερωτήματα για την αποτελεσματικότητα της δικαστικής προστασίας.

Ο ΔΣΑ υπογραμμίζει πως το ζήτημα έχει πανελλήνια διάσταση και αφορά τον πυρήνα του κράτους δικαίου. Η εφαρμογή τέτοιων προϋποθέσεων καθιστά το δικαίωμα για δίκαιη δίκη κενό περιεχομένου, ενώ θέτει εν αμφιβόλω και την ίδια την αξιοπρέπεια και αποτελεσματικότητα του ρόλου του δικηγόρου.

Ο ΔΣΑ χαρακτηρίζει την υπόθεση ως «μείζονος σημασίας», δεδομένου ότι άπτεται του ίδιου του πυρήνα του κράτους δικαίου στην Ελλάδα και ζητά την άμεση παρέμβαση των αρμόδιων οργάνων της Δικαιοσύνης, ενώ θα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και αναμένει τις θεσμικές αντιδράσεις.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