ΓΔ: 1985.52 0.18% Τζίρος: 198.73 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Ομαδική καινοτομία εργασίας
Σύγχρονη ομάδα εργαζομένων συζητά νέες ιδέες και καινοτομίες σε επαγγελματικό περιβάλλον.

Διεθνή διάσταση αποκτά η ελληνική νεοφυής επιχειρηματικότητα

Σε μια εποχή ταχεών οικονομικών και τεχνολογικών αλλαγών, η νεοφυής επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα αναπτύσσεται δυναμικά, διακρίνεται διεθνώς και δίνει νέο κύρος στη χώρα εκτός συνόρων.

Σε μια περίοδο όπου η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται υπό διαρκή μεταμόρφωση και οι νέες τεχνολογίες αναδιαμορφώνουν τον τρόπο που ζούμε και εργαζόμαστε, η νεοφυής επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα παρουσιάζει σημαντική δυναμική.

Πλέον, δεν αποτελεί μια απόπειρα λίγων τολμηρών, αλλά έχει εξελιχθεί σε ένα ενεργό κύτταρο της κοινωνίας, στο οποίο συναντιούνται μαθητές, φοιτητές, νέοι επιστήμονες και ομάδες με κοινό όραμα. Μέσα σ’ αυτό το ελληνικό οικοσύστημα καινοτομίας, η σταθερή ανάπτυξη και η ενίσχυση από θεσμούς, διαγωνισμούς και χρηματοδοτικές πρωτοβουλίες οδηγούν σε νέα, διεθνώς αναγνωρισμένα εγχειρήματα.

Τις τελευταίες εβδομάδες, πέντε εμβληματικές πρωτοβουλίες - από το καθιερωμένο NBG Business Seeds και τη ζωηρή πλατφόρμα του EnvolveXL, μέχρι τον πανευρωπαϊκό διαγωνισμό Gen-E στην Αθήνα, τη δράση του ΕΚΠΑ που γεφυρώνει την έρευνα με την αγορά και τη νέα φάση του Scale Up by Endeavor Greece - αναδεικνύουν μια κοινή κατεύθυνση: τη συστηματική ενίσχυση της επόμενης γενιάς επιχειρηματιών. Πρόκειται για μια γενιά που δεν αρκείται στο ρόλο του παρατηρητή, αλλά διαμορφώνει τις εξελίξεις, δημιουργώντας αυτόνομα τη θέση της στον διεθνή επιχειρηματικό χάρτη.

NBG Business Seeds: Ο μακροβιότερος διαγωνισμός καινοτομίας στην Ελλάδα

Ξεκίνησε το 2010, σε μια ιδιαίτερα απαιτητική συγκυρία για την ελληνική οικονομία. Πλέον, ο Διαγωνισμός Καινοτομίας και Τεχνολογίας των NBG Business Seeds της Εθνικής Τράπεζας καθιερώνεται ως ο μακροβιότερος θεσμός του είδους στην Ελλάδα, επικεντρώνοντας στη Χρηματοοικονομική Τεχνολογία (Fintech), τη Ψηφιακή Επιχειρηματικότητα, τις Προηγμένες Τεχνολογίες & AI και το Περιβάλλον/Κλιματική Αλλαγή, Κοινωνία & Διακυβέρνηση (ESG).

Έχοντας συγκεντρώσει πάνω από 9.000 συμμετοχές και 150 βραβευμένες ομάδες, ο διαγωνισμός λειτουργεί ως σημείο αναφοράς για την ελληνική επιχειρηματική και τεχνολογική κοινότητα. Η φετινή διοργάνωση ανέδειξε projects αιχμής στους τομείς της ενέργειας, του fintech, της proptech, της περιβαλλοντικής τεχνολογίας και των εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης. Ξεχώρισαν η Optimems (έξυπνο σύστημα ενεργειακής διαχείρισης), η Wealthyhood (εκπαιδευτική επενδυτική εφαρμογή) και η AskWire (λύσεις για αγορά ακινήτων).

