Μετά τις 15 Ιανουαρίου ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει το πρόσωπο που θα προτείνει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Η ονοματολογία το τελευταίο διάστημα δίνει και παίρνει χωρίς βεβαίως κανείς να γνωρίζει ποιος θα είναι τελικά ο εκλεκτός ή η εκλεκτή για το ύπατο αξίωμα. Υπάρχουν φαβορί και αουτσάιντερ. Η τελική επιλογή είναι του πρωθυπουργού ο οποίος θα πρέπει με την απόφασή του να ικανοποιήσει το κόμμα του, την αντιπολίτευση αλλά και να προτείνει ένα πρόσωπο που θα μπορεί να σταθεί απέναντι σε ομολόγους του με εκτελεστικές αρμοδιότητες και μέσα σε ένα ταραγμένο γεωπολιτικά τοπίο.
-- Η στήλη είναι σε θέση να γνωρίζει ότι ο πρωθυπουργός αρχικώς είχε μια προτίμηση: Τον Λουκά Παπαδήμο. Τον «Ντράγκι» της Ελλάδας. Τον τεχνοκράτη πρωθυπουργό που το 2011-2012 συνέβαλε τα μέγιστα ώστε η χώρα να σταθεί όρθια, με πλούσιο βιογραφικό και με επιτυχία και στις άλλες θέσεις ευθύνης που υπηρέτησε, όπως διοικητής της ΤτΕ και αντιπρόεδρος της ΕΚΤ. Η υποψηφιότητα αυτή μάλλον δεν θα περπατήσει. Ίσως επειδή είναι τραπεζίτης, ίσως λόγω ηλικίας (78 ετών), ίσως επειδή δεν είναι πολιτικός. Εν αναμονή λοιπόν των εξελίξεων, με τους περισσότερους να ποντάρουν στην επιλογή του Ευάγγελου Βενιζέλου.
Προς το ΥΠΕΞ ο Κ. Χατζηδάκης
Και μιας και πιάσαμε τα πολιτικά να πούμε ότι στον επόμενο ανασχηματισμό -όποτε αυτός γίνει αν και οι πληροφορίες λένε ότι δεν θα αργήσει- - ο νυν υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης ακούγεται ότι θα αναβαθμιστεί, καθώς προαλείφεται για υπουργός Εξωτερικών. Η κίνηση αυτή του πρωθυπουργού έχει διπλή σημασία, καθώς στο Μαξίμου θα επιστρέψει ο νυν υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης.
Ο Μητσοτάκης στη Σ. Αραβία
Την υψηλή διπλωματία στον αραβικό κόσμο συνεχίζει σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Μετά την επίσκεψη στην Αίγυπτο, μεταβαίνει σήμερα στην Αλ Ούλα της Σαουδικής Αραβίας, όπου θα έχει συνάντηση με τον Πρίγκιπα Διάδοχο, Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, ενώ στη συνέχεια θα διεξαχθεί πρώτη συνεδρίαση του Ανωτάτου Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας των δύο χωρών. Στόχος της κυβέρνησης είναι μια πολυεπίπεδη συνεργασία με τη Σαουδική Αραβία, γι' αυτό και τον πρωθυπουργό θα συνοδεύει μεγάλη ομάδα υπουργών. Ειδικότερα, στη συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας θα μετάσχουν οι υπουργοί Εξωτερικών, Άμυνας, Ανάπτυξης, Ενέργειας, Τουρισμού, Πολιτισμού, οι υφυπουργοί Εξωτερικών και ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού.
-- Σημειώνουμε ότι εδώ και αρκετό καιρό η συνεργασία Ελλάδας - Σαουδικής Αραβίας έχει αναβαθμιστεί, μετά την απόφαση της κυβέρνησης να διαθέσει πυραυλικό σύστημα Patriot για την προστασία της Σ. Αραβίας από επιθέσεις των Χούθι. Αυτή η συμφωνία έληγε τον περασμένο Νοέμβριο, αλλά ανανεώθηκε για ένα χρόνο ακόμη.
