Στην άμυνα και την τεχνητή νοημοσύνη επεκτείνεται η Netcompany-Intrasoft, επιδιώκοντας να εκμεταλλευτεί το μομέντουμ των δύο τομέων. Παράλληλα αναζητά ευκαιρίες μέσα από εξαγορές για καινοτομία, ώστε να συνεχίσει την αναπτυξιακή της πορεία.
Ως έναν πολύ ενδιαφέροντα χώρο βρίσκει την άμυνα ο Αλ. Μάνος, διευθύνων σύμβουλος της Netcompany-Intrasoft, με την εταιρεία να σχεδιάζει να εντείνει την παρουσία της στον κλάδο. «Στην άμυνα η δραστηριότητα μας είχε ξεκινήσει εδώ και χρόνια μέσω του EDF (σ.σ.: Ευρωπαϊκό Ταμείο Άμυνας) και από πολλά ενδιαφέροντα προγράμματα», ανέφερε ο κ. Μάνος, που σημείωσε ότι «ο χώρος της Άμυνας γίνεται όλο και πιο ενδιαφέρων για εμάς όπως και για άλλες εταιρείες, κυρίως γιατί πολλές τεχνολογίες που δουλεύουμε ήδη είναι dual use».
Η Netcompany-Intrasoft έχει ήδη δημιουργήσει ειδική ομάδα εντός των τειχών της με στόχο να «χαρτογραφήσει» τις ανάγκες και τις ευκαιρίες που υπάρχουν στον τομέα της άμυνας. «Συνεργαζόμαστε πάρα πολύ και εξετάζουμε μαζί με τη μητρική τις ευκαιρίες που μπορεί να προκύψουν από την άμυνα σε κάποιος πυλώνες που έχουμε τεχνογνωσία» για να αναπτυχθούν συστήματα, όπως τόνισε ο κ. Μάνος.
Τεχνητή Νοημοσύνη, κυβερνοασφάλεια, data analytics και machine learning, που η εταιρία έχει χρησιμοποιήσει και υλοποιήσει σε πολλά έργα της σε Ελλάδα και εξωτερικό, είναι τεχνολογίες που χρειάζονται πολύ στον αμυντικό τομέα. «Οπότε με αυτή τη λογική έχουμε ξεκινήσει εδώ και κάποιο καιρό και δούμε τι είδους υπηρεσίες μπορούμε να προσφέρουμε σε πελάτες μας σε αυτό το χώρο», υπογράμμισε ο κ. Μάνος και πρόσθεσε ότι η Netcompany-Intrasoft έχει συνδυάσει και το προϊόν PULSE σε μια λογική συλλογής στοιχείων από πάρα πολλά σημεία, ώστε να μπορεί και στην άμυνα να συνδυαστούν όλα αυτά και να αξιοποιηθούν επιχειρησιακά.
Προς το παρόν η εταιρεία δεν έχει κάποιο έργο στην άμυνα, έχοντας σαν μόνο πελάτη το EDF, ωστόσο όπως επισήμανε ο κ. Μάνος, υπάρχει έντονη δραστηριότητα και από την μητρική προς αναζήτηση νέων πελατών και έργων στον τομέα αυτό. «Συμμετέχουμε στην πρωτοβουλία του ΕΛΚΑΚ (σ.σ.: Ελληνικό Κέντρο Αμυντικής Καινοτομίας) που είναι πολύ ενδιαφέρουσα και καλή γιατί είναι σαν να ξύπνησε όλο το οικοσύστημα και όλες οι εταιρίες κοιτάνε να δούνε τι μπορεί να προσφέρουν». Μεγάλη ευκαιρία ανοίγεται και με τον εκσυγχρονισμό του στρατού, σύμφωνα με τον κ. Μάνο.
Εντωμεταξύ, η εταιρία έχει ανοιχτά τα ραντάρ της για εξαγορές με την στόχευση ωστόσο πλέον να είναι για απόκτηση τεχνολογίας παρά την ανάπτυξη παρουσίας σε νέες αγορές.
Εκτός από την Άμυνα, η Netcompany-Intrasoft στοχεύει επίσης και στον τραπεζικό τομέα. Παράλληλα στοχεύει στην ανάπτυξη προϊόντων Τεχνητής Νοημοσύνης «που είναι της μόδας», για τους πελάτες της. Όπως σημείωσε ο κ. Μάνος, «έχουμε πολλά καινούρια πρότζεκτ στην ΤΝ που έχουμε ξεκινήσει με τους πελάτες μας» με την εταιρεία να δίνει βάρος και στα ηθικά ζητήματα της Τεχνητής Νοημοσύνης.
