ΓΔ: 1955.83 -0.74% Τζίρος: 205.99 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
businessdaily-AGROTOURISM

Η Αμερικανική Γεωργική Σχολή συνεχίζει να γράφει ιστορία στην Ελλάδα

Η Αμερικανική Γεωργική Σχολή παραμένει ισχυρή και πρωτοπόρα στον αγροδιατροφικό τομέα, συνδυάζοντας εκπαίδευση και καινοτομία, εξελίσσοντας τις πρακτικές της και προσφέροντας σύγχρονα προγράμματα και υπηρεσίες.

Το 1894, ο Αμερικανός Ιεραπόστολος Δρ. Τζον Χένρι Χάους και η σύζυγός του βρέθηκαν στη Θεσσαλονίκη και το 1902 αγόρασαν 200 στρέμματα γης, φύτεψαν δέντρα, άνοιξαν ένα πηγάδι και προσέλαβαν κηπουρό, ιδρύοντας την Αμερικανική Γεωργική Σχολή, θέτοντας τις βάσεις για τη σχολή που γνωρίσαμε. 

 Όλα αυτά συνέβησαν 130 χρόνια πριν, καθώς ο ιδρυτής του Γεωργικού και Βιομηχανικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης, όπως αρχικά είχε ονομαστεί η Αμερικάνικη Γεωργική Σχολή (ΑΓΣ), γνώριζε βαθιά μέσα του ότι η μεταμορφωτική δύναμη της εκπαίδευσης είναι η μόνη σταθερά στις αλματώδεις αλλαγές που βιώνει, ζει και επιφέρει με την πολυπραγματοσύνη του ο άνθρωπος.

Αν και οι αλλαγές στην κοινωνία είναι πολλές, η ανάγκη για μια ολοκληρωμένη εκπαίδευση του ανθρώπου παραμένει. Αυτή είναι η φιλοσοφία που καθορίζει τις αρχές της ΑΓΣ, η οποία συνεχίζει να εξελίσσεται, αντιμετωπίζοντας προκλήσεις όπως η κλιματική κρίση και η επισιτιστική ασφάλεια. 

Το μανιφέστο ίδρυσης της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής προτείνει ένα εκπαιδευτικό σύστημα που ενσωματώνει τη γνώση με τη δράση, τονίζοντας την πρακτική εφαρμογή της εκπαίδευσης στον αγροτικό τομέα. Ο Δρ. Χάους υποστήριξε ότι η εκπαίδευση σε ένα αγρόκτημα είναι πιο ελκυστική και ωφέλιμη για τους μαθητές. 

Σήμερα, η ΑΓΣ παραμένει ισχυρή και πρωτοπόρα στον αγροδιατροφικό τομέα, συνδυάζοντας εκπαίδευση και καινοτομία, αντλώντας εμπειρία από την πλούσια ιστορία της. Εξελίσσει τις πρακτικές της, προσφέροντας προγράμματα και υπηρεσίες που καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες. 

Με 120 χρόνια εκπαίδευσης στο ενεργητικό της, η ΑΓΣ προάγει τη γνώση και την καινοτομία, επενδύοντας στο μέλλον του αγροτικού τομέα και εξοπλίζοντας τους αποφοίτους της με τις δεξιότητες που απαιτούνται για να ηγηθούν στην κοινωνία τους.

Οι στόχοι της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής

Σήμερα, η σχολή προσαρμόζει τη γεωργική εκπαίδευση και την εκπαίδευση των επιστημών ζωής στις ανάγκες του 21ου αιώνα, παραμένοντας πιστή στις ρίζες της και στη μακροχρόνια παράδοση της βιωματικής μάθησης.

