ΓΔ: 1955.83 -0.74% Τζίρος: 205.99 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Φωτο: Shutterstock

Γιατί «τρέχουν» στην ΕΤΕ, οι κυρώσεις στην Κύπρο και το πάρκινγκ στο Ελληνικό

Κλείνει η χρηματοδότηση από την Εθνική της εξαγοράς της Τέρνα Ενεργειακή, πώς το Ελληνικό έγινε το μεγαλύτερο… πάρκινγκ στην Ευρώπη, η δικαίωση Σκρέκα, οι αναταράξεις στο τουρκικό Χρηματιστήριο και οι αμερικανικές κυρώσεις που ταρακουνούν την Κύπρο.

Σε υπερένταση βρίσκεται η Εθνική Τράπεζα προκειμένου να τελειώνει με το project της χρηματοδότησης της εξαγοράς της Τέρνα Ενεργειακή. Είναι μάλλον αντικρουόμενες οι πληροφορίες για το πότε το project θα περάσει για έγκριση από τα αρμόδια όργανα της τράπεζας -κάποιες πληροφορίες θέλουν το ζήτημα να εξετάζεται την Τετάρτη 17 Μαΐου, κάποιες άλλες ότι εξετάστηκε χθες, ωστόσο είναι βέβαιο ότι το όλο ζήτημα είναι θέμα ημερών. Η στήλη είχε αναφερθεί και την προηγούμενη εβδομάδα στην υπόθεση και την αναμονή έγκρισης από την Εθνική, ενώ στη χρηματοδότηση της μεγάλης εξαγοράς (αν βέβαια δεν υπάρξει καμία ανατροπή της τελευταίας στιγμής) θα έχουν εμπλοκή και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες.

 -- Κάποτε θα ολοκληρωθεί η μεγαλύτερη αστική ανάπλαση της Ευρώπης στο παλιό αεροδρόμιο στο Ελληνικό. Μέχρι τότε, όμως, η άριστη συνεργασία της ελληνικής πολιτείας, του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκου και της αναδόχου Lamda Development δημιούργησε, έστω και για λίγο, ένα από τα μεγαλύτερα… πάρκινγκ της Ευρώπης στον χώρο του παλιού αεροδρομίου. Χθες έγινε μια πολύ μεγάλη προεκλογική συγκέντρωση των φίλων του υπουργού Προστασίας του Πολίτη στο Γκολφ Γλυφάδας και, για να μην επαναληφθούν τα φαινόμενα χαώδους μποτιλιαρίσματος που είχαν καταγράφει σε αντίστοιχη, προηγούμενη συγκέντρωση του υπουργού, είχαν εξαρχής ανοίξει οι πόρτες του αεροδρομίου για να παρκάρουν τα αυτοκίνητα οι φίλοι του. Το όλο σκηνικό ήταν αρκετά παράξενο, με όγκους από χαλίκια και μπάζα στο βάθος, καθώς προχωρούν τα χωματουργικά έργα, τα γνωστά Boeing της παλιάς Ολυμπιακής να μένουν παρκαρισμένα και κάπου στη μέση να παρκάρουν οι φίλοι του υπουργού.

-- Είναι και αυτή μια δικαίωση της πολιτικής της ελληνικής κυβέρνησης για το ρεύμα, σε ευρωπαϊκό επίπεδο: ο εισηγητής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στη σχετική συζήτηση που γίνεται με την Κομισιόν, ο Ισπανός Ευρωβουλευτής, Νίκολας Κασάρες, αντιπροτείνει επί του σχεδίου της Επιτροπής ένα άλλο, που θυμίζει πολύ αυτό που εφαρμόζεται στην Ελλάδα. Λέει ότι θα πρέπει να τεθεί ένα πλαφόν τιμής στα 180 ευρώ και τα κέρδη που θα έχουν οι παραγωγοί ΑΠΕ και πυρηνικής ενέργειας πέρα από αυτό να επιστρέφουν στα κράτη για να επιδοτούνται οι λογαριασμοί των καταναλωτών και, ιδιαίτερα, των ασθενέστερων. Η συζήτηση αυτή έχει πολύ δρόμο ακόμη, βέβαια, και θα ολοκληρωθεί μετά το καλοκαίρι. Σε κάθε περίπτωση, η κατεύθυνση που παίρνει το Ευρωκοινοβούλιο δεν μπορεί παρά να χαροποιεί τον απερχόμενο υπουργό Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα.

