ΓΔ: 1985.52 0.18% Τζίρος: 198.73 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Agores, Metoxes, Xrimatistiria, Stocks, Markets
Φωτο: Shutterstock

Crash test στα «βαριά χαρτιά» του ΧΑ: Η «απογείωση» των κερδών ανά μετοχή

Τα κέρδη ανά μετοχή είναι ένας από τους πιο αντιπροσωπευτικούς δείκτες για τις επιδόσεις των εισηγμένων. Τι δείχνει η ανάλυση για τις 25 εταιρείες μεγάλης κεφαλαιοποίησης. Από της ζημιές της πανδημίας, σε τέσσερα χρόνια υψηλών πτήσεων.

Σε υψηλή πτήση βρίσκονται για τέσσερα συνεχή χρόνια τα κέρδη ανά μετοχή των μεγαλύτερων εισηγμένων εταιρειών του Χρηματιστηρίου Αθηνών, έχοντας ακολουθήσει μια εντυπωσιακή πορεία ανάκαμψης μετά την καταγραφή ζημιών το 2020, λόγω της πανδημίας.

Τα κέρδη ανά μετοχή (EPS) είναι ίσως ο πιο αντιπροσωπευτικός δείκτης για να περιγράψει τις επιδόσεις και τις αντοχές κάθε εταιρείας. Πρόκειται για τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας μιας εταιρείας προς τον αριθμό των μετοχών της στο τέλος της χρήσης.

Για τους αναλυτές και τους μετόχους δεν έχει σημασία τόσο ο απόλυτος αριθμός των κερδών όσο τα κέρδη ανά μετοχή, που αντικατοπτρίζουν αν αυξήθηκε ή μειώθηκε η αξία της επένδυσης και το όφελος κάθε μετόχου και αποτελούν την κινητήριο δύναμη για τις χρηματικές διανομές.

Βεβαίως και αυτός ο δείκτης εμφανίζει αδυναμίες, καθώς υπάρχουν εταιρικές πράξεις που μεταβάλλουν τον αριθμό των μετοχών μιας επιχείρησης, όπως η αύξηση κεφαλαίου, οι αγορές και ακυρώσεις ιδίων μετοχών, η επανεπένδυση μερίσματος, τα δικαιώματα προαίρεσης μετοχών, ακόμη και οι εταιρικοί μετασχηματισμοί όπως οι συγχωνεύσεις. 

Αντίστοιχα, και η κερδοφορία μπορεί να μην είναι αντιπροσωπευτική, αφού σε μία χρήση η εταιρεία μπορεί να έχει έκτακτα μη επαναλαμβανόμενα γεγονότα που να την επηρεάσουν θετικά ή αρνητικά  στην κερδοφορία (π.χ πώληση ακινήτου ή έκτακτη φορολογία).

Επίσης, κάθε αναλυτής ή επενδυτής όταν κοιτάζει τα κέρδη ανά μετοχή μιας επιχείρησης θα πρέπει να γνωρίζει τις συνθήκες κάτω από τις οποίες διαμορφώθηκε η κερδοφορία της χρήσης. Για παράδειγμα, η χρονιά του 2020 ήταν χρονιά του covid οπότε η μείωση της οικονομικής δραστηριότητας επηρέασε και τα κέρδη ανά μετοχή των επιχειρήσεων.

Ανθεκτικότητα των εισηγμένων σε αλλεπάλληλες κρίσεις

Με τη βοήθεια της Beta Χρηματιστηριακή επιχειρούμε ένα crach test στα κέρδη ανά μετοχή των 25 εταιρειών που απαρτίζουν τον δείκτη της μεγάλης κεφαλαιοποίησης του χρηματιστηρίου, από το 2019 έως το 2024.  Παίρνουμε δηλαδή τη χρονιά της κανονικότητας πριν την πανδημία και ακολουθούν άλλες πέντε χρήσεις: Η μία της πανδημίας και άλλες τέσσερις χρήσεις όπου η οικονομία ανέκαμψε σημειώνοντας υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και ρεκόρ εξαγωγών. 

Θα πρέπει να αναφερθεί ότι τις χρονιές 2020 - 2021 έγιναν και οι τιτλοποιήσεις των τραπεζών, οι οποίες υποχρέωσαν της διοικήσεις να εγγράψουν ζημιές, ενώ από τις ανακεφαλαιοποιήσεις ο αριθμός των μετοχών των τραπεζών είναι πάρα πολύ μεγάλος. Παράλληλα, το 2022 ξέσπασε και ο πόλεμος στην Ουκρανία επηρεάζοντας σχεδόν όλες τις επιχείρησης λόγω της διαταραχής της εφοδιαστικής αλυσίδας αλλά και του κόστους της ενέργειας.

