Αρμόδιος, Αρμόδης, Μεθόδιος, Αργύρης, Αργύριος, Αργυρή, Αργυρούλα, Ρούλα, Αργυρώ, Ασημίνα, Ολυμπία, Ολυμπιάδα, Ολύμπω, Ολύμπη, Όλια, Ολυμπούλα, Ολυμπιάς, Διοσκουρίδης, Διοσκορίδης, Διόσκορος, Βηθεσδά.
Αυτά τα ονόματα έχουν την τιμητική τους σήμερα.
Το όνομα Αρμόδιος (Αρχ. ελλ.: Ἁρμόδιος) έχει αρχαιοελληνική προέλευση και συνδέεται με τη λέξη ἁρμονία ή ἁρμόζω, που σημαίνει «συνδέω», «ταιριάζω», «συντονίζω».
Το όνομα Μεθόδιος (Μεθόδιος > Μέθοδος) είναι επίσης αρχαιοελληνικής προέλευσης και ετυμολογείται από τις λέξεις μετά (μαζί με, μέσω) και ὁδός (δρόμος, πορεία). Εν πολλοίς Μεθόδιος σημαίνει «αυτός που ακολουθεί έναν συγκεκριμένο δρόμο», ή πιο ελεύθερα, «ο συστηματικός», «ο μεθοδικός», «αυτός που ενεργεί με σχέδιο ή σύστημα».
Το όνομα έγινε γνωστό κυρίως χάρη στον Άγιο Μεθόδιο, τον αδελφό του Κυρίλλου, που μαζί ανέπτυξαν το γλαγολιτικό αλφάβητο και μετέφρασαν τα ιερά κείμενα για τους Σλάβους, συμβάλλοντας σημαντικά στον εκχριστιανισμό της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης.
Το όνομα Αργύρης προέρχεται από την αρχαιοελληνική λέξη ἀργύριον (ασήμι), που με τη σειρά της παράγεται από ἄργυρος (το πολύτιμο μέταλλο).
Αργύρης σημαίνει «ασημένιος», ή ετυμολογικά, «αυτός που σχετίζεται με το ασήμι», «ο λαμπερός», «ο πολύτιμος». Το όνομα παραπέμπει σε πλούτο, καθαρότητα και λαμπρότητα.
Τα ονόματα Ολυμπία και Ολυμπιάδα έχουν κοινή ρίζα και προέρχονται από το Όλυμπος, το ιερό βουνό των αρχαίων Ελλήνων, κατοικία των θεών. Ολυμπία σημαίνει «η θεϊκή», «η ουράνια», «αυτή που ανήκει στον Όλυμπο».
Ολυμπιάδα σημαίνει «περίοδος μεταξύ δύο Ολυμπιακών Αγώνων» (4ετία).
Το όνομα Διοσκουρίδης (Διοσκουρίδης, Διοσκουρίδου κ.λπ.) είναι ένα σύνθετο αρχαιοελληνικό όνομα που συνδέεται με τη μυθολογία και την ιατρική ιστορία.
Το Διοσκουρίδης προκύπτει από το Διόσκουροι και την κατάληξη –ίδης. Διόσκουροι (Διός + κοῦρος) σημαίνει «οι γιοι του Δία», δηλαδή οι μυθικοί δίδυμοι Κάστωρ και Πολυδεύκης. Η κατάληξη -ίδης = «απόγονος», «προερχόμενος από».
Έτσι το Διοσκουρίδης σημαίνει: «αυτός που κατάγεται ή συνδέεται με τους Διόσκουρους», δηλαδή «γιος ή απόγονος του Διός» με μεταφορική έννοια «θεϊκής καταγωγής» ή «προστατευόμενος των Διόσκουρων».
Το όνομα έγινε διάσημο χάρη στον Πεδάνιο Διοσκουρίδη (1ος αι. μ.Χ.), Έλληνα γιατρό, φαρμακολόγο και συγγραφέα του έργου «Περί ὕλης ἰατρικῆς», το οποίο αποτέλεσε θεμέλιο της φαρμακολογίας στη Δύση και το Ισλάμ επί 16 αιώνες.