Με ένα μικρό παράπονο παρακολουθούν πολλοί της παρέας των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ που κυβέρνησε την Ελλάδα το 2015 τη μεγάλη «οικονομική επανάσταση» του προέδρου Τραμπ.
Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ υλοποιεί χωρίς υπερβολή τις φαντασιώσεις του Αλέξη Τσίπρα ότι «εμείς θα βαράμε το νταούλι και οι αγορές θα χορεύουν» και του πατριώτη Πάνου Καμμένου, «θα τα κάνουμε Κούγκι», προκαλώντας ανατριχίλα στους ΣΥΡΙΖΑίους, που τότε ονειρεύονταν την ρήξη και την ανατροπή.
Δεν είναι άδικη η πικρία των ΣΥΡΙΖΑίων διότι οι ομοιότητες είναι πολλές. Ο πρόεδρος Τραμπ και η παρέα του διακατέχονται από τον ίδιο ΣΥΡΙΖΑϊκό μεσσιανισμό, ότι μόνο αυτοί θα σώσουν τη χώρα. Την ίδια απόλυτη βεβαιότητα ότι έχουν 100% δίκιο σε όλα και ότι τα σχέδιά τους είναι ανίκητα.
Και εδώ τελειώνουν οι ομοιότητες και περνάμε στη μεγάλη διαφορά.
Σε αντίθεση με τους ΣΥΡΙΖΑίους, ο Τραμπ, διοικώντας τις ΗΠΑ, έχει τη δύναμη να βαράει το νταούλι και να χορεύουν οι αγορές και να επιμένει ότι αυτός έχει δίκιο και άδικο όλοι οι άλλοι.
Το πού θα οδηγήσει αυτή η κατάχρηση της δύναμης των ΗΠΑ από τον νυν πρόεδρο και ποιες θα είναι οι μακροχρόνιες επιπτώσεις για τις ΗΠΑ και τον υπόλοιπο κόσμο μένει να το δούμε. Πάντως, όλα δείχνουν ότι θα έχουμε ένα μακρύ και δύσκολο «χειμώνα».
Ας ελπίσουμε τουλάχιστον ότι η περιπέτεια Τραμπ θα ολοκληρωθεί με μια ακόμα ΣΥΡΙΖΑϊκή ομοιότητα: τον Ντόναλντ Τραμπ στα αμφιθέατρα του Χάρβαρντ, μετά την αναμέτρησή του με την πραγματικότητα, να παρουσιάζει στους φοιτητές τις σκέψεις του για τον κόσμο και τις διεθνείς σχέσεις, ακριβώς όπως ο δικός μας Αλέξης Τσίπρας μεταλαμπαδεύει τις εμπειρίες του στους φοιτητές του φημισμένου αμερικανικού πανεπιστημίου.
Και αν κρίνουμε απο τη χθεσινή στροφή Τραμπ στο μέτωπο των δασμών, οι ΣΥΡΙΖΑιοι made in USA ξέρουν καλά και την τέχνη της kolotoumpa.
«Χτύπημα« 20 εκατ. στη Fourlis από τους χάκερ
Μεγάλη ήταν τελικά η ζημιά για τη Fourlis από την κυβερνοεπίθεση που δέχτηκε πέρυσι. Γύρω στα 20 εκατ. ευρώ ήταν οι χαμένες πωλήσεις από την επίθεση από χάκερ που δέχτηκε ο όμιλος στις 27 Νοεμβρίου 2024, δύο ημέρες πριν από την Black Friday, δηλαδή σε μία περίοδο με μεγάλη καταναλωτική ζήτηση.
Όπως αποκάλυψε χθες ο πρόεδρος του ομίλου, κ. Βασ. Φουρλής κατά την παρουσίαση των ετήσιων αποτελεσμάτων της εταιρείας στην Ένωση Θεσμικών, η κυβερνοεπίθεση κόστισε πωλήσεις 15 εκατ. το 2024 και περίπου 5 εκατ. τον Ιανουάριο του 2025. Ο όμιλος έκανε επενδύσεις περίπου 1 εκατ. ευρώ, προκειμένου να θωρακιστεί σε μελλοντικές επιθέσεις.
Η συγκεκριμένη επένδυση έβγαλε ήδη τα λεφτά της, καθώς έχουν αποτραπεί και άλλες παρόμοιες επιθέσεις. Επίσης, όπως είπε ο κ. Φουρλής, μετά την επίθεση ήταν αρκετοί οι επιχειρηματίες που τον πλησίασαν και του εκμυστηρεύτηκαν και τη δική τους δυσάρεστη εμπειρία από παρόμοιες κυβερνοεπιθέσεις.
Ο Πιερρακάκης και οι παροχές
Βομβαρδίστηκε από ερωτήσεις χθες, στο Φόρουμ των Δελφών ο Κυριάκος Πιερρακάκης για το μεγάλο πλεόνασμα της χώρας και πώς θα αξιοποιηθεί για παροχές και ελαφρύνσεις.