Η εκπαίδευση αποτελεί τον πρωταρχικό σκοπό της ΑΓΣ και για 120 χρόνια μεταλαμπαδεύει στους νέους - κι όχι μόνο - γνώση. Μέσω αυτής, προάγεται o αγροδιατροφικός κλάδος, η ελληνική οικονομία, η καινοτομία, η επιχειρηματικότητα. Οι επιτυχημένοι απόφοιτοι, τα ποιοτικά προϊόντα της και οι εκπαιδευτικές καινοτομίες της αποτελούν μία «ζωντανή» διαχρονική σφραγίδα ποιότητας της σχολής.

Με τον χαρακτήρα προσφοράς της, τις καινοτόμες προσεγγίσεις στην εκπαίδευση και τους πετυχημένους αποφοίτους της, η σχολή θεωρείται καταλύτης για εποικοδομητική αλλαγή στην περιοχή. Μαζί με το Perrotis College είναι εδώ για να προσφέρουν πραγματική εκπαίδευση, να μεταμορφώσουν, να ανοίξουν δρόμους. Στόχος είναι οι απόφοιτοι να είναι εφοδιασμένοι με άρτιες επιστημονικές γνώσεις και δεξιότητες, να παίξουν ηγετικό ρόλο στο επάγγελμα και στην κοινωνία που ζουν. Το Ίδρυμα προβλέπει κι εξελίσσεται με τα προγράμματά του για την πρόοδο και την ανάπτυξη του αγροδιατροφικού τομέα. Βρίσκεται πάντοτε σε μια δυναμική κατάσταση, απορρίπτοντας καθετί στατικό.

Τα εκπαιδευτικά τμήματα και προϊόντα της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής

Τα κύρια εκπαιδευτικά τμήματα της ΑΓΣ είναι η Προσχολική και Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, το Γυμνάσιο Χασιώτη, το Γενικό Λύκειο, το Επαγγελματικό Λύκειο, η Ιδιωτική Σχολή Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης (πρώην ΙΕΚ), τα σεμινάρια Ενηλίκων και το Perrotis College που προσφέρει προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα στον αγροδιατροφικό τομέα.

Ήταν λίγο μετά την ίδρυσή της που η ΑΓΣ έγινε γνωστή για το γάλα της λίγο μετά την ίδρυσή της. Μαθητές μετέφεραν γάλα από τις αγελάδες ποικιλίας Guernsey της σχολής στον κεντρικό σταθμό του Ερυθρού Σταυρού που λειτουργούσε στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, με σκοπό τη διανομή του σε οικογένειες προσφύγων από τους Βαλκανικούς Πολέμους, τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο και αργότερα τη Μικρά Ασία. Το 1935, η Σχολή άρχισε να παράγει παστεριωμένο γάλα στην Ελλάδα ανοίγοντας το πρώτο εργοστάσιο παστερίωσης και εμφιάλωσης γάλακτος.  Εφαρμόζοντας, μέσα στις δεκαετίες, αμερικανικές πρακτικές στους τομείς της παραγωγής γάλακτος και της διαχείρισης, σήμερα η σχολή διαθέτει ένα κοπάδι αγελάδων Holstein- Friesian που κατατάσσεται στο 10% των καλύτερων κοπαδιών παγκοσμίως.

Το 2010 ξεκίνησε η λειτουργία του Κέντρου Εκπαίδευσης Τεχνολογίας Γάλακτος και Γαλακτοκομικών Προϊόντων τελευταίας τεχνολογίας που εισήγαγε νέα γαλακτοκομικά προϊόντα επιπλέον του φρέσκου παστεριωμένου γάλακτος που έχει βραβευτεί ως το καλύτερο στην Ελλάδα. Γάλα με χαμηλά λιπαρά (1.5%) και παραδοσιακό ελληνικό γιαούρτι διατίθενται επίσης στην αγορά από το 2012. Το 2017 στη γκάμα των προϊόντων εντάχθηκε το ημίσκληρο τυρί τετράμηνης ωρίμανσης.