Η εξαγορά της ICAP και η «αναβάθμιση» των τραπεζών
Μπορεί αρκετοί να γκρινιάζουν για τον αφελληνισμό των ελληνικών εταιρειών ωστόσο η σύνδεση τους με ισχυρούς πολυεθνικούς ομίλους έχει ευρύτερα και μεγάλα οφέλη για την εγχώρια οικονομία. Ένα καλό παράδειγμα είναι η περίπτωση της ICAP, η οποία τον Δεκέμβριο του 2021 πέρασε στον έλεγχο του ιταλικού πολυεθνικού ομίλου CLIF ενός από τα μεγαλύτερα Γραφεία Πίστης και Επιχειρηματικής Πληροφόρησης στην Ευρώπη, πιστοποιημένη από την European Securities and Markets Authority (ESMA) και την ΕΚΤ. Την περασμένη χρονιά η ICAP, ICAP CLIF πλέον, πιστοποιήθηκε από την ESMA ως Credit Rating Agency και αναγνωρίζεται από την Τράπεζα της Ελλάδος ως Εξωτερικός Οργανισμός Πιστοληπτικής Αξιολόγησης, αναβάθμιση που είχε μια εξαιρετικά θετική επίδραση στις εγχώριες τράπεζες. Πλέον οι αξιολογήσεις της ICAP CRIF αναγνωρίζονται από την ΕΚΤ και δάνεια των εγχωρίων τραπεζών που είχαν αξιολόγηση "AAA" σταθμίζονται με χαμηλότερους συντελεστές κινδύνου, απελευθερώνοντας κεφάλαια για τις τράπεζες. Ήδη στο τρίτο τρίμηνο ένα σημαντικό μέρος της αύξησης της κεφαλαιακής επάρκειας της Eurobank κατά 260 μονάδες βάσης οφείλεται στην απελευθέρωση κεφαλαίου από την ευνοϊκότερη εποπτική αντιμετώπιση των δανείων που έφεραν την αξιολόγηση της ICAP CRIF. Αυτό ισχύει και για τις άλλες εγχώριες τράπεζες οι οποίες όμως θα κατανείμουν σε περισσότερα τρίμηνα τη θετική επίδραση. Αν η ICAP είχε παραμείνει μια ελληνική τοπική εταιρεία δεν θα είχε φτάσει στο επίπεδο να γίνει αποδεκτή από την ΕΚΤ ως credit rating agency.
-- Τώρα γιατί στην Ελλάδα δεν έχουμε καταφέρει να φτιάξουμε πολλές διεθνείς εταιρείες, ώστε μια ICAP να εξαγοράζει μια CRIF είναι μια άλλη ιστορία.
Η δημόσια διοίκηση και το τροχαίο στην Κρήτη
Και μια και που αναφερθήκαμε σε γκρίνια να πούμε ότι η δημόσια διοίκηση και η κυβέρνηση έδωσαν μια πολύ καλή απάντηση σε όλους όσους γκρινιάζουν ότι το δεν κράτος δεν δουλεύει και μεταρρυθμίσεις δε γίνονται και τα λοιπά. Τρεις ημέρες μετά το θανατηφόρο τροχαίο στη Σούδα της Κρήτης που προκάλεσε οδηγός που βρίσκονταν υπό την επήρεια αλκοόλ, δεν έχουν δημοσιοποιηθεί τα στοιχεία του, κάτι που δείχνει ότι ο νόμος για την τήρηση των προσωπικών στοιχείων των κατηγορούμενων για εγκληματικές πράξεις δουλεύει και το ελληνικό κράτος είναι ικανότατο και αποτελεσματικότατο στον να τον εφαρμόσει. Το κράτος δουλεύει, εν ολίγοις. Μάθαμε μόνο ότι ο θύτης είναι 45χρονος, επιχειρηματίας και ότι οδηγούσε Porsche.
-- Το τροχαίο στη Σούδα που προκάλεσε τον θάνατο ενός νέου ανθρώπου 22 ετών είναι εμποτισμένο «Ελλάδα»: Ο 45χρονος που προκάλεσε το ατύχημα εντοπίστηκε λίγο νωρίτερα και υποβλήθηκε σε αλκοτέστ, όπου βρέθηκε ότι οδηγούσε υπό την επήρεια αλκοόλ. Εντοπίστηκε όχι από κάμερα ελέγχου της κυκλοφορίας ούτε από αστυνομικούς, αλλά μετά από καταγγελίες πολιτών που τηλεφώνησαν στο 100 αναφέροντας ότι ένας οδηγός (ο 45χρονος…) οδηγεί επικίνδυνα. Το πιο καλό όμως είναι ότι οδηγούσε χωρίς δίπλωμα, καθώς του είχε αφαιρεθεί πριν λίγους μήνες επειδή είχε εντοπιστεί να οδηγεί μεθυσμένος! Και τι έγινε; Αντί να των πάνε πισθάγκωνα δεμένο στο τμήμα, οι αστυνομικοί του έκοψαν μια κλήση και τον άφησαν, επιτρέποντας να πάρει το αυτοκίνητο του 45χρονου ένας φίλος του. Και λίγο παρακάτω ο 45χρονος ξαναπήρε το τιμόνι και λίγο μετά συγκρούστηκε μετωπικά με άλλο αυτοκίνητο, προκαλώντας το θάνατο του 22χρονου.