Αναμενόμενο ήταν να μην ανοίξει τα χαρτιά του ο νέος υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Όπως είπε χαρακτηριστικά, απαντήσεις σε τέτοια θέματα δίνονται σε άλλη πόλη, τη Θεσσαλονίκη και όχι στους Δελφούς, και από άλλον... Κυριάκο, τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Παρ' όλα αυτά, έκανε μια παρατήρηση που οδηγεί σε αρκετά συμπεράσματα. Μίλησε για τη σοφία των ευρωπαϊκών δημοσιονομικών κανόνων, όπου υπάρχει ένα συμφωνημένο πλαίσιο για τις δαπάνες το οποίο μένει σταθερό. Οι δαπάνες μένουν σταθερές, ανεξάρτητα από το ύψος του πλεονάσματος, όπως τόνισε.
Δείχνοντας στην κατεύθυνση του σταθερού ορίου δαπανών, ο κ. Πιερρακάκης άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση δεν προσανατολίζεται σε παροχές που θα μπορούσαν να ξεφύγουν πάνω από αυτό το όριο. Άλλωστε, επανέλαβε ότι δεν υπάρχουν λεφτά, 8 δισ. ευρώ, για 13ο - 14ο μισθό και σύνταξη σε δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους.
Όσο για τις αυξήσεις μισθών στους στρατιωτικούς, ξεκαθάρισε ότι είναι ειδική περίπτωση γιατί χρηματοδοτήθηκαν από τις περικοπές που έχουν ήδη γίνει στο υπουργείο Άμυνας.
Τι μένει λοιπόν; Προφανώς, αν δεν μπορεί να γίνουν πολλά στο σκέλος των δαπανών, μπορούν να γίνουν στο σκέλος των εσόδων, δηλαδή στους φόρους. Ο κ. Πιερρακάκης δεν διευκρίνισε περισσότερα, αλλά δεν διέψευσε και αυτό που έχει πει ο προκάτοχός του, Κωστής Χατζηδάκης, ότι θα πρέπει να στηριχθεί ο συνεπής φορολογούμενος της μεσαίας τάξης.
Και όχι μόνο αυτό: ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών συμφώνησε ότι ένα μέρος του αυξημένου πλεονάσματος θα πρέπει να διατεθεί για τη μείωση του χρέους. Τα υπόλοιπα... στη Θεσσαλονίκη.
Η αισιοδοξία Γεραπετρίτη και... οι αστερίσκοι
Το καλώδιο Ελλάδας-Κύπρου είναι ένα έργο που προστατεύεται από το διεθνές δίκαιο και δεν απαιτεί την άδεια της Τουρκίας, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης χθες, μιλώντας στο πλαίσιο του Delphi Economic Forum X.
Ερωτηθείς αν αναμένεται ένας θερμός Απρίλιος με αφορμή το καλώδιο, ο κ. Γεραπετρίτης απάντησε: «Αντιλαμβάνομαι ότι όταν όλα μπλέκουν σε μία γεωπολιτική χοάνη, το μείγμα είναι εξαιρετικά θερμό στην κοινή γνώμη. Αλλά ο διάλογος μέχρι στιγμής έχει παράγει σημαντικά αποτελέσματα», είπε, αναφερόμενος στη σημαντική μείωση των μεταναστευτικών ροών, τον μηδενισμό των παραβιάσεων, αλλά και το καλύτερο διμερές εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών.
«Υπάρχουν πάντα εντάσεις. Η γεωγραφία, αντί να μας ενώνει μας διχάζει», τόνισε και πρόσθεσε: «Αντιμετωπίζουμε τα πάντα με ψυχραιμία. Το καλώδιο είναι ένα έργο που έχει εν μέρει χρηματοδοτηθεί από την ΕΕ και εντάσσεται στα κοινού ενδιαφέροντος. Πρόθεσή μας είναι να συνεχιστεί κανονικά η έρευνα και η πόντιση του καλωδίου».
«Το συγκεκριμένο έργο έχει πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά […],. Ολόκληρη η Μεσόγειος είναι σπαρμένη από καλώδια. Το έργο δεν μπορεί να παρεμποδιστεί από το διεθνές δίκαιο», προσθέτει ο ίδιος.
Σε όλα αυτά, βέβαια, υπάρχουν δύο «αστερίσκοι»: ο ένας είναι ότι η Τουρκία δεν διαβάζει το διεθνές δίκαιο όπως εμείς ή ο υπόλοιπος κόσμος, ο δεύτερος ότι ο Ερντογάν αισθάνεται πολύ ισχυρός αυτή την εποχή και δείχνει έτοιμος ακόμη και για παράτολμες κινήσεις. Να δούμε, λοιπόν, πότε θα εκδοθεί η NAVTEX για τις έρευνες για το καλώδιο και τι ακριβώς θα ακολουθήσει.
