ΓΔ: 1985.52 0.18% Τζίρος: 198.73 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
ΔΕΗ
Φωτογραφία ΔΕΗ

ΔΕΗ: Υβριδικός σταθμός στην Αστυπάλαια καλύπτει το 80% των αναγκών

Ο Όμιλος ΔΕΗ ξεκίνησε υβριδικό έργο στην Αστυπάλαια με ΑΠΕ και αποθήκευση, που θα καλύπτει πάνω από το 80% των αναγκών και θα μειώνει 5.700 τόνους CO₂ ετησίως.

Σε ένα ακόμη βήμα προς την πράσινη μετάβαση και την ενεργειακή καινοτομία προχωρά ο Όμιλος ΔΕΗ, ανακοινώνοντας την έναρξη κατασκευής ενός πιλοτικού υβριδικού ενεργειακού έργου στην Αστυπάλαια. 

Το έργο θα συνδυάζει φωτοβολταϊκή παραγωγή και ηλεκτροχημική αποθήκευση, αποτελώντας πρότυπο για την ενεργειακή αυτονομία μικρών νησιών.

Η κατασκευή αφορά υβριδικό σταθμό που θα περιλαμβάνει φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 3,53 MW και μονάδα αποθήκευσης χωρητικότητας 14,12 MWh, με μέγιστη ισχύ απορρόφησης 8 MW. 

Συνολικά, η εκτιμώμενη ετήσια παραγωγή θα φτάσει τις 6,55 GWh, καλύπτοντας πάνω από το 80% των ενεργειακών αναγκών του νησιού και μειώνοντας την ετήσια εκπομπή CO₂ κατά περίπου 5.700 τόνους.

Η κατασκευή του έργου αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2025 και θα ενισχύσει την ενεργειακή ασφάλεια της Αστυπάλαιας, ενός νησιού με 1.400 μόνιμους κατοίκους και αυξημένη τουριστική κίνηση κατά τους θερινούς μήνες. 

Στο έργο θα χρησιμοποιηθούν περίπου 6.000 bifacial φωτοβολταϊκά πάνελ, επιτρέποντας αποδοτική αξιοποίηση του ηλιακού δυναμικού της περιοχής.

Το νέο έργο υλοποιείται από τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες, 100% θυγατρική του Ομίλου ΔΕΗ, και αποτελεί τη δεύτερη μεγάλη εφαρμογή τέτοιου τύπου στην Ελλάδα, μετά την επιτυχημένη εμπειρία του υβριδικού σταθμού στην Ικαρία. 

Όπως δήλωσε ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος ΑΠΕ του Ομίλου ΔΕΗ, Κωνσταντίνος Μαύρος, πρόκειται για ένα έργο που αποτελεί «μικρογραφία του ενεργειακού μέλλοντος της χώρας»: «Ο συνδυασμός παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ με δυνατότητα αποθήκευσης απαντά στο πρόβλημα της στοχαστικότητας των ανανεώσιμων πηγών.

 Ενισχύει τη σταθερότητα του συστήματος και εξασφαλίζει επάρκεια με σεβασμό στο περιβάλλον και τον καταναλωτή».

Η Αστυπάλαια, ήδη διεθνές πρότυπο βιώσιμης κινητικότητας μέσω του e-mobility προγράμματος, μετατρέπεται σταδιακά σε πράσινο νησί-πρότυπο για την Ελλάδα και την Ευρώπη, ενσωματώνοντας καθαρές τεχνολογίες και λύσεις αιχμής στην παραγωγή και διαχείριση ενέργειας.

Ο Όμιλος ΔΕΗ επενδύει δυναμικά στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, με χαρτοφυλάκιο 6,2 GW εγκατεστημένης ισχύος σε Ελλάδα, Ρουμανία, Ιταλία και Βουλγαρία. 

Ο στόχος μέχρι το 2027 είναι να φτάσει τα 11,8 GW, μέσω έργων που βρίσκονται ήδη σε φάση ωρίμανσης ή κατασκευής.

Παράλληλα, επεκτείνει τη δραστηριότητά του και στον κρίσιμο τομέα της αποθήκευσης ενέργειας, με προγραμματισμένα 600 MW έργων BESS (Battery Energy Storage Systems) για την περίοδο 2025–2027 σε Ελλάδα και Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Στρατηγικής σημασίας είναι και τα έργα αντλησιοταμίευσης που υλοποιούνται στη Δυτική Μακεδονία.

 Στο ορυχείο Καρδιάς κατασκευάζεται μονάδα 320 MW για 8 ώρες αποθήκευσης, ενώ στο ορυχείο Νοτίου Πεδίου αναπτύσσεται μονάδα 240 MW για 12 ώρες. 

Τα έργα αυτά λειτουργούν ως φυσικές μπαταρίες, εξομαλύνοντας τη ζήτηση και ενισχύοντας την ασφάλεια του δικτύου.

Η ΔΕΗ ενισχύει έτσι τον ρόλο της ως ηγέτης στον ενεργειακό μετασχηματισμό, με έμφαση στην πράσινη ενέργεια, την καινοτομία και τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