Εποπτικός «πονοκέφαλος» για τις τράπεζες
Ένα νέο «πονοκέφαλο» εποπτικού χαρακτήρα έχουν οι τραπεζίτες της Ευρωζώνης. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, όπως αποκάλυψε το Bloomberg, εξετάζει αν θα πρέπει να «σφίξει» το μοντέλο, με βάση το οποίο υπολογίζει τον πιστωτικό κίνδυνο των τραπεζών, κάτι που ευθέως επηρεάζει βέβαια και τους υπολογισμούς για τα κεφάλαια. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η ΕΚΤ εξετάζει να πάρει ως βάση υπολογισμού τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια της περιόδου 2008 - 2018, δηλαδή μια πολύ κακή περίοδο, ιδιαίτερα για τις τράπεζες του Νότου, καθώς τότε τα «κόκκινα» δάνεια είχαν βρεθεί σε ιστορικά υψηλά ποσοστά. Αν γίνουν οι υπολογισμού του ρίσκου με βάση αυτή την περίοδο, πιθανότατα πολλές τράπεζες θα υποχρεωθούν να εμφανίσουν μειωμένα κεφάλαια, σχηματίζοντας περισσότερες προβλέψεις για τον πιστωτικό κίνδυνο. Προς το παρόν, οι αποφάσεις του Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) δεν έχουν οριστικοποιηθεί και στο παρασκήνιο ασκούνται πιέσεις από τις τράπεζες για να λαμβάνονται υπόψη τα στοιχεία των τελευταίων ετών, που είναι πολύ βελτιωμένα.
-- Τι σημαίνουν όλα αυτά για τις ελληνικές τράπεζες; Σίγουρα μια τέτοια αλλαγή στο μοντέλο προσδιορισμού του κινδύνου θα τις επηρέαζε πολύ περισσότερο από κάθε άλλο τραπεζικό σύστημα της ευρωζώνης, καθώς στη διάρκεια της περιόδου 2008 - 2018 ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων είχε πλησιάσει στην Ελλάδα το 50%. Είναι πολύ νωρίς να συζητήσει κανείς για πιθανές επιδράσεις στα κεφάλαια και τη μερισματική πολιτική, αλλά σίγουρα η όλη συζήτηση δεν είναι καθόλου ευχάριστη.
Η Ρωσοελβετίδα που πολιορκεί τον ΟΛΘ
Θετική για την ελληνική οικονομία η κίνηση της πάμπλουτης Ρωσοελβετίδας, Μαργκαρίτα Ολέγκοβνα Λουί Ντρέιφους να υποβάλει δημόσια προσφορά για το 21% του ΟΛΘ, δηλαδή το ποσοστό που αντιστοιχεί στο free float της εταιρείας με αντίτιμο 27 ευρώ ανά μετοχή, δίνοντας ένα ικανοποιητικό premium για έναν τίτλο που γενικώς δεν φημίζεται για την υψηλή συναλλακτική του δραστηριότητα. Βασικός μέτοχος του ΟΛΠ είναι η οικογένεια Σαββίδη με 72%, ενώ 7% κατέχει και το ΤΑΙΠΕΔ.
-- Το κίνητρο για την Ολέγκνοβα είναι εμφανές, αφού θα αποκτήσει ποσοστό σε μια σημαντική υποδομή με συνέργειες στις μεταφορές των αγροτικών προϊόντων του ομίλου της. Το ερώτημα είναι αν θα περιοριστεί σε αυτό το ποσοστό ή υπάρχει συμφωνία με το το βασικό μέτοχο για ενίσχυση του ποσοστού. Το σίγουρο είναι ότι ξαφνικά ο όμιλος Σαββίδη απέκτησε έναν ισχυρό σύμμαχο που θα συνδράμει ώστε να ολοκληρωθεί το υποχρεωτικό επενδυτικό πρόγραμμα του ΟΛΘ το οποίο όπως είναι γνωστό έχει καθυστερήσει σημαντικά σε σχέση με το αρχικό χρονοδιάγραμμα.
