ΓΔ: 1985.52 0.18% Τζίρος: 198.73 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Τράπεζα της Ελλάδος λογότυπο
Αύξηση κατέγραψε το έλλειμμα του Ισοζυγίου Τρεχουσών Συναλλαγών το διάστημα Ιανουαρίου - Απριλίου 2025, φτάνοντας τα 6,6 δισ. ευρώ. Φωτο: Τράπεζα της Ελλάδος

Διεπιστημονικό Σεμινάριο Οικονομικής Ιστορίας 2025 από την ΤτΕ

Οι συναντήσεις πραγματοποιούνται στο Μουσείο της Τράπεζας της Ελλάδος, που βρίσκεται στην οδό Αμερικής 3 στην Αθήνα, πάντοτε ημέρα Τρίτη στις 17.00.

Για τρίτη χρονιά συνεχίζεται φέτος το Διεπιστημονικό Σεμινάριο Οικονομικής Ιστορίας (διεσοι), που αποτελεί κοινή πρωτοβουλία του Ιστορικού Αρχείου της Τράπεζας της Ελλάδος, του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών (ΔΕΟΣ) του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου.Την επιστημονική ευθύνη του σεμιναρίου έχουν ο Ανδρέας Κακριδής (Πάντειο Πανεπιστήμιο και Τράπεζα της Ελλάδος) και ο ΠαντελήςΚαμμάς (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών).

Η πρώτη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 4 Φεβρουαρίου με καλεσμένο τον Νίκο Μπένο (Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων), ο οποίος θα μιλήσει για το θέμα:«Η άνοδος των πανεπιστημίων και η οικονομική ανάπτυξη στη μεσαιωνική και πρώιμη νεότερη Ευρώπη (700–1800)».

Το πρόγραμμα του σεμιναρίου συνεχίζεται ως εξής:

  • Τρίτη 18 Φεβρουαρίου

Χρήστος Τσάκας (Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών): «Μπορεί η ιστορία να παράξει θεωρία; Το κέντρο, η περιφέρεια και η ανάδυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας».         

  • Τρίτη 4 Μαρτίου

Ηλίας Ντίνας (European University Institute):«Η κόκκινη κηλίδα: Πολιτική καταστολή και η διάχυση της ιδεολογίας»

  • Τρίτη 18 Μαρτίου 

Άλκης Καποκάκης (Πανεπιστήμιο Κρήτης και ΙΜΣ): «Ναυτική εργασία και πολιτικές πρόνοιας στην Ελλάδα του 19ου αιώνα. Η συγκρότηση και η λειτουργία του Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου (1861-1907)».

  • Τρίτη 1 Απριλίου 

Πέτρος Μηλιώνης  (University of Groningen):«Γεωγραφία, αγροτική καταλληλότητα και ποικιλομορφία στις πολιτισμικές αξίες»

  • Τρίτη 29 Απριλίου 

Θανάσης Σταυρακούδης (Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων): «Η Ελλάδα σε μετάβαση: εσωτερική μετανάστευση και εκλογικές αναμετρήσεις κατά την περίοδο 1952-1981»

  • Τρίτη 6 Μαΐου

Matthias Morys (University of York): «Κεντρικές τράπεζες και η απορρόφηση των διεθνών σοκ (1891-2019)»

  • Τρίτη 20 Μαΐου

Roger Vicquery (Bank of England):«Η άνοδος και η πτώση των διεθνών νομισμάτων στη διάρκεια δύο αιώνων».

Το σεμινάριο φιλοδοξεί να δημιουργήσει έναν κοινό τόπο συνάντησης επιστημόνων με ενδιαφέρον για την οικονομική ιστορία. Είναι ανοιχτό στο κοινό και δεν απευθύνεται μόνο στις κοινότητες των τριών ιδρυμάτων, αλλά και σε οποιονδήποτε ενδιαφέρεται για την οικονομική ιστορία. Προτεραιότητα δίνεται σε νέους ερευνητές και νέες μεθόδους, με έμφαση στη διεπιστημονική συζήτηση και την ανάδειξη νέων ερευνητικών πρωτοβουλιών.

Οι συναντήσεις πραγματοποιούνται στο Μουσείο της Τράπεζας της Ελλάδος, που βρίσκεται στην οδό Αμερικής 3 στην Αθήνα, πάντοτε ημέρα Τρίτη στις 17.00.

Κατ’ εξαίρεση, η πρώτη συνάντηση της ερχόμενης Τρίτης 4 Φεβρουαρίου θα αρχίσει στις 16.30.

Η παρακολούθηση είναι ελεύθερη για το κοινό και δεν απαιτείται δήλωση συμμετοχής.

Σχετικοί σύνδεσμοι:

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Διοργανώθηκε με επιτυχία το διεθνές διαδικτυακό συνέδριο του IFFR

Καταξιωμένοι επαγγελματίες και ακαδημαϊκοί ενημέρωσαν τους συμμετέχοντες σχετικά με τις διεθνείς τάσεις και πρακτικές στους τομείς των εναλλακτικών επενδύσεων (private equity, real estate, κρυπτονομίσματα).
Τράπεζα της Ελλάδος κτίριο
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συνέδριο για το Δημόσιο Χρέος διοργανώνει η Τράπεζα της Ελλάδος

Με τη συμμετοχή κορυφαίων ειδικών από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Οι συνεδρίες κατανέμονται μεταξύ μακροπρόθεσμων ιστορικών προσεγγίσεων και πρόσφατων εμπειριών και προκλήσεων για την άσκηση οικονομικής πολιτικής.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σχηματίστηκε το νέο προεδρείο του ΙΟΒΕ με πρόεδρο τον Ιωάννη Ρέτσο

Ο κ. Ρέτσος αναλαμβάνει καθήκοντα μετά την ολοκλήρωση της θητείας του κ. Παναγιώτη - Αριστείδη (Τάκη) Θωμόπουλου, ο οποίος υπηρέτησε το ΙΟΒΕ από τη θέση του προέδρου τα τελευταία 4 χρόνια.