To Συμβούλιο της Επικρατείας παρουσίασε εντυπωσιακά αποτελέσματα στον τομέα της επιτάχυνσης απονομής δικαιοσύνης κατά το διάστημα 1.1.2024 έως 30.6.2025, σύμφωνα με πρόσφατη ανακοίνωσή του, η οποία συνοδεύεται από αναλυτικά στατιστικά στοιχεία.
Όπως σημειώνει το ανώτατο δικαστήριο, στο πλαίσιο της διαρκούς προσπάθειας για μια «ποιοτική απονομή δικαιοσύνης εντός ευλόγου χρόνου», οι δικαστές και δικαστικοί υπάλληλοι εντατικοποίησαν το έργο τους.
Οι βελτιώσεις οφείλονται, μεταξύ άλλων, στις νεοεισαχθείσες δικονομικές ρυθμίσεις του ν. 5119/2014 και στην υιοθέτηση βέλτιστων πρακτικών, όπως η στοχοθεσία ανά τμήμα, η ελαχιστοποίηση της έκτασης δικογράφων και αποφάσεων και η ορθολογική διαχείριση του χρόνου στο ακροατήριο.
Η εκκρεμότητα στο ΣτΕ υποχώρησε σημαντικά: από τις 11.504 υποθέσεις της 31/12/2023, ο αριθμός μειώθηκε στις 10.534 στο τέλος του 2024, καταγράφοντας μείωση 8,4%. Παράλληλα, ο μέσος χρόνος περαίωσης μιας υπόθεσης διαμορφώθηκε στις 964 ημέρες (περίπου 2,7 έτη), γεγονός που σημαίνει πως η διαδικασία ολοκληρώνεται κατά μέσο όρο 268 ημέρες νωρίτερα σε σχέση με το 2023.
Ένα ακόμα ενθαρρυντικό αποτέλεσμα αφορά τον ρυθμό περαίωσης υποθέσεων, καθώς το σχετικό ποσοστό αυξήθηκε από το 1,12 σε 1,26. Με άλλα λόγια, το ΣτΕ διαχειρίστηκε περισσότερες υποθέσεις από όσες εισήλθαν, προχωρώντας σε ουσιαστική μείωση των εκκρεμοτήτων. Όπως σημειώνεται, όταν η αναλογία αυτή υπερβαίνει το ένα, η ύλη των εκκρεμών υποθέσεων περιορίζεται.
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στη διαχείριση υποθέσεων που εξετάζονται στην Ολομέλεια, οι οποίες θεωρούνται πιο κρίσιμες για τη νομολογία και αφορούν ζητήματα όπως ο νέος οικοδομικός κανονισμός, τα φορολογικά τεκμήρια, η νομοθεσία για τον γάμο ομόφυλων ζευγαριών, τα παραρτήματα αλλοδαπών πανεπιστημίων και ο χαρακτηρισμός της Τουρκίας ως ασφαλούς τρίτης χώρας.
Το δικαστικό έτος 2024-2025 (16/9/2024 - 30/6/2025) συζητήθηκαν 57 υποθέσεις στην Ολομέλεια, εκ των οποίων ήδη δημοσιεύθηκαν 24. Ο μέσος χρόνος που μεσολάβησε από τη συζήτηση έως τη δημοσίευση της απόφασης βρίσκεται κάτω από τις 100 ημέρες. Επιπλέον, σε 25 περιπτώσεις αξιοποιήθηκε η πρόβλεψη του άρθρου 34 παρ. 8 του π.δ. 18/1989, για άμεση ενημέρωση σχετικά με το περιεχόμενο των αποφάσεων. Οι σχετικές ανακοινώσεις δημοσιοποιήθηκαν κατά μέσο όρο σε 40 ημέρες, διασφαλίζοντας ταχεία και αξιόπιστη ενημέρωση για τους διαδίκους και την κοινωνία, και αποτρέποντας διαρροές ανακριβών ειδήσεων.
Το επόμενο δικαστικό έτος εκτιμάται πως θα είναι ακόμα πιο παραγωγικό. Το Συμβούλιο της Επικρατείας επιστρέφει στους ανακαινισμένους χώρους του Αρσακείου Μεγάρου, οι ενισχύσεις από επικουρικό διοικητικό προσωπικό έχουν ήδη ενταχθεί αποτελεσματικά στην καθημερινή λειτουργία, ενώ επίκειται η πρόσληψη 50 επιπλέον υπαλλήλων με αναβαθμισμένα προσόντα. Τα μέτρα αυτά αναμένεται να ενδυναμώσουν το έργο των δικαστών και να συμβάλουν στην περαιτέρω επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης. Επιπλέον, ο νέος θεσμός άδειας για την άσκηση αιτήσεων αναιρέσεων εκ μέρους του Δημοσίου θα συντελέσει στην καλύτερη ευθυγράμμιση των υποθέσεων με τον θεσμικό χαρακτήρα και την αποστολή του ΣτΕ.