Πωλητήριο στη Ζενίθ
Μετά την εξαγορά του 100% της Elpedison από την Helleniq Energy, συνεχίζονται τα σενάρια εξαγορών στην αγορά λιανικής της ηλεκτρικής ενέργειας, με τη Ζενίθ να μπαίνει στο προσκήνιο. Τις τελευταίες ημέρες ακούγεται στην αγορά ότι ο μοναδικός μέτοχος της εταιρείας, η ιταλική Eni, έχει βάλει πωλητήριο. Με μερίδιο αγοράς στην χαμηλή τάση που βρίσκεται στο 4%, ένα ενδεχόμενο ντιλ της Ζενίθ δεν θα σηματοδοτήσει μεγάλες αλλαγές στις ισορροπίες της αγοράς. Ωστόσο, οι σημερινές συνθήκες επιβάλλουν την ένωση δυνάμεων μεταξύ των προμηθευτών σε μια αγορά που ωριμάζει. Αν κρίνουμε από τον χρόνο που πήρε στην Helleniq Energy να κλείσει την συμφωνία με την Elpedison, δεν αναμένεται να έχουμε άμεσα κάποιο νέο για τη Ζενίθ.
Η πίεση στη Βρετανία και τα γεωπολιτικά
Μπορεί την αφορμή για την επίθεση που εκδηλώνουν οι αγορές στα βρετανικά ομόλογα και τη στερλίνα να τη δίνει η οικονομία και η κακή δημοσιονομική κατάσταση της χώρας, ωστόσο κάποιοι πιο υποψιασμένοι βλέπουν περισσότερο τα γεωπολιτικά παρά τα οικονομικά ως την πραγματική αιτία των πιέσεων. Τουτέστιν, το επιχειρούμενο άνοιγμα του Ηνωμένου Βασιλείου προς την Κίνα, προσέγγιση για την οποία επικρίνεται ιδιαίτερα η υπ. Οικονομικών, Ρέιτσελ Ριβς η οποία ταξίδεψε στην Κίνα υποστηρίζοντας ότι μια μακροπρόθεσμη σχέση με την Κίνα θα είναι προς το εθνικό συμφέρον της Βρετανίας.
«Βουλιάζει» η δημοτικότητα του Μακρόν
Στο χαμηλότερο επίπεδο έξι ετών υποχωρεί η δημοτικότητα του Γάλλου προέδρου Εμ. Μακρόν, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Ipsos για λογαριασμό της εφημερίδας «La Tribune Dimanche». Η δημοτικότητα του πρόεδρου της Γαλλίας διαμορφώνεται στο 20%, δηλαδή στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2018, έχοντας υποχωρήσει σημαντικά ακόμη και πριν προκηρύξει πρόωρες εκλογές τον περασμένο Ιούνιο. Σε ανάλογα επίπεδα, στο 20%, βρίσκεται και η δημοτικότητα του νέου πρωθυπουργού της Γαλλίας, Φρανσουά Μπαϊρού, ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντά του τον Δεκέμβριο και καλείται να βρει λύσεις σε «καυτά» δημοσιονομικά και όχι μόνο προβλήματα της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας της ευρωζώνης.
Χάνει τους τουριστικούς της στόχους η Κίνα
Η μεγάλη χαλάρωση των όρων για έκδοση βίζας που πραγματοποιήθηκε το 2024 από τις κινεζικές αρχές, δεν φαίνεται τελικά να έχει αποτέλεσμα. Στόχος της χώρας ήταν να την επισκεφθούν εκατοντάδες εκατ. ξένοι τουρίστες, αλλά τελικά κατέφθασαν πολύ λιγότεροι από τις εκτιμήσεις. Οι τουρίστες από ΗΠΑ και Δυτική Ευρώπη σχεδόν έχουν γυρίσει την πλάτη στην Κίνα, ενώ αποτελεί πιο αγαπημένο προορισμό από τους τουρίστες που προέρχονται από ασιατικές χώρες. Οι ξένοι τουρίστες έφθασαν στα 23 εκατ. το εννεάμηνο του 2024, σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία, μακρυά από τον στόχο. Πάντως είναι σχεδόν διπλάσιοι σε σύγκριση με τον αντίστοιχο αριθμό το 2023 αλλά απέχει κατά 63% σε σύγκριση με το 2019, δηλαδή πριν από την περίοδο της πανδημίας.
Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.