Κύκλος υποστήριξης ομάδων με mentoring, bootcamps, πρόσβαση σε επενδυτές και διαρκή παρουσία της Εθνικής Τράπεζας, αναδεικνύουν το διαγωνισμό ως βασικό θεσμό καινοτομίας στη χώρα. Η έναρξη αιτήσεων για τον 16ο Διαγωνισμό ήδη ανακοινώθηκε, με καταληκτική ημερομηνία την Τετάρτη, 15 Οκτωβρίου 2025.

EnvolveXL: Νέες Startups και Κουλτούρα Συνεργασίας

Σε ένα σύγχρονο αμφιθέατρο της Τεχνόπολης στο Γκάζι και παρουσία πλήθους νέων, το EnvolveXL παρουσίασε το 2ο Investors Day, “Founders Arena”. Δεκατρείς ομάδες startup παρουσίασαν τις καινοτόμες ιδέες τους σε κοινότητα επενδυτών, ακαδημαϊκών και μελών του επιχειρηματικού οικοσυστήματος, επιβεβαιώνοντας ότι πλέον στην Ελλάδα καλλιεργείται έδαφος για σύγχρονη, συμμετοχική επιχειρηματική κουλτούρα.

Η εκδήλωση, με τη στήριξη του Envolve Entrepreneurship, προσφέρει κάτι πέρα από τη διάκριση ή τα χρηματικά έπαθλα: “Δεν επενδύουμε μόνο σε ιδέες, αλλά στους ανθρώπους που τις υλοποιούν”, όπως ανέφερε ο Αλέξανδρος Νούσιας, Director του φορέα. H πρωτοβουλία εστιάζει στο mentoring, στη δικτύωση, στα εργαλεία scaling και στη διαρκή υποστήριξη των επιχειρηματιών, δημιουργώντας ένα οικοσύστημα όπου πάνω από 250 startups έχουν ήδη υποστηριχθεί.

Οι συμμετέχουσες ομάδες προσέφεραν λύσεις που στοχεύουν όχι απλώς στην εμπορικότητα αλλά στη βελτίωση της κοινωνίας, όπως εφαρμογές για ξενοδοχοϋπαλληλία, AI για υπογονιμότητα, καινοτόμα βιώσιμα υλικά ή εργαλεία για την καταπολέμηση των ψευδών ειδήσεων. Το EnvolveXL αποτελεί παράδειγμα για την προώθηση της συνεργασίας και της ανταλλαγής εμπειριών στο εγχώριο επιχειρηματικό περιβάλλον.

Ευρωπαϊκή Διάσταση: Gen-E 2025 και Ελληνική Νεανική Καινοτομία

Η Αθήνα φιλοξένησε το Gen-E 2025, τον μεγαλύτερο ευρωπαϊκό διαγωνισμό νεανικής επιχειρηματικότητας, προσελκύοντας πάνω από 800 μαθητές, φοιτητές και εκπαιδευτικούς από 40 χώρες. Για πρώτη φορά, η Ελλάδα βρέθηκε στο επίκεντρο ενός θεσμού που προωθεί τη νεανική καινοτομία μέσω του Junior Achievement (JA Europe & JA Greece).

Η ομάδα WaterLoop από το ΓΕΛ Μαγούλας εκπροσώπησε επάξια τη χώρα, με λύσεις για τη διαχείριση και επαναχρησιμοποίηση νερού. Την ίδια στιγμή, διακρίθηκαν διεθνώς η VerifyID (Δανία, για την ταυτοποίηση), η Trawl Tech (Νορβηγία, για βιώσιμη αλιεία), η Lactozen (Βέλγιο, καινοτόμο παγωτό) και η Pigi (Αλβανία, χρηματοοικονομική εκπαίδευση νέων).

Όπως επεσήμανε ο Αιμίλιος Κυριάκου, Πρόεδρος ΔΣ του JA Greece και CEO της Citi Ελλάδας, “η Ελλάδα έχει πλέον καθαρά διακριτή παρουσία στη νέα επιχειρηματική Ευρώπη”, στηρίζοντας με βιωματική εκπαίδευση τις βάσεις για μια δημιουργική νέα γενιά.