Αθροιστικά τα κέρδη ανά μετοχή των 25 εταιρειών του δείκτη μεγάλης κεφαλαιοποίησης διαμορφώθηκαν το 2019 στα 3,42 ευρώ, το 2020 ήταν αρνητικά κατά 3,23 ευρώ, το 2021 ανέκαμψαν στα 11,19 ευρώ και στη συνέχεια «απογειώθηκαν», καταδεικνύοντας τη δυναμική των ελληνικών επιχειρήσεων που άντεξαν οικονομική κρίση, υγειονομική κρίση και έναν πόλεμο που ακόμη δεν έχει τελειώσει. 

Το 2022 τα κέρδη ανά μετοχή των 25 εταιρειών ανήλθαν στα 31,21 ευρώ, το 2023 στα 33,41 ευρώ και το 2024 στα 3,86 ευρώ. 

Πρωταθλήτρια η μετοχή της Σαράντης

Αν επικεντρωθούμε σε κάθε εταιρεία ξεχωριστά, μόνο μία εμφανίζει αυξητική τάση στα κέρδη ανά μετοχή και στις έξι χρήσεις που αναγράφονται στον πίνακα και είναι η εταιρεία καλλυντικών και οικιακής φροντίδας Σαράντης.

Αδύναμος κρίκος για όλες σχεδόν τις εταιρείες είναι η χρονιά του covid, αλλά μετά υπάρχουν εταιρείες που για τέσσερις συνεχείς χρονιές εμφανίζουν αύξηση στα κέρδη ανά μετοχή, όπως η Coca Cola HBC, η Τιτάν, η Jumbo και η ΓΕΚ Τέρνα. Η τελευταία μάλιστα είχε πολύ υψηλά κέρδη ανά μετοχή το 2024 στα 7,91 ευρώ λόγω του τιμήματος που εισέπραξε από την Τέρνα Ενεργειακή. 

Εντυπωσιακή είναι η και η πορεία της ΔΕΗ που το 2019 -όταν έφτασε ένα βήμα πριν τη χρεοκοπία- είχε αρνητικά κέρδη ανά μετοχή 7.27 ευρώ αλλά στη συνέχεια ανέκαμψε. Η Motor Oil στις καλές χρονιές της έχει  υψηλά κέρδη ανά μετοχή σε απόλυτο νούμερο όπως το 2022 και 2023 αλλά η τελευταία χρονιά επηρεάστηκε από τη μείωση των περιθωρίων διύλισης και την έκτακτη εισφορά. 

Ιδιαίτερα θετική είναι η τελευταία τριετία για την Πειραιώς, την Alpha και τη Cenergy. Eπίσης, τα κέρδη ανά μετοχή της Metlen σε απόλυτα νούμερα είναι πολύ υψηλά, δείγμα της εντυπωσιακής ανόδου της κερδοφορίας της  τα τελευταία τρία χρόνια.

Τέλος, υπάρχει και μια εισηγμένη εταιρεία εκτός του FTSE 25 που έχει κέρδη ανά μετοχή ρεκόρ, τα οποία διαμορφώθηκαν στα 40,8 ευρώ το 2024. Πρόκειται για την Καρέλιας. Η  επίδοση αυτή είναι συνδυασμός της υψηλής κερδοφορίας της καπνοβιομηχανίας και του διαχρονικά πολύ μικρού αριθμού μετοχών της εταιρείας (μόλις 2.760.000)  

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Χρηματιστήριο Αθηνών
ΑΓΟΡΕΣ

Τα επόμενα ραντεβού των εισηγμένων με επενδυτικά funds στο εξωτερικό

Road shows από την ΕΧΑΕ σε Φρανκφούρτη και Γενεύη για εταιρείες από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση και σε Παρίσι και Λονδίνο για τα blue chips του ΧΑ. Ο ρόλος της επενδυτικής βαθμίδας στην προσέλκυση ξένων κεφαλαίων.
ΑΓΟΡΕΣ

Ρεκόρ από το 2009 στις διανομές μετρητών από τις εισηγμένες στους μετόχους

Μοίρασαν 2,4 δισ. φέτος οι εταιρείες στους μετόχους, με τη μέση μερισματική απόδοση του ΧΑ να ανέρχεται σε 3,6%. Φέτος έγιναν πληρωμές από 71 εισηγμένες, εκ των οποίων ορισμένες δύο ή τρεις φορές μέσα στη χρήση.
MARKET MAKER

Η πορεία προς τις 2.000 μον., η Metlen στην τελική ευθεία και η Intralot

Στόχος οι 2.000 μον. πριν το τέλος Ιουλίου, οι επενδυτές βάζουν στα ραντάρ μετοχές που έμειναν πίσω, η Metlen στον δρόμο που οδηγεί στο Λονδίνο, ο ΟΠΑΠ και η Stoiximan, η Premia ανέκαμψε και η Intralot 6,5% πάνω από τη δημόσια πρόταση.