Με την πλατφόρμα parco.gov.gr και την εφαρμογή kids wallet, καθώς και με σειρά άλλων παρεμβάσεων, η κυβέρνηση στοχεύει να περιορίσει τη χρήση του διαδικτύου από τους ανήλικους και την ώρα που περνάνε μπροστά από την οθόνη των κινητών τους. Ωστόσο όπως επισήμανε ο πρωθυπουργός αλλά και ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, οι απαγορεύσεις δεν αποτελούν «πανάκεια» στο πρόβλημα του εθισμού των ανηλίκων στο διαδίκτυο, όσο οι γονείς δεν αναλαμβάνουν και εκείνοι δράση, καθώς παρουσιάζεται μεγάλη ψηφιακή παραμέληση σε πολλές οικογένειες.
Ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης μιλώντας για τις παρεμβάσεις είπε ότι αμφιβάλλει ότι θα ήταν αποτελεσματική η καθολική απαγόρευση και τόνισε πως πρώτα πρέπει να συζητήσουμε για το πρόβλημα οι γονείς με τα παιδιά, να δούμε ποιος μπορεί να είναι ο ρυθμιστικός ρόλος του κράτους και να τεθούν οι εταιρείες προ των ευθυνών τους καθώς σημείωσε ότι οι αλγόριθμοι είναι έτσι σχεδιασμένοι για να μεγιστοποιούν τον χρόνο που περνάμε όλη κοιτώντας την οθόνη.
Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και ο υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δ. Παπαστεργίου που τόνισε ότι «οι απαγορεύσεις δεν είναι η λύση. Η λύση είναι ο διάλογος, να μπορέσουμε να μιλήσουμε με τα παιδιά. Το κράτος πρέπει να σταθεί δίπλα στους γονείς και τα παιδιά», σημειώνοντας ότι το πρώτο εργαλείο για τους γονείς είναι άμεσα διαθέσιμο.
Η κυβέρνηση και το υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης στοχεύουν να μπει η Ελλάδα μπροστά για τη δημιουργία ενός κανονιστικού πλαισίου που θα μπορέσει να διαφυλάξει τους ανήλικους και τα δικαίωματά τους στο διαδίκτυο. Όπως υπογράμμισε ο πρωθυπουργός «η Ευρώπη θα παίξει μεγαλύτερο κανονιστικό ρόλο να πιέσει τις μεγάλες αμερικανικές πλατφόρμες να επιτρέψουν ευρύτερες παρεμβάσεις». Επίσης η κυβέρνηση στοχεύει στην καθιέρωση της ψηφιακής ενηλικίωσης στα 15 έτη και θέλει να υποχρεώσει όλους τους κατασκευαστές συσκευών που διατίθενται στην Ελλάδα και συνδέονται στο διαδίκτυο να προεγκαθιστούν ή να παρέχουν πρόσβαση σε λογισμικό γονικού ελέγχου, το οποίο θα επιτρέπει τη ρύθμιση χρόνου χρήσης και πρόσβασης σε εφαρμογές.
O υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου, αναφέρθηκε στο τι γίνεται σχετικά με την προστασία των ανηλίκων σε άλλες χώρες, σημειώνοντας ότι στη Γαλλία, η ψηφιακή ενηλικίωση είναι στα 15 έτη, και υπάρχει προεγκαταστημένο λογισμικό γονικού ελέγχου σε συσκευές. Η Ιρλανδία από την πλευρά της θέτει εθελοντικούς κανόνες για τον φιλικό σχεδιασμό πλατφορμών, ενώ η Γερμανία θέτει κανόνες αξιολόγησης κατάλληλου περιεχομένου για συγκεκριμένες ηλικίες.
Στην Αυστραλία πρόσφατα ψηφίστηκε η απόφαση για καθολική απαγόρευση στα social media για ηλικίες κάτω των 16 ετών ενώ η Αλβανία σκοπεύει να απαγορεύσει το TikTok για ένα χρόνο.
Οι δράσεις για τον ψηφιακό περιορισμό των ανηλίκων
Η πλατφόρμα Parco.Gov.Gr, είναι το πρώτο εργαλείο που «θα συμβουλεύει τους γονείς» και όπως ανέφερε ο κ. Παπαστεργίου από τα πρώτα πράγματα που μπορούν να ρυθμιστούν είναι ο χρονικός περιορισμός χρήσης των εφαρμογών, καθώς και οι ημέρες και ώρες ενασχόλησης. «Οι γονείς θα πρέπει να εγκαταστήσουν την εφαρμογή στα κινητά. Πρότασή μας είναι οι νέες εφαρμογές να είναι προ εγκατεστημένες. Τίποτα δεν θα γίνει εάν εμείς ως γονείς δεν το ελέγξουμε», είπε ο κ. Παπαστεργίου προσθέτοντας ότι η Ελλάδα βγαίνει μπροστά σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Η πύλη αυτή θα συγκεντρώνει πληροφορίες για διαθέσιμες εφαρμογές και επιλογές ασφαλείας. Παράλληλα, η κυβέρνηση προτίθεται να ορίσει τα 15 έτη ως ηλικία ψηφιακής ενηλικίωσης, επιβάλλοντας αυστηρότερο πλαίσιο ελέγχου για μικρότερες ηλικίες, δίνοντας τη δυνατότητα στους γονείς να έχουν υπό τον έλεγχό τους την επισκεψιμότητα των ανήλικων παιδιών τους σε συγκεκριμένες σελίδες του διαδικτύου
Ακόμη, η εφαρμογή Kids Wallet, που αναμένεται να είναι διαθέσιμη την άνοιξη, θα παρέχει δυνατότητα γονικής έγκρισης για το κατέβασμα εφαρμογών κοινωνικής δικτύωσης μέσω του ψηφιακού πορτοφολιού του Gov.gr. Η εφαρμογή θα είναι διαθέσιμη για συσκευές IOS και Android και θα περιλαμβάνει προεγκατεστημένες δυνατότητες χρονικού περιορισμού. Η εφαρμογή ενδέχεται να μπορεί να απαγορεύει επίσης την πρόσβαση σε ιστοσελίδες που η πρόσβασή επιτρέπεται σε χρήστες άνω των 18 ετών.
Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι το kids wallet ευελπιστεί να τύχει και ευρωπαϊκής εφαρμογής σημειώνοντας ότι υπάρχει δυνατότητα ελέγχου του χρόνου που περνάμε στο κινητό αλλά και το τι βλέπουμε. «Μετά η ευθύνη περνάει στο παιδί. Πρέπει να λέμε όχι και στα παιδιά μας», σημείωσε. «Η πολύ μεγάλη πρόκληση της επόμενης ημέρας είναι πώς θα πιέσουμε τις πλατφόρμες να σχεδιάζουν τις εφαρμογές λαμβάνοντας υπόψη την παιδική και εφηβική χρήση. Ήδη κάποιες το κάνουν», συνέχισε φέρνοντας ως παράδειγμα το Instagram.
Ειδικότερα, μέσω της εφαρμογής Kids Wallet, γονείς και μαθητές θα μπορούν να την τοποθετήσουν στο κινητό τους τηλέφωνο, με τον κάθε γονέα να μπορεί να προεπιλέξει από μία έως 4 ώρες ημερήσιας χρήσης της εκάστοτε πλατφόρμας.
Κυρίως όμως, θα μπει «κόφτης» στην χρήση των social media, µε αυστηρές προϋποθέσεις και γονικό έλεγχο για τη χρήση από παιδιά κάτω των 15 χρόνων, χωρίς ωστόσο να μπορεί να υπάρξει καθολική απαγόρευση πρόσβασης στο διαδίκτυο.
Το Kids Wallet θα συνδέεται με το Μητρώο Πολιτών, όπου οι γονείς θα πρέπει να δηλώσουν τον αριθμό του κινητού τηλεφώνου που έχει στην κατοχή του το παιδί και έτσι θα πιστοποιείται η ηλικία του ανηλίκου. Το «ψηφιακό πορτοφόλι» των παιδιών θα συνδέεται με το Gov.gr Wallet του γονέα και θα είναι μία πολυδιάστατη δικλίδα ασφαλείας, όπου θα διατίθενται με απλό τρόπο, χωρίς σύνθετες διαδικασίες διάφοροι γονικοί έλεγχοι:
- Η εφαρμογή θα επιτρέπει την αυτόματη πιστοποίηση της ηλικίας ενός παιδιού από online υπηρεσίες, όπως τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αντλώντας με ασφάλεια πληροφορίες από αποθηκευμένα έγγραφα ταυτοποίησης
- Θα δίνει στους γονείς τη δυνατότητα να εγκρίνουν τη χρήση εφαρμογών, αλλά και να συγκατατίθενται στη χρήση τους μόνο για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Παραδείγματος χάρη, θα μπορούν να εμποδίσουν τη σύνδεση κατά τις ώρες του ύπνου, του φαγητού ή του σχολείου.
Τα παιδιά δεν θα μπορούν να απεγκαταστήσουν την εφαρμογή από τη συσκευή τους χωρίς τη συγκατάθεση του γονέα ή κηδεμόνα.
Επίσης, η κυβέρνηση θέλει να διαχειριστεί και τις σοβαρές παρενέργειες που προκαλεί στη ψυχική υγεία των νέων η χρήση του διαδικτύου, σχεδιάζοντας την εισαγωγή στα σχολεία ειδικού μαθήματος για τις νέες τεχνολογίες, το διαδίκτυο και την ορθή χρήση του. Θα υπάρξουν και καμπάνιες ενημέρωσης στα σχολεία και σε συλλόγους γονέων, προκειμένου να ευαισθητοποιηθούν μαθητές, εκπαιδευτικοί και γονείς για το πρόβλημα του ψηφιακού εθισμού. Θα καθιερωθεί «Μέρα Ψηφιακής Πλοήγησης» στα σχολεία, με ποικίλες δραστηριότητες και διαφορετικά σημεία έμφασης κάθε φορά.
Οι πρωτοβουλίες αυτές έρχονται σε συνέχεια της απαγόρευσης χρήσης κινητών τηλεφώνων μέσα στις σχολικές αίθουσες, ενώ το υπουργείο Υγείας θα δημιουργήσει γραμμή υποστήριξης για παιδιά που αντιμετωπίζουν προβλήματα ψηφιακού εθισμού, ενισχύοντας τις δομές προστασίας τους.