ΕΚΠΑ: Η Ακαδημαϊκή Έρευνα Συζητά με την Αγορά

Η Μονάδα Μεταφοράς Τεχνολογίας και Καινοτομίας 'Αρχιμήδης’ του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) συνδέει την ακαδημαϊκή καινοτομία με τη βιομηχανία, προσφέροντας μια γέφυρα μεταξύ ερευνητικής θεωρίας και πρακτικής εφαρμογής. Μέσω του 2ου Φοιτητικού Διαγωνισμού Καινοτομίας, αναδείχθηκαν ιδέες όπως σχολικός μικροδορυφόρος, φυσικά σκευάσματα για βελτίωση μνήμης και φαρμακευτικές λύσεις για νευρολογικές ασθένειες.

Η 3η διοργάνωση που ήδη «τρέχει» - με αιτήσεις ως τις 12 Οκτωβρίου 2025 - απευθύνεται σε ενεργούς φοιτητές όλων των βαθμίδων (προπτυχιακούς, μεταπτυχιακούς, διδακτορικούς), μεμονωμένα ή σε ομάδες. Οι νικητές θα λάβουν χρηματικά έπαθλα αλλά, σημαντικότερα, όλοι θα αποκτήσουν πρόσβαση σε πολύτιμη εκπαίδευση, mentoring και εργαλεία ωρίμανσης ιδεών.

Scale Up by Endeavor Greece: Ο Επιταχυντής για Διεθνοποιημένες Startups

Η Endeavor Greece ξεκίνησε τον 9ο Κύκλο του Scale Up, του πρώτου διεθνούς προγράμματος στην Ελλάδα που επιλέγει και υποστηρίζει rising stars ιδρυτές startups διεθνούς βεληνεκούς, με άμεση ή έμμεση σύνδεση με τη χώρα. Το δίκτυο υποστηρίζει ήδη 60 εταιρείες με συνολική χρηματοδότηση άνω των $800 εκατομμυρίων και 3.200+ θέσεις εργασίας διεθνώς. Αυτή η πρωτοβουλία διευρύνει την εξωστρέφεια της ελληνικής επιχειρηματικότητας, ενισχύοντας τόσο founders της διασποράς όσο και επενδυτές που βλέπουν την Ελλάδα ως κομβική αγορά.

Οι Άνθρωποι της αλλαγής: Από τη θεωρία στην πράξη

Αυτό που ενώνει τις παραπάνω πρωτοβουλίες είναι η πίστη ότι η αλλαγή δεν επιβάλλεται, αλλά υλοποιείται από άτομα που τολμούν, πειραματίζονται και εξελίσσονται.

Είτε πρόκειται για μαθητική ή φοιτητική ιδέα που περνά από το χαρτί στη σκηνή, είτε για startup που χτίζει διεθνές portfolio, η καινοτομία στην Ελλάδα αποδεικνύει πως δεν είναι περιορισμένη στους μεγάλους «παίκτες» της αγοράς. Είναι πρόσκληση προς όλους με όραμα και επιμονή. Η διατήρηση και διεύρυνση γεφυρών από τη θεωρία στην πράξη αποτελεί πλέον κομβικό ζητούμενο για τη νέα εποχή επιχειρηματικότητας στη χώρα.

Οι διαγωνισμοί καινοτομίας λειτουργούν σαν σταθμοί αυτοπεποίθησης, όπου ο νέος επιχειρηματίας, ο ερευνητής ή ο μαθητής αποκτούν χώρο να αμφισβητήσουν, να εκτεθούν και να εξελιχθούν. Μέσα από αυτή τη διαδρομή, όχι μόνο διαμορφώνεται το μέλλον των ελληνικών startups, αλλά εμπεδώνεται μια νέα στάση ζωής, δημιουργώντας ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο.

 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