ΓΔ: 1962.34 -0.41% Τζίρος: 9.23 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:46:33
Φώτο: Εθνική Τράπεζα

Εθνική: Καθοριστικός ο ρόλος της τεχνητής νοημοσύνης για τις ΜμΕ

Η Εθνική Τράπεζα καταγράφει θετικά βήματα των ΜμΕ στην υιοθέτηση τεχνητής νοημοσύνης, με 1 στις 3 να χρησιμοποιεί ήδη σχετικά εργαλεία και εφαρμογές.

Η τεχνητή νοημοσύνη (ΤΝ) καθιερώνεται διεθνώς ως ένας από τους πλέον κρίσιμους παράγοντες αύξησης της παραγωγικότητας. 

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της Εθνικής Τράπεζας για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ), περίπου 1 στις 3 έχει έρθει ήδη σε επαφή με εργαλεία ΤΝ.

 Η εξέλιξη αυτή υποδηλώνει ότι η ΤΝ παύει να είναι προνόμιο των μεγάλων επιχειρήσεων, διευρύνοντας τη βάση των επιχειρηματιών που εξερευνούν τις δυνατότητές της.

Ωστόσο, παραμένει μεγάλο το ανεκμετάλλευτο δυναμικό. Σχεδόν 1 στις 2 επενδυτικά ενεργές επιχειρήσεις δεν έχει ακόμα προχωρήσει σε κάποια μορφή αξιοποίησης της ΤΝ. 

Η πρόκληση είναι διττή: αφενός να αντιληφθούν οι επιχειρήσεις ότι η τεχνολογία τις αφορά, αφετέρου να αποκτήσουν τις δεξιότητες που απαιτούνται για την εφαρμογή της. 

Η ενεργοποίηση αυτού του τεχνολογικά αδρανούς μεριδίου θα μπορούσε να λειτουργήσει ως διπλός μοχλός ανάπτυξης, μειώνοντας το παραγωγικό χάσμα με την υπόλοιπη Ευρώπη.

Σύμφωνα με ευρωπαϊκά στοιχεία, μόλις το 6% των ελληνικών ΜμΕ χρησιμοποιεί στρατηγικά την ΤΝ, ποσοστό κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο (8%), αλλά αρκετά μακριά από τον φιλόδοξο στόχο του 75% μέχρι το 2030. 

Η έρευνα της Εθνικής Τράπεζας αποκαλύπτει όμως μια θετική τάση: 1 στις 3 ΜμΕ εμφανίζει επαφή με εφαρμογές ΤΝ, είτε σε πρώιμο στάδιο είτε μέσω απλών εργαλείων όπως η παραγωγή περιεχομένου. Ένα σημαντικό ποσοστό έχει τολμήσει να κάνει το βήμα προς πιο σύνθετες λειτουργίες, όπως η ανάλυση δεδομένων.

Τα μακροπρόθεσμα οφέλη της τεχνητής νοημοσύνης είναι σημαντικά. Σύμφωνα με διεθνείς μελέτες, η ΤΝ μπορεί να αυξήσει την παραγωγικότητα κατά 17,5% σε διάστημα 20 ετών. 

Παρά ταύτα, προς το παρόν, η επίδρασή της στην επιχειρηματική απόδοση παραμένει περιορισμένη. Οι επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν ΤΝ καταγράφουν μόνο οριακή αύξηση πωλήσεων, στοιχείο που οφείλεται εν μέρει στον πειραματικό χαρακτήρα της χρήσης.

Η έρευνα επισημαίνει δύο κομβικά συμπεράσματα. Πρώτον, οι επιχειρήσεις που έχουν στραφεί ήδη στην ΤΝ εμφανίζουν και πιο δυναμικό προφίλ, όντας εξωστρεφείς και επενδυτικά δραστήριες. 

Εάν επαληθευθούν οι προσδοκίες για την αύξηση παραγωγικότητας, το χάσμα επιδόσεων μεταξύ αυτών και των υπολοίπων θα διευρυνθεί. Δεύτερον, η αποχή από την ΤΝ δεν σχετίζεται κυρίως με το κόστος ή ρυθμιστικά εμπόδια, αλλά με έλλειψη γνώσης.

 Το 50% των ΜμΕ θεωρεί την ΤΝ «άχρηστη» για την επιχείρησή του, ενώ 1 στις 4 δηλώνει ότι δεν διαθέτει τις απαραίτητες δεξιότητες.

Η αντιμετώπιση αυτών των εμποδίων απαιτεί εκπαίδευση και κατάρτιση. Πολλές διαδικασίες στις ελληνικές επιχειρήσεις θα μπορούσαν να ολοκληρώνονται ταχύτερα και με μεγαλύτερη αποδοτικότητα μέσω ΤΝ, χωρίς απώλειες στην ποιότητα. 

Είναι σημαντικό να υπογραμμιστεί ότι η ΤΝ είναι ενισχυτική, λειτουργεί υποστηρικτικά στην παραγωγή, χωρίς να αντικαθιστά πλήρως το ανθρώπινο δυναμικό.

Η Εθνική Τράπεζα κατατάσσει τις ελληνικές ΜμΕ σε τέσσερις βασικές κατηγορίες ως προς την ετοιμότητά τους για τεχνολογική ενσωμάτωση.

 Οι «δυναμικές επιχειρήσεις» (25%) συνδυάζουν επενδύσεις και χρήση ΤΝ. Οι «ελπιδοφόρες περιπτώσεις» (6%) χρησιμοποιούν ΤΝ αλλά έχουν περιορισμένη επενδυτική δραστηριότητα.

 Οι «παραδοσιακοί επενδυτές» (49%) επενδύουν χωρίς να αξιοποιούν ακόμα την ΤΝ. Τέλος, το 20% είναι «αδύναμες επιχειρήσεις» που παραμένουν στάσιμες σε όλους τους τομείς.

Συμπερασματικά, το 80% των ελληνικών ΜμΕ δείχνει πρόθεση να εξελιχθεί, είτε μέσω επενδύσεων είτε μέσω τεχνολογικού πειραματισμού. Με επαρκή ενημέρωση και εκπαίδευση, το ποσοστό αυτό θα μπορούσε να αξιοποιηθεί πλήρως.

 Η επίτευξη του ευρωπαϊκού στόχου για χρήση ΤΝ από το 75% των επιχειρήσεων ως το 2030 είναι εφικτή, αρκεί να εδραιωθεί μια ώριμη επενδυτική κουλτούρα. 

Μια τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να μετατραπεί σε καταλύτη παραγωγικότητας και να συμβάλει αποφασιστικά στη σύγκλιση της ελληνικής οικονομίας με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Η πλήρης μελέτη είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα της Εθνικής Τράπεζας: nbg.gr.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Π. Μυλωνάς: Μεγάλη η στήριξη της Εθνικής στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΕ τόνισε τα πολύ σημαντικά βήματα προόδου που έχουν σημειώσει τα τελευταία χρόνια οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και σημείωσε ότι η τράπεζα έχει ενισχύσει το συμβουλευτικό της ρόλο με εξειδικευμένα στελέχη.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ε. Χατζηιωάννου: Η επόμενη γενιά της Εθνικής Τράπεζας θα είναι γυναίκες

Σε ομιλία της στο Fin Forum, η Γενική Διευθύντρια Ανθρώπινου Δυναμικού της Εθνικής Τράπεζας τόνισε τις δυσκολίες ανέλιξης που αντιμετωπίζουν σήμερα οι γυναίκες στην αγορά εργασίας.