ΓΔ: 1955.83 -0.74% Τζίρος: 205.99 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Λέκκας σεισμολόγος πορτρέτο
Ο καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας κατά τη διάρκεια επίσημης συνέντευξης Τύπου για σεισμολογικά θέματα.

Λέκκας: Η πρόσφατη σεισμική δραστηριότητα είναι απόλυτα φυσιολογική

Ο Ευθύμιος Λέκκας διευκρινίζει πως η πρόσφατη σεισμική δραστηριότητα στην Ελλάδα είναι απολύτως φυσιολογική και αναμενόμενη, ενώ υπογραμμίζει πως οι σεισμοί δεν σχετίζονται μεταξύ τους.

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ και καθηγητής φυσικών καταστροφών, Ευθύμιος Λέκκας, σε συνέντευξή του, αναφορικά με την σεισμική δραστηριότητα που καταγράφεται το τελευταίο διάστημα στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η συμπεριφορά αυτή είναι «απόλυτα φυσιολογική και αναμενόμενη», ενώ διευκρινίζει πως δεν υπάρχει καμία συσχέτιση μεταξύ των επί μέρους σεισμικών γεγονότων.

Συγκεκριμένα, τονίζει πως οι σεισμοί που παρατηρήθηκαν σε περιοχές όπως το νότιο Αιγαίο, η Εύβοια, η Κρήτη και το Άγιο Όρος, οφείλονται στην «τεκτονική δραστηριότητα ανεξάρτητων μεταξύ τους ρηγμάτων».

Στατιστικά, στη χώρα μας αναμένονται ένας με δύο σεισμοί άνω των 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ κάθε περίπου 1,5 έτος. Η τρέχουσα συχνότητα αντικατοπτρίζει το συνηθισμένο μέσο όρο, παραπέμποντας στη λεγόμενη «αδράνεια» των προηγούμενων ετών.

Σημαντική η απώλεια δασικών εκτάσεων στην Αττική

Ειδική αναφορά έκανε, επίσης, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ στην περιβαλλοντική κατάσταση της Αττικής, τονίζοντας πως, την τελευταία 20ετία, έχει σημειωθεί απώλεια έως και 70% των δασικών εκτάσεων. Πρόκειται για ένα τεράστιο ποσοστό που επηρεάζει αρνητικά τον βασικό πνεύμονα της πρωτεύουσας και παράλληλα αυξάνει σημαντικά τον πλημμυρικό κίνδυνο.

Βέλτιστες πρακτικές για την προστασία δασών και αντιμετώπιση κινδύνων

Για την αντιμετώπιση των αυξημένων προκλήσεων, ο Ευθύμιος Λέκκας υπογραμμίζει τη σημασία ενός πολυεπίπεδου σχεδιασμού σε επίπεδο πρόληψης και συντονισμού. Η αποτελεσματική προστασία των εναπομεινάντων δασών προϋποθέτει:

  • Συχνές επιτηρήσεις με επανδρωμένα πληρώματα και νέες τεχνολογίες
  • Έλεγχο των δικτύων της ΔΕΔΔΗΕ
  • Εφαρμογή του νόμου για τον καθαρισμό ιδιόκτητων οικοπέδων, ειδικά όμορων με δασικές περιοχές
  • Οργανωμένη και άμεση συνεργασία πυροσβεστικού σώματος, τοπικών και περιφερειακών αρχών, αλλά και εθελοντικών τμημάτων
  • Ενίσχυση της ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του πληθυσμού

Ο κ. Λέκκας επισημαίνει ότι, όσον αφορά στη διαχείριση εκτάκτων αναγκών, έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στον συντονισμό υπηρεσιών και στην οργάνωση πρόληψης καταστροφών.

Η ενεργοποίηση του αριθμού έκτακτης ανάγκης *«112»*, καθώς και επιχειρησιακές ασκήσεις όπως ο «ΜΙΝΩΑΣ» στην Κρήτη το 2024, έχουν βελτιώσει το επίπεδο ετοιμότητας.

Η διαχείριση της σεισμικής κρίσης στη Σαντορίνη ως μοντέλο

Η πρόσφατη εμπειρία στη Σαντορίνη, με έντονη σεισμική και ηφαιστειακή δραστηριότητα, αποτελεί παράδειγμα συντονισμένης διαχείρισης από επιστημονικές και κρατικές δομές.

Οι επιστημονικές επιτροπές παρακολουθούσαν και ανέλυαν καθημερινά τα φαινόμενα, προτείνοντας δυναμικά μέτρα στους αρμόδιους φορείς. Κατά τον Λέκκα, η διαχείριση αυτής της περίπτωσης πρέπει να αποτελέσει οδηγό για κάθε φυσικό ή τεχνολογικό κίνδυνο στη χώρα.

Συνοψίζοντας, ο καθηγητής υπογραμμίζει ότι, παρά τις εξελίξεις και τα βελτιωμένα εργαλεία διαχείρισης κινδύνων, *«έχουμε ακόμη πολύ δρόμο μπροστά μας»*, απευθύνοντας μήνυμα τόσο προς την πολιτεία όσο και στην αλλαγή νοοτροπίας των πολιτών για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας απέναντι σε φυσικές καταστροφές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