Χρονιά διψήφιας ανάπτυξης το 2024
Το 2024 ήταν μια πάρα πολύ καλή χρονιά για την Netcompany-Intrasoft SE and EU Institutions, σημείωσε ο κ. Μάνος καθώς αναπτύχθηκε με διψήφιους ρυθμούς, με άνοδο 10,5% του τζίρου που ανήλθε στα 309,3 εκατ. ευρώ. Το ίδιο δυνατά έχει ξεκινήσει και το 2025 έχοντας καταγράψει άνοδο 18,7%, με τη διοίκηση να εκτιμά πως θα αναπτυχθεί σε μονοψήφια υψηλά επίπεδα, αν και ο ανταγωνισμός αναπτύσσεται με ρυθμούς της τάξης του 2-3% όπως επισήμανε ο κ. Μάνος.
Το 2023-2024, σε ό,τι αφορά το Δημόσιο ο βασικός στόχος της εταιρείας ήταν να κερδίσει όσα περισσότερα έργα γινόταν -«ίσως όχι όλα όσα θα θέλαμε, αλλά προχωράμε» σημείωσε γελώντας ο κ. Μάνος. Πλέον όλο το βάρος πέφτει στην ολοκλήρωση και όσο το δυνατόν πιο γρήγορη παράδοση των έργων που έχει αναλάβει η εταιρία, καθώς στενεύουν και τα χρονικά όρια του Ταμείου Ανάκαμψης. «Είμαστε αρκετά βέβαιοι ότι θα πιάσουμε τα ορόσημα, έστω κι αν αυτά είναι τόσο επιθετικά όπως το βλέπουμε σήμερα», με το ανεκτέλεστο να φτάνει συνολικά τα 900 εκατ. ευρώ και τα έργα του Δημοσίου να φτάνουν περί τα 240 εκατ. ευρώ.
Βασικό όπλο για την ανάπτυξη της Netcompany-Intrasoft την περασμένη χρονιά ήταν το πρόγραμμα «ΕΡΜΗΣ» που βρίσκεται ήδη σε 12 τελωνεία ευρωπαϊκών χωρών, καθώς και σε Βρετανία, Τυνησία. «Καταφέραμε ένα όνειρο το οποίο είχαμε σχεδόν όλοι όσοι ήμασταν εδώ η ομάδα να μπορέσουμε να είμαστε ο βασικός προμηθευτής συστημάτων τελωνείων στην Ευρώπη», σημείωσε ο κ. Μάνος.
Ήταν πολύ μεγάλη χρονιά και για το «ΣΟΛΩΝ», ένα ακόμη προϊόν της Netcompany-Intrasoft που είναι στον χώρο της φορολογίας, ανοίγοντας την αγορά της Σουηδίας και της Λιθουανίας και, στο τέλος του 2024, η εταιρία κέρδισε και τον εκσυγχρονισμό του Taxis. Όπως επισήμανε ο κ. Μάνος το προϊόν αυτό πρόκειται να αποτελέσει το κλειδί για την περαιτέρω ανάπτυξη της Netcompany-Intrasoft εκτός συνόρων.
Στα ευρωπαϊκά συνεχίζει να πηγαίνει πολύ καλά η Netcompany-Intrasoft, με την εταιρεία να καταγράφει ρεκόρ την περασμένη χρονιά, φτάνοντας τα 160+ εκατ. ευρώ «με πολλά μεγάλα έργα, και κάποια πολύ κομβικά, όπως στο wallet, στα τελωνεία, σε έργα cyber security. Πάρα πολλά και ενδιαφέροντα έργα», με μεγάλο μέρος του ανεκτέλεστου να βρίσκεται εκεί.
Στον ιδιωτικό τομέα σημειώνει επίσης μεγάλη ανάπτυξη η Netcompany-Intrasoft, έχοντας αναλάβει σημαντικά έργα στην ΕΕ, στον τραπεζικό τομέα, σε ΔΕΔΔΗΕ, ΑΔΜΗΕ και, παράλληλα, αναλαμβάνει νέους πελάτες με έργα που περιλαμβάνουν εφαρμογές ΤΝ, όπως οι Κωτσόβολος, Cepal, ΙΝΤΕΡΣΑΛΟΝΙΚΑ και Metlen.