-- Οι Τούρκοι ψήφισαν τον Ερντογάν, αλλά οι αγορές έδειξαν αμέσως τη δική τους διάθεση να τον καταψηφίσουν -όπως φάνηκε καθαρά από τη χθεσινή πτώση της λίρας και του Χρηματιστηρίου Κωνσταντινούπολης. Ποιες επιλογές θα έχει ο Ερντογάν αν μείνει μετά και τις 28 Μαΐου στο προεδρικό παλάτι της Άγκυρας; Ο Τίμοθι Ας, ένας από τους αναλυτές που παρακολουθούν συστηματικά την Τουρκία, λέει ότι οι επιλογές του είναι όλες δύσκολες: να αφήσει τη λίρα να συνεχίσει να υποχωρεί, να ανεβάσει τα επιτόκια, να επιβάλει capital controls ή να φέρει συνάλλαγμα από το εξωτερικό. Όμως, είναι αμφίβολο αν θα συνεχίσει να του δίνει δολάρια Πούτιν, ενώ και οι πετρελαϊκές μοναρχίες του Κόλπου πιθανότατα θα απαιτήσουν να επανέλθει σε οικονομικά ορθόδοξες πολιτικές, με αύξηση επιτοκίων και συμφωνία με το ΔΝΤ -το ίδιο ακριβώς απαίτησαν από την Αίγυπτο. Τι θα κάνει, λοιπόν, ο Ερντογάν; Επειδή δεν θέλει να επανέλθει στην οικονομική ορθοδοξία και να κάνει συμφωνία με το ΔΝΤ, ο αναλυτές θεωρεί ότι το πιθανότερο είναι να συνεχίσει την προσπάθειά του να βγάλει πέρα όπως όπως, με ένα συνδυασμό υποτίμησης της λίρας και capital controls, που όμως θα οδηγήσουν σε μόνιμα υψηλό πληθωρισμό. Όλα αυτά, πάντως, είναι ψιλά γράμματα για τους περισσότερους Τούρκους ψηφοφόρους, που όλα δείχνουν ότι ετοιμάζονται να δώσουν άλλη μια θητεία στον Ερντογάν.

-- Σε αναβρασμό είναι η πολιτική και επιχειρηματική κοινότητα της Κύπρου, καθώς μέχρι το τέλος του μήνα αναμένεται να ανακοινωθεί νέα λίστα με φυσικά πρόσωπα και εταιρείες στις οποίες θα επιβληθούν κυρώσεις από ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο, επειδή φέρονται να παρείχαν «διευκολύνσεις» σε Ρώσους. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έρχονται από Κύπρο, η νέα λίστα δεν σχετίζεται με τις επεξηγηματικές λίστες προσώπων που έλαβε ο νέος πρόεδρος της χώρας στις 8 Μαΐου, στα οποία επιβλήθηκαν ήδη κυρώσεις από τον Απρίλιο. Όπως αναφέρει σε ενημέρωση της η ελληνική πρεσβεία στην Λευκωσία, «η προσθήκη και άλλων κυπριακών φυσικών και νομικών προσώπων στις λίστες κυρώσεων αναμένεται να προκαλέσει κλυδωνισμούς στο κυπριακό επιχειρείν με σημαντικές, πιθανότατα, οικονομικές και πολιτικές προεκτάσεις».