Μαραθώνιος για το Ταμείο Ανάκαμψης
Η Ελλάδα είναι 8η μεταξύ των χωρών της ΕΕ στην απορροφητικότητα κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης με ποσοστό 51% ή 18,2 δισ. ευρώ επί συνολικού ποσού 36 δισ. ευρώ. Τον Μάιο θα ακολουθήσει αίτημα για επιπλέον ποσό 3,6 δισ. ευρώ.
Η τριανδρία από τους Νίκο Παπαθανάση, αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Οικονομίας, Γιώργο Ζερβό, Γενικό Γραμματέα κοινοτικών προγραμμάτων και Ορέστη Καβαλάκη, διοικητή του Ταμείου Ανάκαμψης έχει ρίξει το βάρος στην επιτάχυνση των έργων και εκ των πραγμάτων προχωρεί και σε ανασχεδιασμό των προγραμμάτων δίνοντας προτεραιότητα σε αυτά που είναι πιο ώριμα.
Σε πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες ελπίζουν ότι θα δοθεί παράταση ενός έτους μετά το 2026 που λήγει η διάρκεια του Ταμείου, όχι μόνο για να ολοκληρωθούν τα προγράμματα που τρέχουν αλλά και για να επαναδιατεθούν τα αδιάθετα κονδύλια.
Όσο και αν είναι παράξενο, υπάρχουν χώρες που σνομπάρουν τους πόρους του Ταμείου, είτε γιατί δεν θέλουν να μπλέξουν με την ευρω-γραφειοκρατία, είτε γιατί οι τράπεζές τους έχουν χαμηλά επιτόκια ή και για τα δύο μαζί, με αποτέλεσμα να λιμνάζουν τα ποσά που τους αναλογούν.
Έτσι, υπάρχουν προσδοκίες από την Ελλάδα και τις άλλες χώρες με υψηλή απορροφητικότητα για να διεκδικήσουν το 2027 και νέα κεφάλαια. Ενώ, όμως στην απορρόφηση ξεχωρίζουμε, στη συμμόρφωση με τα προαπαιτούμενα δεν πάμε καλά. Έχουμε ικανοποιήσει μόνο το 25% και πρέπει να κάνουμε ακόμα μεγαλύτερη προσπάθεια. Τα δύο σοβαρά προαπαιτούμενα στα οποία έχουμε μείνει πίσω είναι η ολοκλήρωση του Κτηματολογίου και η ψηφιοποίηση της Δικαιοσύνης.
Bailout αγροτών εξετάζει ο Τραμπ
Την πρόθεση της αμερικανικής κυβέρνησης να εξετάσει το ενδεχόμενο οικονομικής ενίσχυσης προς τους Αμερικανούς αγρότες γνωστοποίησε η υπουργός Γεωργίας, Μπρουκ Ρόλινς, με φόντο την κλιμάκωση της εμπορικής διαμάχης μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Κίνας.
Όπως δήλωσε σε συνέντευξή της στο Bloomberg News, «όλα είναι στο τραπέζι», ενώ πρόσθεσε πως η κυβέρνηση βρίσκεται σε φάση αξιολόγησης των δεδομένων, τονίζοντας την αβεβαιότητα που επικρατεί αναφορικά με τις επόμενες κινήσεις.
Η δήλωση της Ρόλινς έρχεται λίγο μετά την ανακοίνωση του Πεκίνου για την αύξηση των δασμών σε όλα τα αμερικανικά προϊόντα στο 84%, σε απάντηση στην πρόσφατη απόφαση του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αυξήσει τους δασμούς στις κινεζικές εισαγωγές στο 104%.
Σημειώνεται ότι κατά την προηγούμενη εμπορική σύγκρουση με την Κίνα, η κυβέρνηση Τραμπ είχε ενεργοποιήσει την Commodity Credit Corporation, προσφέροντας 28 δισεκατομμύρια δολάρια σε ενισχύσεις για τη στήριξη των αγροτών. Ο συγκεκριμένος κρατικός φορέας δημιουργήθηκε με στόχο την ενίσχυση του εισοδήματος και της αγροτικής παραγωγής.
Παρά την εξέταση νέων μέτρων στήριξης, η υπουργός ξεκαθάρισε ότι δεν έχει ληφθεί καμία τελική απόφαση για ενδεχόμενη επέκταση της οικονομικής βοήθειας.
«Ο στόχος είναι να μη χρειαστεί να φτάσουμε σε αυτό το σημείο. Ευελπιστούμε πως οι αλλαγές και η προσαρμογή της οικονομίας θα οδηγήσουν σε μια περίοδο άνευ προηγουμένου ευημερίας για όλους τους Αμερικανούς, ιδιαίτερα για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους μας», δήλωσε χαρακτηριστικά η Ρόλινς.
Οι σχετικές συζητήσεις υπογραμμίζουν την ανησυχία της κυβέρνησης για τις πιθανές επιπτώσεις του εμπορικού πολέμου στον αγροτικό τομέα, ο οποίος αποτελεί κρίσιμη εκλογική βάση για τον Τραμπ και το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα.
Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.