Το προσωπικό και οι μαθητές που εκπαιδεύονται στο πτηνοτροφείο του Εκπαιδευτικού Αγροκτήματος της Σχολής είναι υπεύθυνοι για την παραγωγή αυγών προς λιανική πώληση. Όλα τα αυγά της Σχολής είναι «Ωμέγα 3», τα οποία δημιουργήθηκαν μέσα από ένα κοινό ερευνητικό έργο μεταξύ του ΑΠΘ και της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής στις αρχές της δεκαετίας του 1990 και παρουσιάστηκαν στον Έλληνα καταναλωτή το 1997, καθιστώντας τα, τα πρώτα αυγά «Ωμέγα 3» που μπήκαν στην ελληνική αγορά.

Δημοφιλείς είναι και γαλοπούλες που εκτρέφονται από το προσωπικό και τους μαθητές της Σχολής και είναι διαθέσιμες ως φρέσκο προϊόν μόνο κατά τη διάρκεια της εβδομάδας των Ευχαριστιών το Νοέμβριο και δύο εβδομάδες πριν από τα Χριστούγεννα. Η Σχολή εισήγαγε τις γαλοπούλες της στην ελληνική αγορά στη δεκαετία του 1970 και αυτές πωλούνται μόνο νωπές και εποχιακά. Τα παραδοσιακά Ελληνικά ζυμαρικά «χυλοπίτες» και «τραχανάς», φτιαγμένα από σκληρό σιτάρι που καλλιεργείται στο Εκπαιδευτικό Αγρόκτημα και από φρέσκο παστεριωμένο γάλα και αυγά «Ωμέγα-3» που παράγονται στη σχολή, εισήχθησαν σε εξειδικευμένα καταστήματα και σούπερ μάρκετ της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης το 2011.

Οι μαθητές της σχολής συμμετέχουν ενεργά σε όλα τα στάδια της γαλακτοκομικής, πτηνοτροφικής και φυτικής παραγωγής, καθώς επίσης και στον εκπαιδευτικό Αμπελώνα και Οινοποιείο της Σχολής, όπου παράγεται ερυθρός επιτραπέζιος οίνος της ποικιλίας Ξινόμαυρου αλλά και τσίπουρο. Ακόμη, οι μαθητές παράγουν και πωλούν ποσότητες λαχανικών, ρυζιού, οσπρίων, ελαιόλαδου και μελιού, αρωματικά φυτά καθώς και φρέσκα λουλούδια όπως κρίνα, ανεμώνες και φρέζες.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γεωργία
ΔΙΕΘΝΗ

Αμερικανικές κυρώσεις στον πρώην πρωθυπουργό της Γεωργίας Μ. Ιβανσβίλι

Ο Αμερικανός υπ. Εξωτερικών Α. Μπλίνκεν, κατηγόρησε το Γεωργιανό Όνειρο για περιορισμό της άσκησης θεμελιωδών ελευθεριών καθώς και για τον εκτροχιασμό της ευρωπαϊκής πορείας της Γεωργίας.
USA, State Department, Blinken
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Άντονι Μπλίνκεν ζητά διερεύνηση παρατυπιών στις γεωργιανές εκλογές

Η πρόεδρος της χώρας Σαλομέ Ζουραμπισβίλι ανακοίνωσε το βράδυ της Κυριακής ότι δεν αναγνωρίζει τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών του Σαββάτου, υποστηρίζοντας ότι η χώρα της έπεσε θύμα μιας «ειδικής επιχείρησης» της Ρωσίας.
Κωνσταντίνος Τσιάρας Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Τσιάρας: Η κλιματική κρίση αλλάζει την στόχευση των κονδυλίων

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης τόνισε πως η γραφειοκρατία δυσκολεύει σημαντικά την καταβολή των γεωργικών αποζημιώσεων, σε μια εποχή που το εισόδημα των εργαζόμενων στον πρωτογενή τομέα βάλλεται πολλαπλώς και είναι μειωμένο.