-- Και από τα μαύρα σύννεφα την Κύπρου ας περάσουμε στα ευχάριστα της Μεγαλονήσου. Το χαλούμι, το οποίο καταλαμβάνει το διόλου ευκαταφρόνητο 17% στις συνολικές εξαγωγές τις χώρας, πέτυχε το 2022 ρεκόρ εξαγωγών, φτάνοντας σε αξία τα 284,5 εκατ. ευρώ. Η δυναμική συνεχίζεται και το 2023, καθώς τον Ιανουάριο φέτος ήταν αυξημένες κατά περίπου 34% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2022. Τι μας ενδιαφέρει εμάς για το χαλούμι; Μας ενδιαφέρει, καθώς πλέον και ελλαδικές εταιρείες (Όλυμπος, Δωδώνη) παράγουν το διάσημο κυπριακό τυρί.

-- Μένουμε Κύπρο για μία ακόμη εξέλιξη: μετά από 74 χρόνια λειτουργίας, πουλήθηκε η ιστορική εταιρεία αναψυκτικών ΚΕΑΝ. Η εταιρεία είναι και από τους μεγαλύτερους διανομείς στη χώρα, έχοντας στο χαρτοφυλάκιο της και ελληνικά σήματα. όπως τα γιαούρτια και τα παγωτά της Κρι Κρι και τους χαλβάδες Όλυμπος. Αγοραστής η κατασκευαστική BBF (Build Better Future) η οποία τρέχει και στην Ελλάδα 16 οικιστικά projects.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΕΤΕ Κύπρου: Υποχώρηση των κόκκινων δανείων και «άλμα» 143% των κερδών

Στο 1,8% μειώθηκε ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων, ενώ οι νέες χορηγήσεις έφτασαν τα 625 εκατ. ευρώ, και ο Δείκτης Κεφαλαιακής Επάρκειας (Common Equity Tier 1) ανήλθε στα επίπεδα του 22,6% για την Εθνική Τράπεζα Ελλάδος (Κύπρου).
Kostas Xatzidakis, Kostas Chatzidakis
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η Εθνική και η Κύπρος, η προειδοποίηση Χατζηδάκη και το παράδοξο στη Viohalco

Γιατί φαίνεται «χλωμό» ένα deal Εθνικής - Τρ. Κύπρου, ο Χατζηδάκης και ο κίνδυνος ακυβερνησίας, η χαμηλή αποτίμηση της Viohalco, η καλοκαιρία ρίχνει την τιμή του ρεύματος και γιατί η ΕΚΤ δεν κάνει πίσω για το ψηφιακό ευρώ.
Κυριάκος Μητσοτάκης υπουργικό
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η γκρίνια στην Εθνική, οι κύκλοι αποσταθεροποίησης και ο ανασχηματισμός

Οι μέτοχοι θέλουν να ξέρουν τι θα κάνει η ΕΤΕ με το πλεόνασμα κεφαλαίων, ο Μητσοτάκης βλέπει σχέδιο αποσταθεροποίησης και έχει έτοιμο ανασχηματισμό, οι τίτλοι τέλους της ΤΕΝΕΡΓ στο ΧΑ και τα τρία νομοσχέδια Σκυλακάκη.
Stocks, Markets, Xrimatistirio, Agores
MARKET MAKER

Ο «αδαής» πωλητής στην Ελλάκτωρ, το ριμπάουντ της ΕΤΕ και η σκυτάλη στο METLEN

Η νέα μικρή άνοδος του ΓΔ, η ορμή της Εθνικής και το business plan, ο πωλητής των 300.000 μετοχών της Ελλάκτωρ που... βγάζει μάτι, η αγορά προεξοφλεί το deal της ΤΕΝΕΡΓ και το ΜΥΤΙΛ δίνει τη θέση του στο ταμπλό στο METLEN.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το «λίπος» της Εθνικής, πλουσιότερος ο Mr. Jumbo και το deal της Τέρνα Ενεργειακή

Γιατί ενθουσίασε τους ξένους η Εθνική, οι τελευταίες κινήσεις για το deal της Τέρνα Ενεργειακή, τα 55 εκατ. που συγκέντρωσε ο Απ. Βακάκης, τα δύσκολα για τον προϋπολογισμό και η ενεργειακή διασύνδεση με την Κύπρο.